Foto: Shutterstock
Cik gan bieži filmās ir redzēts, ka vieni no varoņiem ir tieši četrkājainie draugi? Taču nedomā, ka tā notiek tikai filmās un ka tikai, piemēram, slavenais komisārs Reksis spēj veikli notvert ienaidnieku. Arī rūgtā pasaules karu pieredze rāda, ka suņi spēj būt lieliski cilvēka palīgi arī kaujas laukā.

Suns ir cilvēka labākais draugs ne tikai mājas dzīvē, bet arī karā. Protams, tajā lieti noder arī dzīvnieka izcilā oža. Četrkājainie draugi spēj saost to, kas cilvēka degunam paliek apslēpts, piemēram, laikus noteikt, ka gaidāms svešinieka iebrukums vai ka kaut kur noslēpts spridzeklis.

Vēsturiski karā visbiežāk izmantotie dzīvnieki ir zirgi, kuru mugurā karavīri jāja un uzbruka viens otram. Tāpat izmantoti arī kamieļi, kas palīdzējuši nēsāt dažādus smagumus un izmantoti kaujām tuksnesī. Suņi gan netika izmantoti mantas sargāšanai vien, bet devās aktīvā cīņā, riskējot ar savu dzīvību mūsu dēļ. Daudzi to zaudēja karā, taču citi izdzīvoja, kļūdami par piemēru cilvēka un suņa veiksmīgajai sadarbībai, sapratnei un komandas darbam.

Lūk, pieci suņuki, kuri apkopoti "Dogtime" un kuri pasaulē tiek pieminēti vēl joprojām! Te atradīsi ne tikai lielos vācu aitu suņus, bet arī mazo Jorkšīras terjeru, kura spējas tika izmantotas pavisam īpašā veidā.

Jāpiebilst, ka 1. septembris ir diena, kad sākās Otrais pasaules karš – asiņains posms, kura laikā teju vai izzuda vairākas suņu šķirnes.

Par panākumiem apbalvotais jauktenītis Čips

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vjetnamas upuris Ķeizars

Foto: Shutterstock
Vācu aitu suns Ķeizars darbojās Vjetnamā. Viņš bijis piesaistīts kājiniekam Lensam Alfredo Salazaram. Kopā viņi piedalījušies vairāk nekā 30 kaujās un īstenojuši vismaz 12 lielus uzbrukumus.

Taču abu kaujinieku sadarbībai tomēr bija bēdīgs gals. Vienā no operācijām viņi sastapās ar pretinieku spēku, proti, atstātajām sprāgstvielām. Tās skārušas Ķeizaru, taču uzreiz viņu nenogalinājušas. Kareivis Salazars atceras, ka Ķeizars vēl centies nolaizīt viņa roku, taču pavisam drīz nomiris.

Ķeizars bija pirmais suns, kas kritis Vjetnamas kara laikā (1955.-1975. gads).

Atvaļinātais Nemo

Foto: Shutterstock
Vācu aitu suņu šķirnes mīlulis Nemo kopā ar savu piesaistīto karavīru Bobu Torneburgu bijis patruļā netālu no kādas kapsētas Vjetnamā. Taču abiem uzbruka vietējie partizāni.

Suņukam cīņā traumēta actiņa, bet Torneburgu partizāni sašāvuši plecā. Bezbailīgais Nemo turpinājis cīnīties, uzbrūkot ienaidniekiem, kamēr Torneburgs mēģinājis sasaukt palīgspēkus. Karavīra ievainojums gan bijis tik smags, ka viņš drīz vien noģībis, taču Nemo nezaudēja modrību, uzrāpās uz vīrieša ķermeņa un pasargāja no ļaunuma.

Tiek vēstīts, ka drošsirdīgais suns nevienam nav ļāvis tuvoties ievainotajam Torneburgam, un Nemo noņemt no karavīra izdevies vien ar spēku. Abi cīnītāji veiksmīgi atveseļojušies. Nemo vēlāk tika atvaļināts un 1972. gada decembrī 11 gadu vecumā nomira.

Jorkšīriete Smoukija, kas palīdzēja nodrošināt sakarus

Foto: Shutterstock
Arī mazais, žiperīgais Jorkšīras terjers ir piedalījies karadarbībā. Šīs šķirnes suņu meitene Smoukija tika atrasta 1944. gada februārī kādā lapsas alā Jaungvinejas džungļos. Otrā pasaules kara laikā karavīri uzņēmās rūpes par suņuku, un drīz vien viņa kļuva par dalībnieku svarīgās misijās un uzbrukumos.

Kara laikā, protams, lieti noder dzīvnieku spēcīgā oža, kas palīdz jau laikus noteikt tuvojošās briesmas, ieročus uzbrukumus. Taču viens no Smoukijas varoņdarbiem izdevies tieši viņas mazā auguma dēļ. Tiek vēstīts, ka suns cauri šaurai caurulei izvilcis telegrāfa vadu, tādējādi paātrinot komunikācijas iekārtu ierīkošanu un pasargājot karavīrus un inženierus no kara briesmām un svešinieku uzbrukumiem.

Kā jau mazs un draiskulīgs suņuks, Smoukija pratusi arī sasmīdināt karavīrus, radot prieku ne visai labajos kara apstākļos.

Smoukija mirusi 14 gadu vecumā 1957. gada 21. februārī. Klīvlendā, ASV, atrodams viņai veltīts arī piemineklis, kurā sunīte attēlota karavīra ķiverē – vietā, kurā Smoukiju varēja bieži atrast.

Slavenais seržants Stabijs

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!