Foto: Shutterstock
Redzot kādu strīpainu vai plankumainu kaķīti, nereti šķiet, ka tas ir jauktenītis. Jāatzīst, četrkājainie draugi ar interesantu un rakstainu kažoku nav retums, taču vairumā gadījumu tie ir bezšķirnes dzīvnieciņi, par kuriem rūpējas gādīgi saimnieki. Taču, lūk, esam atlasījuši astoņus kaķīšus, kas vien vizuāli var šķist līdzīgi. Patiesībā tās ir astoņas atšķirīgas kaķu šķirnes – katra ar savu vēsturi, rakstura īpašībām un, protams, izskatu.

Ja mūsu priekšā atrastos astoņi šķietami līdzīgi, bet patiesībā gana atšķirīgi kaķīši, domājams, būtu grūti pateikt, kurš ir kurš. Visiem kažoks ir plankumains vai svītrains, visi ir vai nu sudrabainā, vai brūnā krāsā... Kā lai viņus atšķir? Tāpēc, lūk, esam atlasījuši četrus sudrabainus kaķīšus un četrus mīluļus brūnos toņos, kuri ārēji varētu šķist pavisam līdzīgi. Taču vienam austiņas būs spicākas, citam – astīte būs salīdzinoši īsa, bet vēl kādam kažokā būs pieļaujamas tikai strīpas.

Skaidrojumus kaķu šķirnēm, to pazīmēm un izcelsmi radām Temzinas Pikerelas grāmatā "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Ēģiptiešu mīlulis

Foto: Shutterstock

Ēģiptes mau ir viena no senākajām kaķu šķirnēm pasaulē. Protams, kā jau nepārprotami vēsta šķirnes nosaukums, kaķi dzīvojuši jau Senās Ēģiptes laikā, turklāt novērojami mākslas darbos, kas tapuši ap 1900. gadu pirms mūsu ēras. Zināms, ka kaķi ēģiptiešu kultūrā ieņēma teju vai svētā dzīvnieka lomu, turklāt mīluli bieži vien mēdza mumificēt, izrādot godu kaķim. Interesanti, ka ar vārdu "mau" ēģiptiešu valodā apzīmē kaķi, tātad – šis ir Ēģiptes kaķis.

Raksturojot kaķa kažoku, jāmin, ka tas var būt mirdzošā sudrabainā, bronzas, dūmakainā un melnā krāsā. Krāsojums ir strīpains un plankumains. Kā raksta autore Pikerela, neregulāro formu raksti, ko veido plankumi un strīpas, uzreiz piesaista cilvēka uzmanību. Kopskatā ar zaļganīgajām acīm, kuras veido asociācijas ar noraizējušos dzīvnieciņu, Ēģiptes mau rada visai eleganta mājdzīvnieka iespaidu. Kaķim ir slaids, garš, muskuļots augums un spicas ausis.

Ēģiptiešu mīlulis itin veikli iemanto saimnieka un apkārtējo cilvēku uzmanību un mīlestību. Kaķis ir aktīvs, enerģisks un rotaļīgs, tāpēc nav brīnums, ka ar dzīvnieciņu pavadīt laiku tīkos ne viens vien mājas viesis. Ēģiptes mau ir no tiem kaķiem, kam savā ziņā ir suņa daba – viņiem patīk atnest aizmestas mantiņas, tāpēc nebeidzamas spēles ar šo dzīvnieciņu garantētas!

Skaists izskats, lieliskas rakstura īpašības – ko gan vairāk vajag, ja vēlies mīļu, uzticīgu mājdzīvnieku? Turklāt par kaķa labsajūtu tu noteikti dzirdēsi, jo laimes brīžos kaķi strauji luncina asti, mīdās ar priekšķepām, vienlaikus klusi ņaudot.

Čaklais Amerikas darbarūķis

Foto: Shutterstock

Lai arī Amerikas īsspalvainais kaķis var būt gan vienā krāsā, gan plankumains, svītrains un ar vairāku krāsu salikumu kažokā, redzot šo mīluli tādā izskatā, kāds tas redzams attēlā, noteikti ne viens vien cilvēks aizdomāsies, kas tad tā ir par šķirni. Turklāt tieši sudrabainais kažoka krāsojums tiek minēts kā vispopulārākais šīs šķirnes mīluļiem.

Kaķis ir vidēji liels, muskuļots, spēcīgs un diezgan atlētisks. Galvas forma ir izteikti apaļa, un tās veidolu paspilgtina arī apaļās acis, kas var būt dažādā krāsā, atkarībā no kažoka krāsas. Savukārt austiņas nav tik spicas, tās galos ir nedaudz noapaļotas. Pikerela raksta, ka kaķa kažoks pieskārienam sākotnēji var šķist raupjš.

