Foto: Shutterstock
Amatpersonas Kanādā pieņēmušas lēmumu par aizliegtu suņu šķirņu kopumu Monreālā pasludināt pitbulus, ziņo "Washington Post". Lēmumu ietekmējis negadījums jūnijā, kurā pitbulam līdzīgs suns līdz nāvei saplosījis sievieti.

Šādu lēmumu Kvebekas valdībai nācās pieņemt pēc tam, kad jūnijā kāds pitbulu šķirnes suns līdz nāvei saplosījis 55 gadus vecu sievieti mājas pagalmā Monreālā. Notikumu pamanījis kāds kaimiņš, kurš izsaucis policiju, un tās darbinieki agresīvo pitbulu nošāvuši.

Mirušās sievietes brālis lūdzis valdību pasteidzināt lēmumu par labu bīstamo un agresīvo suņu šķirņu aizliegumam. Atsevišķās Kanādas teritorijās pitbuli jau aptuveni 10 gadus esot aizliegta suņu šķirne.

Likums, kas stāsies spēkā 3. oktobrī, paredz, ka bez atļaujām rūpēties par pitbulu tipa suņiem (pitbulu tipa suņi ir, piemēram, amerikāņu Stafordšīras terjers, amerikāņu pitbulterjers, Stafordšīras bulterjers un jebkurš iepriekš minēto šķirņu krustojums) vairs nevarēs. Pašreizējiem pitbulu saimniekiem līdz gada nogalei jānokārto īpaša atļauja, ko jāiegādājas par atsevišķu samaksu. Kāda no Monreālas vietējām avīzēm pieļauj, ka šis likums skars aptuveni septiņus tūkstošus suņu saimnieku, vēsta "Washington Post".

Ja saimnieks ar savu pitbulu vēlas pastaigāties Monreālas teritorijā, dzīvniekam jābūt vakcinētam, sterilizētam un mikročipētam, kā arī jānēsā uzpurnis un pavada nedrīkst būt īsāka par aptuveni 120 centimetriem.

Monreālas pilsētas mērs Deniss Kodērs teicis: "Mans pienākums kā Monreālas mēram ir pārliecināties, ka es strādāju pilsētas iedzīvotāju labā. Man jāparūpējas, lai viņi jūtas droši un atrodas drošībā."

Šis kalpo par piemēru tam, ka nereti atsevišķās pilsētās un valstīs mēdz aizliegt bīstamās un agresīvās suņu šķirnes. Gan piekritēju, gan noliedzēju šādiem lēmumiem gan netrūkst, taču cilvēki, kas tos atbalsta, pamato – tādējādi var glābt cilvēka dzīvību. Savukārt lēmuma kritizētāji norāda, ka nav pierādījumu par to, ka atsevišķu suņu šķirņu aizliegšana tik tiešām samazinātu suņu uzbrukumus un nodarītās traumas cilvēkiem. Suņu agresivitāti nereti ietekmē tieši ģenētika, un pasaulē ir nosakāmas suņu šķirnes, kuru pārstāvjus visbiežāk padara par aizliegtiem. Par to plašāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!