Foto: Vida Press
Kizai ir septiņus gadus vecs pandu tēviņš, kas dzīvo pandu rezervātā Šansi provincē Ķīnā. Taču Kizai ir ārkārtīgi īpaša panda – viņš ir vienīgais pandu lācis pasaulē, kuram kažoks ir nevis ierasti melnbaltajā krāsu salikumā, bet gan brūni balts.

Kizai (Qizai, tulkojumā no ķīniešu valodas – septītais bērns, uzsverot lācēna unikalitāti un brīnumaino izskatu) dzīves sākums neesot bijis viegls, ziņo "Daily Mail". Lācēna māmiņa no jaundzimušā esot atteikusies, kad Kizai bijis vien divus mēnešus vecs, taču pārējie pandu lācēni no bara esot Kizai darījuši pāri. Taču nu brūni baltais dzīvnieks bauda slavas mirkli, jo tiek uzskatīts par vienīgo pandu pasaulē, kam ir netipisks kažoka krāsojums.

Par Kizai rūpējas He Sjins, 26 gadus vecs dzīvnieku kopējs. Viņš kopā ar unikālo pandu pavada pat 18 stundas dienā, ziņo "Daily Mail". Tipiska Sjina diena sākoties sešos no rīta, kad kopējs dodas pie Kizai, lai pabarotu viņu ar bambusu. Vakarā Sjins rūpīgi pārbaudot, vai panda jūtas labi, un tikai tad dodoties pie naktsmiera.

Foto: Vida Press
"Viņš ir lēnāks par citām pandām, bet viņš ir arī mīlīgāks," Kizai raksturojis Sjins. Salīdzinot ar citiem sugas brāļiem, brūnais dzīvnieciņš tik tiešām pārvietojoties diezgan lēni, turklāt arī uztveres spējas Kizai esot palēninātas: "Visām pandām šeit ir vārdi. Kad es viņus saucu vārdā, melnbaltās pandas ātri atsaucas un nāk pie manis. Kizai parasti tas paņem kādu laiciņu."

Raksturojot Kizai bērnības gaitas, Sjins zinājis teikt, ka brūni baltajam lācēnam citi biedri parasti neļāvuši apēst bambusu un to izdarījuši Kizai vietā, kurš gluži vienkārši ēdis ļoti lēni.

Neparastā panda dzīvo atsevišķā voljerā jau kopš brīža, kad bija pieaudzis. Viņu baro četras vai pat piecas reizes dienā, un ēdienkartē tiek iekļauts gan pandu iecienītais bambuss, gan piens un citi gardumi. Kizai esot arī ļoti veselīgs, sverot vairāk nekā 100 kilogramus, kas tiek uzskatīts par labu svaru pandai.

Foto: Vida Press

Ķīniešu speciālisti plānojot iesaistīt Kizai pandu pavairošanas programmās, kas palīdzētu noskaidrot, kā radies brūnais kažoks. Eksperti uzskata, ka, redzot augam Kizai radītu lācēnu, viņiem rastos skaidrāks priekšstats par to, kā veidojas brūnais kažoka krāsojums. Pagaidām speciālisti pieļauj, ka iemesls brūnajai krāsai varētu būt ģenētiska mutācija.

Tiesa gan, arī citām pandām esot novērojamas brūnās nokrāsas kažokā. Sjins pastāstījis, ka Sičuānas provincē, kas tiek minēta kā lielo pandu dzimtene, dzimušajiem dzīvniekiem esot tumšāks kažoka krāsojums, taču Šansi provincē dzimušajām pandām, līdzīgi kā Kizai, kažoks esot gaišāks. "Citām pandām ir tumši brūnas spalvas vēdera daļā, taču Kizai ir visbrūnākais no visiem," teicis kopējs.

Pasaules dabas fonda dati liecina, ka savvaļā mīt vismaz 1864 pandas, galvenokārt apdzīvojot Ķīnas dienvidrietumu daļu. Lielākoties dzīvnieki barojas no bambusa, tāpēc lielo pandu mēdz dēvēt arī par bambuslāci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!