Būdams dzīvnieciņš ar diezgan klusu balsi, Amerikas īsspalvainais kaķis noteikti nav no uzbāzīgākajiem dzīvniekiem, taču viņš mērķtiecīgi un veiksmīgi iekaro saimnieka un apkārtējo cilvēku sirdi. Kaķis spēj lieliski pielāgoties saimniekam un būt gan mierīgs un pieticīgs, gan arī aktīvs un rotaļīgs. Tāpēc izvēle par labu šim mīlulim būs pareiza jebkurā gadījumā.

Īsspalvainie kaķi arī esot ļoti veselīgi dzīvnieciņi, un šīs īpašības veicināšanā un attīstīšanā liela loma esot tam, ka, nonākot Amerikā, šīs kaķu šķirnes senči pielikti pie darba – sargājuši mantu un īpašumu no grauzējiem.

Jauns un no savvaļas

Foto: Shutterstock
Ar savvaļas kaķim raksturīgu izskatu – tā tiek aprakstīts Amerikas bobteils, salīdzinoši jauna kaķu šķirne ar pavisam īpašu pazīmi, proti, ārkārtīgi īso astīti. Ziņots, ka tā nedrīkstot būt īsāka par divarpus centimetriem. Mazā astīte esot cēli pacelta brīžos, kad kaķis ir labsajūtā un laimīgs. Interesanti, ka reizēm var novērot arī pazīmi, kas raksturīga suņiem - draisku astes luncināšanu. Arī tas signalizē par kaķa laimes sajūtu vai koncentrēšanos kaut kam.

Savukārt kažoka krāsa var būt visdažādākā. Spalva var būt gan īsa, gan krietni garāka. Arī acu krāsa nav viena noteikta, tā ir atkarīga no kaķa kažoka krāsas.

Amerikas bobteili tiek raksturoti kā lieliski pielāgotie dzīvei ar cilvēku, jo saimnieki noteikti novērtēs mīluļa lieliskās īpašības un patīkamo temperamentu. Bobteili pieķeras visiem ģimenes locekļiem, alkstot mīlestību, uzmanību un kopā būšanu. Kaķi ir ļoti apķērīgi, gudri un aktīvi, viņus pat varot apmācīt pārvietoties pie pavadas, tādējādi radot iespēju kopīgi doties pastaigās, un iemācīt atnest kādu aizmestu priekšmetu.

Ar citām kaķu šķirnēm, kurām raksturīga īsa astīte, vari iepazīties šeit.

Kaķis ar septiņiem pirkstiem

Foto: Sputnik/Scanpix
Līdzīgi kā Amerikas bobteilam, arī piksībobam ir neparastā astīte, proti, tā ir ārkārtīgi īsa. Piksībobam gan tā ir garāka – vismaz pieci centimetri. Kaķa ķermenis ir muskuļots un tvirts, un priekškājas ir īsākas par pakaļkājām. Interesanti, ka šīs šķirnes pārstāvjiem var būt lielāks pirkstu skaits ķepās – vienai ķepai var būt līdz pat septiņiem pirkstiem.

Piksībobiem var būt gan īsa, gan gara kažoka spalva dažādos brūnos toņos, lai arī ideālais variants nosaka, ka mīlulim ir brūni plankumains kažoks. Turklāt spalvām tādos kā pušķīšos jābūt arī kaķa austiņu galos.

Kaķis ir ļoti sabiedrisks un labprāt veido komunikāciju ar cilvēku. Piksībobs būs no tiem, kas tēlos cilvēka "asti", proti, uzticīgi sekos līdzi savam saimniekam gan uz virtuvi, gan istabām, gan, jā, arī pastaigās ārā. Piksībobs ir aktīvs un apķērīgs, un tiek vēstīts, ka viņam var iemācīt pārvietoties pie pavadas, lai dotos pastaigās pa āru.

Piksībobi nedaudz lēnāk pieaug, nezaudējot rotaļību un sava veida bērnišķību, tāpēc saimniekam jārēķinās ar nebeidzamām trakulībām, jautrību un aktivitātēm. Kaķītis ir mīļš un uzticīgs, arī miermīlīgs, galvenokārt neizrādot nekādas negatīvās īpašības.

Kaķis ar 12 kažoka veidiem

Foto: Shutterstock
Svītraini punktots kažoks divpadsmit dažādās krāsās – tik precīzi osikatu raksturo autore Pikerela. Osikata spalva ir īsa un mirdzoša, taču visizplatītākā un populārākā kažoka krāsa, kādā mīluļus var sastapt, ir dzeltenbrūna, gluži kā attēlā. Arī sudrabains kažoks, līdzīgi kā iepriekš apskatītajiem kaķiem, osikatam var būt, līdzās dažādu toņu brūnam, zilganam, ceriņkrāsas un lavandas kažoka krāsojumam. Arī kaķa acis var būt dažādās krāsās, izņemot zilo.

