Foto: Shutterstock
Kaķu saimnieku ikdienā ir daudzi jo daudzi notikumi un pat pārsteigumi, par ko parūpējas peļu junkuriņš un kurus gan neizdodas piedzīvot cilvēkiem, kurus mājās negaida četrkājainais draugs. Turklāt kaķu saimnieki noteikti piekritīs – mīlulis viņiem iemācījis priecāties par sīkumiem un neņemt pie sirds to, ka kaķis, piemēram, apgūlies tikko svaigi izmazgātas veļas grozā. "Cattime" kaķu mīļotāju, pazinēju un speciālistu komanda noteikusi astoņas darbības, kuras cilvēkam iemāca, parāda un dzīvē ievieš kaķis. Daudzas no tām noteikti būs pazīstamas arī tev!

Darāmais var pagaidīt

Foto: Shutterstock
Tu skaidri zini, ka šodien jāiztīra vannasistaba, jāuzvāra zupa, jāsāk rakstīt sen kā atliktais referāts... Bet tu taču neiesi celties no dīvāna, ja tev klēpī apgūlies mazais peļu junkuriņš, kurš tik patīkami murrā, ka pārtraukt šo baudas brīdi būtu negodīgi ne pret kaķi, ne tevi pašu.

Darāmais taču pagaidīs, vai ne? Kā nekā, tās būs vien dažas minūtes, iespējams, pusstunda, kas tevi aizkavēs no ķeršanās pie garā darbu saraksta, taču kaķītis būs nedaudz pagulējis, pamurrājis, protams, izrādījis savu mīlestību un pieķeršanos... Padomā, cik bieži jūs tā mierīgi varat pasēdēt kopā? No rīta, baudot kafijas tasi? Vakarā, pārnākot mājās un gatavojot vakariņas? Kaķis iemāca novērtēt katru brīdi, apstāties ikdienas steigā un apzināties, ka pat steidzami darbi savu reizi var pagaidīt. Turklāt, kad mīlulis guļ klēpī, saimniekam tas māca arī pacietību un spēju lēni un mierīgi kustēties, lai tikai neiztraucētu guļošo dzīvnieciņu. Zināms, ka daudziem kaķiem liekas kustības nemaz nepatīk, un tad gan saimnieks var sajust kaķa asos nagus savā rokā vai kājā. Tāpēc atslābinies, izbaudi desmit minūtes miera un klusuma (izņemot kaķa patīkamās "dzirnaviņas"), bet pēc tam ar jaunu sparu ķeries pie darbiem!

Mājas darbi kļūst jautrāki

Foto: Shutterstock
"Skat, tu atkal izmazgāji drēbes un dvieļus! Ļauj, es tās izdekorēšu ar spalvām!" iespējams, tā teiktu ne viens vien kaķis, kura redzeslokā nonācis svaigi mazgātu un izžuvušu apģērba gabalu kaudze. Nav noslēpums, ka kaķu saimniekiem, lai kā viņi censtos, gan uz drēbēm, gan paklāja, dīvāna un citviet mājoklī ir ja ne kaudze, tad vismaz dažas kaķa spalvas, kas atgādina par četrkājainā drauga esamību. Reizēm gan šķiet, ka kaķis svaigi mazgātajās drēbēs apguļas speciāli, izbaudot apģērbu patīkamo mīkstumu. Arī tev taču patīk tīras, smaržīgas drēbes, vai ne?

Citu mājas darbu veikšana arī kļūst ja ne grūtāka, tad interesantāka gan. Daudzi kaķi, piemēram, baidās no putekļu sūcēja, un ir gatavi skraidīt no viena dzīvokļa gala uz otru, ja viņiem tuvojas lielais un rūcošais bieds. Parasti kaķi noslēpjas kādā vietā, kur viņiem klāt netiek ne saimnieks, ne sūcējs, piemēram, aiz dīvāna stūrī. Pēc tam gan jāpagaida, lai mīlulis nomierinās un iznāk laukā.

Galu galā – kā tad saklāt gultu, ja uz tās nemitīgi draiskojas četrkājainais draugs? Protams, var palagu un segu pavilkt uz attiecīgo pusi, bet rēķinies, ka tas tikai ieinteresēs rotaļīgo mīluli. Ticams, ka cilvēki, kuri nerūpējas par kaķiem, nemaz nezina, cik interesanta un reizē arī sarežģīta var būt ierastā gultas klāšana.

Izklaide nemaksā dārgi

Foto: Shutterstock

Daži priekšmeti vienkārši ir lieki

Foto: Shutterstock
Pītais grozs, kam sagrauztas malas, vāze, kas nostumta no galda un saplēsta, jau minētie maisiņi, kuru maliņas ir sagrauztas... Tev taču to tāpat nevajadzēja, vai ne? Kaķi tik tiešām mēdz būt visai nešpetni, nostumjot priekšmetus no galda. Kāpēc viņi tā dara?

