Foto: Shutterstock

Vai esi pieķēris sevi, ka suņuku paslavē īpaši augstā un brīžiem pat spalgā tonī? Jā, tas notiek teju vai automātiski, taču biedrība "AAAS" savā mājaslapā ziņo, ka suņi spēj atšķirt vārdus arī tad, ja tos pasaka dažādās intonācijās. Līdz ar to secināts, ka suņu smadzenes darbojas līdzīgi cilvēku smadzenēm.

Nesen veiktā pētījumā, pamatojoties uz neiroloģisko aktivitāti, noskaidrots, ka suņi tik tiešām spēj atšķirt vārdus, ja tie teikti spalgā, neitrālā vai pat bēdīgā tonī. Vārdi ir nozīmīga cilvēku komunikācijas daļa, turklāt liela nozīme ir arī veidam, kādā vārds tiek pateikts. Nereti no intonācijas vien ir noprotams, ko cilvēks vēlas pateikt.

Uzrunājot suņus, bieži vien vārdi izskan spalgākā, augstākā tonī, līdzīgi kā runājot ar bērniem. Taču pētnieka Atilas Andika (Attila Andics) un viņa grupas veiktais pētījums Etveša Loranda universitātē (Eötvös Loránd University) Ungārijā pierāda, ka suņi spēj uztvert cilvēka teikto pat tad, ja spalgo toni nomaina neitrāla intonācija.

"Mēs apmācījām suņus, lai viņi nekustīgi gulētu skenerī un klausītos cilvēka balsi. Vienlaikus mēs mērījām viņu smadzeņu aktivitāti," stāsta pētījuma veicējs Andiks.

Suņiem tika atskaņotas vairākas vārdu un intonāciju kombinācijas. Tostarp bija gan suņa paslavēšana augstā intonācijā, paslavēšana neitrālā intonācijā, neitrāli vārdi augstā intonācijā un neitrāli vārdi neitrālā intonācijā.

Izmantojot magnētisko rezonansi, tika novērots, kā izmainās suņa smadzeņu aktivitāte, kamēr mīlulis klausās ierakstos. Rezultāti liecina, ka suns spēj atšķirt konkrētus vārdus, pat ja intonācija nemaz nav priecīga un pacilāta. Tiesa, nevar noliegt, ka paslavēšanai augstā intonācijā būtu lielāks spēks, jo tieši uz šo kombināciju suņi atsaukušies vislabāk.

"Tas parāda, ka suņi ne tikai atšķir, ko un kā mēs sakām, bet arī spēj pareizi interpretēt teikto," paskaidro Andiks.

Jaunais pētījums tiks publicēts žurnāla "Science" 2. septembra numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!