Foto: Shutterstock
Katrs suņa saimnieks to noteikti ir piedzīvojis - suns apsēžas vai apguļas un teju vai cilvēka manierē nopūšas. Ko tas nozīmē? Cilvēki mēdz nopūsties, kad jūtas vīlušies, noguruši, aizkaitināti, tāpēc neviļus rodas doma - vai suns dara līdzīgi?

"MNN", atsaucoties uz Amerikas Kenelkluba speciālistu teikto, vēsta, ka suņa darbības jāskata kontekstā ar situāciju, tātad – tās var būt gan ar pozitīvu, gan negatīvu nokrāsu.

Viens no biežāk sastopamajiem veidiem un brīžiem, kādā suns nopūšas, ir tad, kad mīlulis noguļas uz vēdera, izstiepj priekšķepas, uz kurām atbalsta galviņu, un izdveš īsu vai garu, taču saimniekam noteikti sadzirdami nopūtu. "Ja suns nopūšas ar pusatvērtām acīm, tas nozīmē, ka viņam ir patīkami. Ja viņš nopūšas ar pilnībā atvērtām acīm, tas nozīmē, ka suns ir vīlies, ja, piemēram, saimnieks nespēlējas ar dzīvnieku," teikuši speciālisti.

Tātad brīdis, kad suns nopūšas, jāskata kontekstā ar iepriekš notikuši. Ja tikko esat pārnākuši no aizraujošas un nogurdinošas pastaigas, protams, suņuks gribēs atpūsties, tāpēc steigs apgulties savā guļvietā vai uz dīvāna un kārtīgi nopūtīsies labsajūtā. Savukārt dienā, kad tu nemaz neesi veltījis savam četrkājainajam draugam laiku, viņš, protams, izrādīs savu attieksmi par to un noelsīsies. Bieži vien mēdz būt tā, ka rotaļīgākie un nepacietīgākie suņuki, uzlikdami kādu iemīļotu mantiņu uz saimnieka ceļa un gaidīdami, kad sāksies spēlēšanās, pēc kāda laika noelšas, izrādot nepatiku un vilšanos par cilvēka pasivitāti. Sak, kāpēc nepievērs uzmanību?

Tam, ka suns izrāda savu attieksmi, kad noelšas, piekrīt arī suņu trenere Pata Engela (Pat Engel), kuras novērojumi apstiprina iepriekš minētos pieņēmumus: "Mani nezinātniskie novērojumi liecina, ka suņi visbiežāk noelšas, kad atpūšas vai kad atkāpjas no iecerētās darbības. Šīs pazīmes, domāju, iezīmē tādu kā psiholoģisku pāreju citā atpūtas līmenī."

Protams, nevar noliegt, ka pie vainas var būt arī kāda veselības kaite un, piemēram, problēmas ar elpošanu, tāpēc, ja novēro, ka tavs suņuks pat teju vai bez iemesla daudz elso un noelšas, konsultējies ar veterinārārstu. Lai arī saimniekiem tomēr gribas suņukam piedēvēt kādu cilvēcisku īpašību, tostarp noelšanos amizantos brīžos, netiekot pie kopīgas rotaļāšanās, jāatceras, ka suns pats pateikt par savām veselības problēmām diemžēl nevar. Tāpēc nenovērtē par zemu arī tik šķietami vienkāršu darbību, kāda ir elpošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!