Foto: Shutterstock
Viena no bezspalvainu suņu šķirnēm, peruāņu kailais suns, pasaulē zināms jau tūkstošiem gadu. Interesanti, ka viņam vēsturiski piedēvētas pat maģiskas spējas, bet līdz pat mūsdienām tiek īpaši apbrīnots suņa izskats. Tas gan nenozīmē, ka bezspalvainais ķermenis nav jākopj. Patiesībā tas var prasīt pat vairāk rūpju.

Peruāņu kailais suns, kā jau lasāms nosaukumā, radies Peru. Tiesa gan, tā kā šī šķirne radusies ļoti sen, par to liecības meklējamas jau pirms mūsu ēras, vēl līdz šim pētniekiem un speciālistiem nav izdevies noskaidrot, kā suņi šajā pasaules daļā nonāca. Pieļauts, ka suņi Peru nonākuši līdz ar ieceļotājiem no Āfrikas un Āzijas.

Nenoliedzams ir viens – peruāņu kailais suns bija nozīmīga Peru iedzīvotāju kultūras daļa. Attēli un suņu veidoli manāmi vairākos keramikas izstrādājumos, māla traukos un figūriņās. Šīs liecības, kas iegūtas daudzos arheoloģiskos izrakumos, radušās vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras, tādējādi padarot peruāņu kailo suni par vienu no vecākajām suņu šķirnēm pasaulē.

Šī šķirne tiek saistīta ar inku kultūru, lai gan daudzos avotos norādīts, ka peruāņu kailais suns bijis nozīmīgs arī citur, piemēram, čimu kultūrā.

Peruāņu kailais suns ir viena no četrām suņu šķirnēm, kuru īpašā pazīme ir neesošā spalva. Pārējās suņu šķirnes ar neparasto izskatu ir Meksikāņu kailais suns, amerikāņu kailais suns un Ķīnas cekulainais suns. Atsevišķas ķermeņa daļas, piemēram, galvu gan var klāt pat salīdzinoši gara spalva.

Neparastais gultas sildītājs

Foto: Shutterstock
Kailais suns vēsturiski pildījis gan darba, gan cilvēka kompanjona funkciju. Suns noderējis medībās un ziņojumu nodošanā, tāpat peruāņu kailais suns bijis lielisks mājdzīvnieks. Interesanti, ka daži avoti liecina – suns bijis arī gultas sildītājs. Iedzīvotāji izmantojuši kailos suņus, lai viņi kalpotu kā cilvēku sasildītāji. Tiesa gan, viņu ķermeņa temperatūra nav īpaši augstāka kā citiem suņiem ar spalvu, taču kailā suņa ķermenis, ko neklāj kažoks, pieskārienam var šķist daudz siltāks un patīkamāks. Jāpiebilst, ka arī kaķiem, kurus neklāj spalva, ir šķietami siltāks ķermenis.

Amerikas Kenelkluba mājaslapā ziņots, ka peruāņu kailā suņa izkārnījumi izmantoti medicīnā, piedēvējot dzīvniekiem teju vai maģiskas spējas izārstēt sasirgušos. Savukārt, papildinot suņa sildīšanas prasmi, pieļauts, ka bezspalvainais mīlulis ar savu patīkami silto ķermeni izmantots cilvēku ārstēšanai, ja kādu mocījis artrīts vai problēmas ar elpošanu.

Peru valsts peruāņu kailo suni pat atzinusi par savu nacionālo suni.

Mēdz būt trīs izmēros

Foto: Shutterstock
Peruāņu kailais suns novērojams trīs dažādos izmētos – mazs, vidējs un liels. Maza izmēra sunīši parasti ir 25-40 centimetrus lieli un sver 4-8 kilogramus. Vidēja auguma suņi ir augumā no 40 līdz 50 centimetriem, bet svarā – no 8 līdz 12 kilogramiem. Savukārt lielākie peruāņu kailie suņi var sasniegt pat 65 centimetrus, bet svarā – līdz 25 kilogramiem.

