Foto: Shutterstock

Lielbritānijas Veterinārārstu asociācija (British Veterinary Association) izplatījusi ziņojumu, kurā aicina cilvēkus neizvēlēties brahicefālus suņus jeb to šķirņu mīluļus, kuriem ir saraukts purniņš un deguns, ziņo "The Guardian". Tādu šķirņu pārstāvjiem var būt izteiktākas veselības problēmas.

Franču un angļu buldogi, mopši un citi suņuki ar raksturīgo purniņu tiek saukti arī par brahicefāliem suņiem. Taču britu speciālisti iesaka nepakļauties šķirnes izskata valdzinājumam un apzināties, ka suņiem var būt veselības problēmas, kas skar elpošanu, ēšanu, redzi. Tāpēc britu veterinārārsti iesaka izvēlēties citas šķirnes pārstāvi vai pat jauktenīti.

"Veterinārārsti ir bažās par suņu veselību un labklājību, ko raisa brahicefālo suņu šķirņu popularitātes palielināšanās," teicis Šons Venslijs (Sean Wensley), asociācijas prezidents. "Tālredzīgiem suņu saimniekiem jāsaprot, ka sunim savas dzīves laikā var būt dažādas veselības problēmas, piemēram, radzenes čūla, mugurkaula problēmas, elpošanas grūtības."

"Šo suņu popularitātes augšana ir palielinājusi dzīvnieku ciešanas, radot slimus suņus. Mēs stingri iesakām cilvēkiem padomāt par savu izvēli," teicis Venslijs.

Pētniece Rovena Pakere (Rowena Packer) no Karaliskās Veterinārās koledžas (Royal Veterinary College) norāda uz mērķtiecīgu suņu pavairošanu un selekciju, kas varētu būt vainojama pie viņu veselības problēmām. "Mēs esam selekcionējuši šo purniņa veidu, taču daba tam pretojas, tāpēc ne viss sunī veidojas tā, kā tam vajadzētu. Suņiem ir grūti pārvietoties un veikt pašsaprotamas darbības, piemēram, ēst. Viņiem ir grūtības košļāt un norīt ēdienu."

Lai cik labs būtu audzētājs, arī viņš pakļauj jaunos sunīšus riskam, jo mīluļiem ir neparasta ķermeņa uzbūve un formas, tostarp arī izteiksmīgais purniņš, uzskata Pakere.

Kenelkluba sekretāre Karolīna Kisko (Caroline Kisko) teikusi: "Piemēram, franču buldogs un mopsis pēdējos gados ir kļuvis ļoti populārs, tāpēc pēc viņiem ir pieprasījums. Savukārt tas esošo tirgu papildina ar negodprātīgiem audzētājiem, kas kucēnus pavairo vien pašu labumam, neņemot vērā dzīvnieku veselību un labklājību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!