Foto: Vida Press
Pārgājiens nebūt nav viegla nodarbe, īpaši, ja jāpārvar šķēršļi Alpu kalnos. Turklāt šo uzdevumu vieglāku nepadara fakts, ka esi viens no simtiem. Lauksaimnieki Šveicē kopā ar savām aitām devušies ceļojumā pa kalniem, un tas ir jau ikgadējs pasākums, norāda "Vida Press".

Aitām gan jābūt ļoti uzmanīgām, jo gājiens pa kalniem brīžiem var būt visai bīstams. Viņām nākas pārvarēt gan kalnus un lejas, gan diezgan šauras taciņas, kur katrs solis var būt izšķirīgs.

Valē melndeguna aitas ir Šveicei raksturīga aitu suga, kuras pārstāvjus audzē gaļai un vilnai. Vasarā aitas tiek uzvestas kalnu virsotnēs, kur nav tik karsti. Kad temperatūra krītas, lauksaimnieki savus mājlopus ved lejā.

Foto: Vida Press

Fotogrāfe Alesandra Menikonci (Alessandra Meniconzi) "Vida Press" stāsta, ka viņai patīk vērot un iemūžināt senās tradīcijas un cilvēkus, kas joprojām dzīvo kalnos.

Aitu pārgājiens lejup pa kalnu noritējis aptuveni astoņas stundas. Kā redzams Menikonci fotogrāfijās, aitas savā gājienā veido dažādas līnijas – gan lauztas, gan viļņotas, kalnu vidū radot interesantas kontūras.

Foto: Vida Press

"Aitas iet ļoti lēni, un gani par viņām rūpējas. Es gan neesmu pārliecināta, vai aitas ejot baidās," par dzīvnieku stāvokli, staigājot kilometriem augstu kalnos, saka fotogrāfe. Tā kā process ir ļoti nogurdinošs, pārgājiena laikā ir atvēlēti brīži atpūtai, kad spēkus atgūst gan aitas, gan gani.

Alpu aitu pārgājiens Šveicē norisinājās jau 52. gadu, taču tā aizmetņi un tradicionālā aitu vešana kalnos meklējama pat simtiem gadu vecā pagātnē. "Pārgājiena beigās ir laiks dzīrēm ar tradicionālo šveiciešu mūziku, ēdienu un dzērieniem," raksturo Menikonci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!