Foto: Shutterstock
Ja tevi reizēm māc ziņkāre un vēlies noskaidrot, kas daudzajos publicētajos video, kuros redzami kaķi, ir tik saistošs, lūk, pētnieki to noskaidrojuši jau pērn, 2015. gadā! Izrādās, pēc kaķu video noskatīšanās cilvēki jūtas laimīgāki un priecīgāki, mazāk domājot par to, kas viņus dara bēdīgus.

Indianas Universitātes Mediju skolas (ASV) pētnieku grupa noskaidrojusi, ka kaķu video skatīšanās palielina enerģijas līmeni un vairo pozitīvās emocijas, samazinot negatīvās sajūtas. Tādējādi video skatīšanās neesot jāuztver kā parasta izklaide vien, jo tās laikā skatītājs uzlabo savu emocionālo stāvokli.

Pētījums veikts, aptaujājot aptuveni septiņus tūkstošus cilvēku, lūdzot norādīt savu attieksmi pret kaķu video skatīšanos un to, kā video ietekmē viņu pašsajūtu. Pētījuma vadītāja, profesore Džesika Geila Mirika, "News Indiana" norādīja: "Daži cilvēki varētu domāt, ka kaķu video skatīšanās internetā nav gana nopietna tēma akadēmiskajai izpētei. Taču tas ir fakts – kaķu video skatīšanās ir viens no populārākajiem iemesliem, kāpēc internets mūsdienās vispār tiek izmantots. Ja mēs gribam saprast, kā internets mūs ietekmē kā individuālas personības un kā sabiedrību kopumā, zinātnieki vairs nedrīkst ignorēt kaķus internetā."

Mirika arī norādījusi, ka diemžēl akadēmiskajā vidē pētījumu par kaķu video internetā un to ietekmi neesot daudz. "Mēs visi esam skatījušies kaķu video, taču ir veikts tik maz empīrisko pētījumu par to, kāpēc tieši mēs tā darām un ko tas ietekmē," paskaidro pētījuma vadītāja. Tāpēc viņas komanda ķērās pie darba, lai mēģinātu noskaidrot kaķu video ietekmi uz cilvēku.

Fakti ir neapgāžami – piemēram, 2014. gadā portālā "YouTube" tikuši publicēti divi miljoni kaķu video, taču to skatījumu skaits mērāms pat miljardos. Neviena cita tematiskā sadaļa šajā portālā nepārspējot kaķu video, ziņojuši pētnieki. Taču viņi savā izpētē ņēmuši vērā video, kas publicēti arī, piemēram, "Facebook" un "Buzfeed".

Foto: Shutterstock
Pētniekus interesējuši vairāki jautājumi, tostarp – vai kaķu video skatīšanās kalpo kā sava veida dzīvnieku terapija un, vai cilvēki mēdz justies slikti, ja noskatījušies kaķu video, kā arī, vai pēc to noskatīšanās cilvēks jūt pārmetumus par to, ka nav darījis ko lietderīgāku un novilcinājis laiku.

Rezultāti liecina, ka aptuveni 36 procenti aptaujāto sevi raksturotu kā tipiskus kaķu cilvēkus, kamēr trīs no pieciem aptaujas dalībniekiem sevi raksturoja kā cilvēkus, kuriem patīk gan kaķi, gan suņi. Tāpat Mirikas vadītā pētnieku grupa noskaidrojusi, ka cilvēki jūtas daudz pozitīvāki un aktīvāki, kad noskatījušies kādu ar kaķiem saistītu video. Viņiem samazinājušās negatīvās emocijas, piemēram, stress, satraukums, skumjas, cilvēki vairs neesot jutušies aizkaitināti. Visbiežāk cilvēki kaķu video skatījušies darbā vai laikā, kad mācās vai pilda mājasdarbus. Interesanti, ka aptaujas dalībnieki norādījuši – par kaķu video skatīšanos neesot jutuši vainas apziņu, ja bijis plānots darīt ko lietderīgāku.

Tāpat pētījums liecina, ka kaķu saimniekiem un kautrīgiem cilvēkiem izteiktāk novērojama vēlme skatīties video, kuros redzami peļu junkuriņi. Savukārt tikai viens no četriem aptaujas dalībniekiem norādījis, ka kaķu video mēdz meklēt apzināti un mērķtiecīgi, pārējiem tiem ceļā gadījušies visai nejauši.

"Pat ja viņi skatās kaķu video, lai novilcinātu laiku vai kad strādā, emocionālais lādiņš, ko cilvēki gūst, patiesībā var palīdzēt pēc tam tikt galā ar sarežģītiem uzdevumiem," pamato Mirika.

Tiesa, skaidri neesot izdevies noskaidrot, vai kaķu video kalpo kā sava veida bezmaksas dzīvnieku terapija, bet, kā pieļauj profesore Mirika, šis pētījums var kalpot par ierosmi turpmākajai akadēmiskajai izpētei.

Pētījums pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!