Kamēr šobrīd pasaules mediju un iedzīvotāju uzmanības centrā ir nerimstošās debates un cīņa par to, kurš – Hilarija Klintone vai Donalds Tramps – kļūs par ASV prezidentu, Francijā 2017. gadā gaidāmo prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanām reģistrējies kaķis, ziņo "RT". Tiesa gan, dzīvnieks tomēr nav balstiesīgs, tāpēc vēlēšanās piedalīties nevarēšot.

Franču laikraksta "Le Monde" žurnāliste Rafaele Bese Demoljēra veikusi eksperimentu, kura rezultātā izdevies prezidenta priekšvēlēšanām reģistrēt Gastonu Lekaķi. Izrādās, reģistrēšanas procesā neesot nepieciešams uzrādīt nekādus personu apliecinošus dokumentus, līdz ar to žurnāliste, samaksājot piecu eiro reģistrācijas maksu, kā vēlētāju norādījusi četrkājaino draugu Gastonu.

Kā pastāstījusi Demoljēra, reģistrēties priekšvēlēšanām viņa varējusi elektroniski, atbildot uz pavisam vienkāršiem jautājumiem (vārds, uzvārds, dzimšanas datums, adrese). Personu apliecinoši dokumenti neesot bijuši vajadzīgi, tāpēc Demoljēra pavisam drīz saņēmusi Gastonam Lekaķim adresētu Zaļo partijas priekšvēlēšanu biļetenu, kurā neesot atzīmējusi nevienu no potenciālajiem prezidenta amata kandidātiem, tā vietā izvēlējusies "vote blanc".

A photo posted by Gaston Le Cat (@gastonlecat) on Oct 19, 2016 at 6:44am PDT

Vēlāk žurnāliste to aprakstījusi slejā, kurā uzdod retorisku jautājumu: "Vai šai maldīgajai reģistrācijai būs kāds iznākums?" Viņa norāda uz problēmām reģistrēšanās procesā, jo nevar būt apstiprinājums, ka vēlētājs tiešām ir reāla persona.

Savukārt Zaļo partijas pārstāvis Bruno Bernārs, komentējot Demoljēras eksperimentu un publikāciju, norādījis, ka, lai arī Zaļā partija aizstāv dzīvnieku tiesības, kaķis tomēr nevarētu vēlēt, pat ja ir reģistrējies vēlēšanām. Taču viņš atzinīgi izteicies par žurnālistes piecu eiro reģistrācijas maksu, ko raksturo kā partijas finansiālo atbalstu.

A photo posted by Gaston Le Cat (@gastonlecat) on Oct 19, 2016 at 12:11am PDT

Dzīvnieku dalība vēlēšanās gan neesot nepierasta, ziņo "RT". Piemēram, gan Krievijā, gan ASV kaķi reizēm minēti kā kandidāti parlamentārajās un senāta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!