Lai arī ādas krāsa var būt dažāda, galvenokārt tā allaž ir tumša – melna, pelēcīga, ziloņkaula. Tās vienmēr būs vienkrāsainas, taču dažiem suņiem pieļaujami arī balti plankumi, kuri nedrīkst segt vairāk kā trešdaļu no suņa ķermeņa. Šķirnes standartā ieteicama vienkrāsaina ādas krāsa bez plankumiem.

Interesanti, ka kailajiem suņiem metienā var piedzimt kucēni ar kažoku, kas ķermeni klāj pilnībā. Peruāņu kailajam sunim spalva pieļaujama uz galvas, kājām un reizēm arī uz muguras un astes galā. Šajās vietās spalva var būt arī gaiša.

Jākopj, pat ja kails

Foto: Shutterstock
Ja reiz sunim nav ierastās spalvas, tad nekāda kopšana nemaz nav vajadzīga, vai ne? Šis apgalvojums ir aplams. Patiesībā ar kailā suņa kopšanu un uzmanīšanu jābūt visai rūpīgam, jo suni nevajadzētu ilgstoši pakļaut tiešiem saules stariem, lai mīlulis nepārkarstu. Līdzīgi ir arī ar īsspalvainajiem franču un angļu buldogiem, kuriem ilga uzturēšanās saulē var vien kaitēt, nevis ļaut izbaudīt patīkamos laikapstākļus. Likumsakarīgi, ka kailie suņi ziemas apstākļos nejūtas īpaši labi, tāpēc suņa saimniekam jāparūpējas par drēbītēm un siltu guļvietu, lai peruāņu kailais suns aukstajos mēnešos būtu siltumā.

Tāpat jāparūpējas, lai suņuka āda ir vislabākajā kārtībā. Tiek ziņots, ka peruāņu kailo suņu saimnieki savus mīluļus glauda, lai atbrīvotu ķermeni no atmirušās ādas. Lieti noder arī dažādi krēmi, kas palīdz mitrināt ādu. Sausa āda noteikti nav ieteicama.

Lai saglabātu suņuku tīrīgu, nepieciešama regulāra vannošanās, izmantojot īpaši suņiem paredzētos higiēnas līdzekļus.

Būs uzmanības centrā

Foto: Shutterstock
Rūpēties par peruāņu kailo suni ir gluži vai kā rūpēties par kādu eksotisku dzīvnieciņu, par kādu daudzi dēvē tieši šo četrkājaino draugu. Neparasts un valdzinošs izskats, īpaša kopšana un, protams, patīkams raksturs. Suņuks ir apķērīgs, gudrs un attiecīgās situācijās mierīgs, tāpēc labi saprotas gan ar bērniem, gan citiem dzīvniekiem. Tiesa gan, ģimenēm ar pavisam maziem bērniem peruāņu skaistuli neiesaka. Labāk būs, ja ar sunīti spēlēsies nedaudz pieaugušāki, apķērīgāki bērni, kuri suņa klātbūtnē neuzvedīsies trauksmaini.

Protams, sunim patīk arī aktivitātes, tāpēc peruāņu kailais suns nebūs pats mierīgākais mājdzīvnieks. Apņēmīgākie saimnieki savu mīluli var arī apmācīt, tiesa gan, jārēķinās arī ar suņa ietiepību. Sunim nepieciešamas ikdienas pastaigas un reizēm garākas izskriešanās reizes, jo peruāņu mīlulim patīk iztērēt savu enerģiju dažādās aktivitātēs. Protams, tajās jāpiedalās arī saimniekam, jo sunītim nepatīk palikt vienam un pavadīt laiku vienatnē.

Iepazinuši savus ģimenes locekļus, peruāņu suņi ļoti pieķersies cilvēkiem, taču pret svešiniekiem gan suņi ne vienmēr būs draudzīgi. Tas gan nenozīmē, ka mīlulis uzreiz uzbruks, gluži vienkārši viņš nedosies katram pretimnācējam rokās. Ar laiku, protams, suns pie cilvēkiem, piemēram, ģimenes viesiem pierod, ātri vien iegūstot visu apkārt esošo ļaužu uzmanību.

Ja gadās sastapties ar grauzējiem, peruāņu kailais suns var atsvaidzināt savus mednieka instinktus un gribēt sadzīt mazajai dzīvajai radībai pēdas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Petguide", "AKC", "Dogbreedinfo", "FCI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!