Gluži kā citi kaķi, kuru kažokā ir plankumi un kuri raisa asociācijas ar kādu savvaļas dzīvnieku, piemēram, leopardu, arī osikats sākotnēji varētu nešķist kā mājas kaķis. Osikats ir spēcīgs, atlētisks un salīdzinoši garš. Pilnīgi iespējams, ka dvēselē šis kaķis jūtas kā liels savvaļas dzīvnieks, jo aktivitātes un draiskošanās viņam nebūt nav svešas.

Sabiedriskie un uz cilvēka kompāniju orientētie osikati ir draudzīgi, rotaļīgi kaķīši, kuri nelabprāt pavada laiku vienatnē un, jā, arī bezdarbībā. Gudrie un apķērīgie dzīvnieciņi sagādā ne mazumu interesantu un amizantu brīžu saviem saimniekiem, itin bieži ar cilvēkiem arī runājoties maigā balstiņā.

Ideālais mājas leopards

Foto: Shutterstock

Savvaļas piedzīvojumu meklētājs

Foto: Shutterstock
Vai šķiet, ka šāds kaķis jau redzēts? Nevar noliegt, Savannas kaķis ir ļoti līdzīgs Bengālijas kaķim, turklāt ne tikai vizuāli, bet arī raksturā. Te gan iemesls tam nav tālu jāmeklē, jo abas kaķu šķirnes radītas mākslīgi un mērķtiecīgi, vēloties iegūt mājas kaķi ar mežonīgo, savvaļas dzīvnieka izskatu. Lūk, tāpēc, rūpējoties par Savannas vai Bengālijas kaķu, tā vien gribas teikt, ka patiesībā mājās mīt daļa savvaļas.

Savannas kaķis nav vienkrāsains. Līdzīgi kā bengālietim, arī Savannas mīlulim raksturīgs plankumains kažoks ierastajā brūnajā krāsā. Autore Pikerela raksta, ka plankumiem noteikti jābūt skaidri redzamiem un formās izteiktiem, taču krāsā – brūniem vai melniem. Pārējais kažoks galvenokārt ir tumšākos vai gaišākos brūnos toņos vai dūmakains. Slaidais, spēcīgais augums prasmīgi izrāda brīnišķīgo kažoku, ar ko noteikti lepojas ne vien kaķis, bet arī viņa saimnieks.

Ja vēlies enerģisku, aktīvu, rotaļīgu kaķi, kas labprātāk nesēdēs mierā, bet dosies piedzīvojumu meklēšanā, Savannas kaķis būs īstais mājdzīvnieks. Kā jau redzams fotogrāfijā, sēta nav šķērslis, lai dotos iepazīt arvien jaunas āres. Protams, pats saimnieks arī var noskatīties, kā spēcīgais un muskuļotais mīlulis pārvar lielākus un mazākus šķēršļus. Protams, arī mājas dzīve Savannas mīlulim nav sveša, jo kaķītis ir uzticīgs, mīļš un draudzīgs. Tiesa gan, par apzīmējumu "klēpja kaķis", ticams, būs jāaizmirst.

Aktīvais tīģerēns

Foto: Shutterstock
Bengālijas kaķis, Savannas kaķis, toigers... Trīs šķietami vienādi kaķi, vai ne? Toigera radīšanā gan vistiešākā ietekme bijusi Bengālijas kaķim, no kā toigers mantojis vairākas īpašības, tostarp, ticams, arī izteiksmīgo izskatu. Šīs šķirnes izskatā visbiežāk manāmas brūnās nokrāsas un, protams, svītras. Tās var būt gan taisnas, gan lauztas, taču toigera kažokā, atšķirībā no divām pārējām iepriekš minētajām šķirnēm, nav plankumu. Kažoks ir īss un biezs.

Garais un muskuļotais ķermenis lieti noder, ja nākas kāpelēt pa kokiem, kā tas redzams fotogrāfijā. Taču, atšķirībā no Bengālijas kaķa, aktīvajam un draiskulīgajam toigeram gan patīk pagulšņāt cilvēka klēpī. Un kurš cilvēks gan to negribētu?! Toigera valdzinošais izskats ātri vien savaldzina apkārt esošo cilvēku uzmanību un sirdi, un šīs šķirnes kaķu sabiedriskais raksturs pieļauj atrašanos cilvēku pūlī.

Kaķus var arī apmācīt pārvietoties pie pavadas, lai, iespējams, ņemtu mīluļus līdzi ģimenes braucienos. Līdzīgi kā citi iepriekš minētie kaķi, arī toigers var nēsāt saimnieka aizmestu mantiņu.

Toigers ir gandrīz vai kā mazs tīģerēns, bezrūpīgi un draiski aizvadot savas dzīves dienas, vienlaikus paspējot atpūsties un pavadīt laiku ar sev mīļajiem cilvēkiem.

Skaidrojumus kaķu šķirnēm, to pazīmēm un izcelsmi radām Temzinas Pikerelas grāmatā "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!