Foto: Shutterstock
Līdz šim uzskatīta par apdraudētu, milzu panda ir izkļuvusi no apdraudēto sugu saraksta, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielo pandu statuss no apdraudētas sugas ("endangered") mainīts uz viegli ievainojamu sugu ("vulnerable"), vēstīts Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības ("International Union for Conservation of Nature") ziņojumā. Tas darīts tāpēc, ka Ķīnā novērota šīs sugas pārstāvju skaita uzlabošanās.

Milzu jeb lielās pandas ir Ķīnas nacionālais dzīvnieks, un šajā valstī norit vieni no aktīvākajiem sugas saglabāšanas un attīstīšanas darbiem. Ķīnas aktīvistu dēļ lielo pandu skaits pēdējo gadu laikā ir krietni uzlabojies, un pašlaik tiek vēstīts par vismaz 1864 pandu lāčiem. Kopā ar pandu mazuļiem, ticams, to skaits sasniedz vismaz 2060.

Lai arī speciālisti pratuši pozitīvi ietekmēt arvien augošo lielo pandu populāciju, sagaidāms, ka tuvāko 80 gadu laikā par trešdaļu saruks pandu galvenā maltīte – bambuss. Lai saglabātu augošo pandu populāciju, jāpievērš uzmanība arī mežiem un pandu dabiskajai videi.

Vienlaikus zināms, ka par apdraudētu sugu uzskatāma austrumu gorilla, kas ir pasaulē lielākā primātu suga. Pēdējo 20 gadu laikā gorillu skaits sarucis par 70 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!