Foto: Shutterstock
Skaisti, mīlīgi, ar spalvu un bez – tādi ir peļu junkuriņi, kuri radušies kaimiņvalstī Krievijā. Un nebūt nav tā, ka visi viņi ir vienādi, jo katram ir kāda atšķirīgā pazīme, kas nepavisam neliecina par šķirņu radniecību. Lūk, esam izvēlējušies piecus kaķīšus, kas radušies gan salās, gan aukstos laikapstākļos, gan pavisam nejauši.

Domājot par kaķu šķirnēm, kuras varētu rasties Krievijā, ticams, prātā nāk ne tie karstākie un saulainākie laikapstākļi. Un ne velti – daudzi kaķi tik tiešām ir radušies ar biezu, garu kažoku, kas pasargā no sala un sniega. Taču pārsteidzošs varētu šķist fakts, ka starp šķirnēm, kurām kā dzimtene piedēvēta Krievija, ir arī kaķīši, kuru ķermeni teju vai nemaz neklāj spalva. Galvenokārt kaķi, protams, ir draudzīgi un rotaļīgi, taču katram ir kāda raksturīgā pazīme, kas vienu nošķir no otra. Spalva tikai un vienīgi konkrētā krāsā, ļoti īsa astīte vai ķermenis, kas ir krunkains un bez spalvas – šādi ir kaķi, kas radušies Latvijas kaimiņvalstī. Dažus vari pat iepazīt kā aristokrātu mīluļus!

Lai uzzinātu ko vairāk par izvēlētajām kaķu šķirnēm, ielūkojāmies dzīvnieku ekspertes grāmatā "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Ja vēlies uzzināt ko vairāk par dažādām kaķu šķirnēm, ielūkojies šajā kaķu šķirņu apkopojumā, kur uzzināsi, kā atšķirt šķietami vienādus kaķīšus. Savukārt šeit vari noskaidrot, kādas ir dažādu kaķu šķirņu izteiksmīgākās pazīmes.

Bet nu – iepazīsti kaķu šķirnes, kuru dzimtene ir Krievija!

Cara meitas mīlulis no Sibīrijas

Foto: Shutterstock

Zilais galma kaķis

Foto: Shutterstock

Interesantais japāņa līdzinieks

Foto: Shutterstock

Kailais kaķītis kā futbola bumba

Foto: Shutterstock
Un nu esam nonākuši pie divām kaķu šķirnēm, kas vismaz vienā ziņā noteikti ir pretējas trim iepriekšējām. Lai arī visai bargie Krievijas laikapstākļi varētu liecināt, ka visiem kaķiem, kas radušies šajā teritorijā, būtu bieza, pūkaina spalva, kas ļauj pārciest salu un aukstumu, vismaz divas šķirnes pierāda pretējo. Viena no tām ir Donas sfinkss, kas radies pavisam nejauši.

Pasniedzēja Jeļena Kovaļova 1986. gadā kādā rotaļlaukumā pamanījusi saini, ar kuru spēlējušies vietējie bērni. No maisa nākušas žēlabainas skaņas, un, izrādās, tajā iekšā bijis kaķēns, kuram ar laiku izkrita pilnīgi visa spalva. Kaķu dāma, kura nosaukta par Varvaru, ar laiku sapārota, viņai piedzimuši kaķēni, kuri arī zaudējuši visu ķermeņa apmatojumu. Visbeidzot Kovaļova nolēmusi reģistrēt šo kaķi kā Donas sfinksu, atsaucoties uz vietu pie Donas upes, kuras tuvumā viņa toreiz atradusi kaķīti, un sfinksu jeb bezspalvainu kaķu šķirni, par kuru viņa bija dzirdējusi. Krievijā šo šķirni mēdz saukt arī par donskoju.

Krokainā āda un bezspalvainais ķermenis daudzos cilvēkos mēdz raisīt nevis patiku, bet gan pat riebumu, taču pasaulē netrūkst kaķu mīļotāju, kuri novērtē Donas sfinksa sabiedrisko, mīļo, draiskulīgo raksturu. Tas vien, ka kaķim nav spalvu, nenozīmē, ka dzīvnieks neko nedara. Patiesībā Donas sfinkss ir ļoti aktīvs un rotaļīgs, turklāt spēlēs viņš var iesaistīties arī viens pats, bez cilvēka. Daudzi saimnieki īpaši novērtē to, ka kaķis allaž ir silts, tāpēc dzīvniekam ir patīkami pieskarties.

Donas sfinkss gan esot īpaši jāsaudzē no tiešiem saules stariem, citādi dzīvnieciņš ātri vien var apsvilt.

Īpatnējais baletdejotājs

Foto: Shutterstock
Arī pīterbolda raksturīgā pazīme ir neesošais apmatojums, kas kaķīti padara neparasti pievilcīgu un īpašu. Tiesa, šur tur kaķa ķermenī spalva gan var tikt novērota, taču, kļūstot vecāks, kaķis tās galvenokārt tomēr zaudē. Minimālais kažoks ir ļoti blīvs, turklāt var būt gan pūkains, gan raupjš.

Pīterbolds ir kaķis, kas radies, krustojot Donas sfinksu ar īsspalvaino orientālo kaķi. Pirmie kaķi novēroti salīdzinoši nesenā pagātnē, vien pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Neilgi pēc tam noteikts šķirnes standarts, šķirne apstiprināta arī oficiālās kaķu organizācijās.

Pīterboldu varētu raksturot kā ģimenes klauniņu, jo amizantas situācijas ar šo četrkājaino draugu ikdienā ir garantētas. Kaķis ir ļoti aktīvs un draiskulīgs, vēlēdamies pavadīt laiku ar saimniekiem. Kompānijā viņš jūtas vislabāk, turklāt vēlams, lai rotaļās iesaistās arī cilvēks. Tad kaķis būs pavisam laimīgs. Interesanti, ka šīs šķirnes kaķus mēdz salīdzināt ar baletdejotājiem, jo pīterboldiem patīkot lēkāt un gaisā veidot dažādas kustības.

Patiesībā jau pīterbolda nosaukumā ietverta vieta, kur kaķis radies. Proti, tā ir Krievijas pilsēta Sanktpēterburga, kuras nosaukuma daļu lepni nes interesantā izskata mīlulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!