Foto: Shutterstock
"Katrs nodarbosies ar to, ar ko tam jānodarbojas," par noraidītajiem grozījumiem Veterinārmedicīnas likumā, kas paredzēja paplašināt suņu čipētāju loku, raksta dzīvnieku patversmes "Labās mājas" vadītāja Astrīda Kārkliņa. Viņa arī neuzskata, ka patversmei būtu jānodarbojas ar to suņu čipēšanu, kuriem ir saimnieki. Turpinājumā vadītājas pārdomas.

Biedrība "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa" uztur modernāko un vienu no lielākajām dzīvnieku patversmēm Latvijā "Labās mājas". Varu apgalvot, ka es un mūsu biedrības atbalstītāji esam dzīvnieku draugi un nekādā veidā nelobējam pagrīdes suņu audzētāju intereses. Taču uzstājīgi virzītie un, paldies Saeimas deputātiem, noraidītie likuma grozījumi par suņu apzīmēšanu un reģistrēšanu joprojām raisa jautājumus, kas prasās pēc atbildes un liek domāt par virzītāju apzinātu sabiedrības maldināšanu.

Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā paredzēja ļaut suņu obligāto čipēšanu veikt ne tikai veterinārārstiem, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoriem (pašiem šī procesa uzraugiem!!!) un dzīvnieku patversmju darbiniekiem. Mūsu biedrība bija iesaistījusies likumdošanas pilnveides procesā un arī mūsu biedrības iebildumi, līdzīgi kā vairāku citu sabiedrisko un profesionālo organizāciju iebildumi, apspriešanas gaitā netika ņemti vērā. Šī brīža likumdošana nosaka, ka mūsu valstī līdz 2017. gada 1. janvārim visiem suņiem jābūt apzīmētiem (čipētiem) un reģistrētiem. Daudzi suņu īpašnieki jau šo pienākumu ir izpildījuši, bet pēdējā laikā reģistrācijas aktivitāte ir samazinājusies, jo daudz un dažādie pretrunīgie paziņojumi plašsaziņas līdzekļos ir radījuši zināmu jucekli.

Mūsu dzīvnieku patversmē "Labās mājas" jau kopš 2015. gada čipē un reģistrē Lauksaimniecības datu centrā (LDC) mūsu patversmē nonākušos un atsavināmos suņus. Mēs esam pateicīgi visiem tiem, kuri ar saviem ziedojumiem līdz šim patversmi ir nodrošinājuši ar mikročipiem.

Bet kā patversmes varētu nodrošināt saimnieku suņu čipēšanu? Nāks cilvēki ar saviem suņiem un stāvēs rindā pie patversmēm, lai par 5 eiro saņemtu šo pakalpojumu?? Un kā šo procesu vispār iespējams paveikt par 5 eiro? Mikročipa cena, lolojumdzīvnieka pase un pakalpojuma noformēšana – kopsumma nevar iznākt tik maza un tie, kas manipulē ar tik maziem skaitļiem, māna sabiedrību.
Astrīda Kārkliņa, dzīvnieku patversmes "Labās mājas" vadītāja
Vai patversmes var atļauties sponsorēt saimnieku suņu čipēšanu? Vai varbūt kāds patversmes nodrošinās ar mikročipiem? Ne valsts, ne pašvaldības šajā projektā ar šo pozīciju nav iesaistītas. Vai tiks organizētas ziedojumu vākšanas akcijas patversmju atbalstam, lai patiesībā varētu tās apgādāt ar mikročipiem, un tad patversmes varētu sačipēt saimnieku suņus? Ja līdz šim Latvijas sabiedrība tiešām ļoti sirsnīgi atsaukusies aicinājumiem ziedot patversmēs mītošo nelaimīgo dzīvnieku dzīves apstākļu uzlabošanai, tad ne jau, lai iepirktu čipus īpašnieku suņu čipēšanai. Uzskatām, ka tam nav jātērē patversmēm saziedotā nauda. Ja cilvēks var atļauties turēt suni, tad vienu reizi suņa mūžā viņam ir jāspēj izpildīt prasību suni apzīmēt un reģistrēt.

Šobrīd Zemkopības ministrija ir uzsākusi konstruktīvu darbu pie dažiem uzlabojumiem, kas patiesi apzīmēšanas un reģistrācijas procesu padarīs vieglāku. Vispirms jau patversmes savus suņus varētu reģistrēt LDC bez maksas. Otrs uzlabojums – LDC strādā pie tā, lai jau visai drīz katrs suņa īpašnieks varētu savu suni piereģistrēt elektroniski. Lūk, par šādiem uzlabojumiem paldies Zemkopības ministrijai!

Gribu vēl piebilst, ka nav nekāda pamata mūs, kuri nevēlas vākt ziedojumus īpašnieku suņu čipēšanai (kur viens otrs suns pat maksā lietotas automašīnas vērtē), nosaukt par pagrīdes patversmju un kreiso suņu vairotāju atbalstītājiem. Pateicoties deputātu saprātīgajam lēmumam, katrs nodarbosies ar to, ar ko tam jānodarbojas, un Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori varēs visus spēkus veltīt reģistrācijas procesa uzraudzībai, sodot nelegālo patversmju turētājus un kreisos suņu vairotājus, kā to paredz likums, nevis skraidīt apkārt, čipējot suņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!