Iespējams, mīluļiem vienkārši interesē ātrums un skaņa, kādā priekšmets nokrīt no galda. Taču tikpat labi vaina priekšmetu graušanai jāmeklē citur, proti, kaķīša veselībā. Plašāk par to, kāpēc kaķiem patīk nogrūst lietas no galda, lasi šeit. Savukārt par veselības problēmām, kas var veicināt priekšmetu graušanu, lasi šeit.

Kaķi liek saimniekam pārvērtēt, kuri priekšmeti viņa mājoklī tik tiešām ir svarīgi. Gluži kā ar mazu bērnu, tā arī ar četrkājaino draugu nevar būt drošs, vai dzīvā būtne pēkšņi neizdomās kaut ko aiztikt. Tāpēc parūpējies, ka dārgie trauki nestāv kaķim ērti pieejamā vietā un ka tie paglabāti plauktiņā aiz stikla. Kaķi gan pārvietojas visai uzmanīgi, taču reizēm ar savu ķermeni vai svaru mēdz šo un to nejauši izbīdīt.

Privātā telpa jeb tās neesamība

Foto: Shutterstock

Domāšana par kaķi jebkurā situācijā

Foto: Shutterstock
Esi ballītē, ciemojies pie draugiem, aizkavējies lekcijā vai vienkārši pārvietojies pa pilsētu, vienlaikus domājot par savu četrkājaino draugu. Nē, tā nav apsēstība, teiks kaķu saimnieki. Tās ir rūpes par to, kā mīlulim iet, ko viņš attiecīgajā brīdī dara, vai viņš nav izbadējies.

Kaķis ir vēl viena dzīva būtne, par ko cilvēks ir uzņēmies atbildību, tāpēc, protams, interesējas, kā četrkājainajam draugam klājas. Arī tad, ja saimnieks dodas ceļojumā un kaķi uztic radiem vai paziņām, joprojām cilvēks par savu mājdzīvnieku uztraucas un jautā pieskatītājiem, kā murrātājs uzvedas un vai viss ir kārtībā.

Mājdzīvnieks, protams, dažādās situācijās arī kalpo kā attaisnojums kāda pasākuma pamešanai. Sak, jāiet mājās, jāpabaro kaķis! Neviens taču negrib, lai mīlulis skumst, nav paēdis un teju vai gāž riņķī mājokli. Jā, kaķis ir attaisnojums, taču apkārtējie to noteikti pieņem, īpaši citi kaķu saimnieki.

Ceļojuma vērta samīļošanās

Foto: Shutterstock
Tu vari būt piedzīvojis dažādus aizraujošus notikumus, ceļojis uz dažādām valstīm, redzējis aizkustinošus mirkļus, taču, jāatzīst, reti kas līdzinās sajūtai, kāda rodas, paņemot rokās kaķi un viņu samīļojot. Ja peļu junkuriņš vēl sāk murrāt... Laime pilnīga!

Kaķi ir fascinējoši un neizdibināmi mīluļi. Pretēji kā suņi, kuri ir bara dzīvnieki, kaķis ir grūtāk atšifrējams un noslēpumaināks. Tāpēc brīži, kad saimnieks velta laiku savam kaķītim, samīļo, glauda, pat parunājas ar dzīvnieciņu, ir īpaši. Šajos brīžos savienojas divas gana neatkarīgas personības, kuras dzīvo vienā mājoklī, bet viena bez otras iztikt nevar.

Pamosties no rīta un redzi – divas ziņkārīgas ačteles uz tevi skatās. Pārnāc mājās no skolas vai darba un redzi – kaķis sēž, maigi aizver un atver acis un skatās, kas ieradies. Abos gadījumos tu pievērs uzmanību savam mīlulim, kurš pieglaužas tavai plaukstai un alkst uzmanības. Kā var tādu dzīvnieciņu nemīlēt?

Mīlestība ir jānopelna

Foto: Shutterstock
Jāatzīst, ka pierast pie dzīvnieciņa un iemantot viņa mīlestību var nemaz nebūt tik vienkārši. Ne velti mēdz teikt, ka tu dzīvo pie kaķa, nevis kaķis pie tevis, jo no murrātāja darbībām ne vienmēr ir skaidrs, vai viņš ir tev pieķēries vai arī gluži vienkārši negribīgi pacieš tavu esamību vienā telpā ar kaķi. Taču brīži, kad kaķītis pats meklē cilvēku un viņa uzmanību, pieglaužoties pie kājām vai ierāpjoties klēpī, gan pauž mīlestību.

Ikviens kaķītis ir pelnījis mīlestību, un to viņš sniedz arī cilvēkam. Dzīvnieks savam saimniekam iemāca ne tikai mīlēt kādu, kas par sevi nevar tik labi parūpēties (piemēram, nevar nopirkt pats sev ēdienu, ja mīt dzīvoklī un medībās brīvā dabā netiek), bet arī būt atbildīgam pret to, kas dzīvo mājās.

Turklāt mīlestību var nopelnīt, izrādot rūpes, uzmanību kaķītim, gādājot par viņa labsajūtu, regulāri barojot un kopjot, spēlējoties ar dzīvnieciņu. Mīlestību pelnāt jūs abi – gan kaķītis, gan tu pats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!