Foto: Shutterstock

2016. gada sezonā Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar A/S "Latvijas valsts meži" ir veikusi melnā stārķa, īpaši aizsargājamās putnu sugas, ikgadējo ligzdošanas sekmju monitoringu. Pirmie secinājumi – nelielais nokrišņu daudzums ir nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu barošanās iespējas un ligzdošanas sekmes, "MansDraugs" pavēsta DAP pārstāvji.

Sadarbojoties un apmainoties ar informāciju par zināmajām melno stārķu ligzdām, DAP, AS "Latvijas valsts meži" un citi melno stārķu eksperti valsts mežos pārbaudījuši 280 melno stārķu ligzdošanas vietas un noteikuši to apdzīvotību un ligzdošanas sekmes.

Pēc novērojumu datu sākotnējas analīzes secināts, ka kopumā izperēto mazuļu skaits ir ievērojami mazāks nekā iepriekšējā gadā un šī sezona melnajiem stārķiem uzskatāma par nesekmīgu. Lai arī daudzas ligzdas bijušas apdzīvotas un to teritorijā uzturējušies pieaugušie putni, perējums izpalicis. Pat daudzas tā saucamās "labās ligzdas", kurās vairāk nekā 10 sezonas ik gadu bijuši izvesti trīs, četri un pat pieci jaunie putni, šogad bijušas tukšas. Lielā mērā tas skaidrojams ar šīs sezonas klimatiskajiem apstākļiem, norāda speciālisti. Ar nelielām reģionālām atšķirībām, kopumā visā Latvijas teritorijā pavasarī un vasarā bija maz nokrišņu. Daudzas mazās upītes, strauti un dīķi izžuva, līdz ar to šajās ūdenstilpēs dzīvojošās zivis un vardes, kas ir stārķu nozīmīgākā barība, gāja bojā. Trūcīgā barības bāze tiešā veidā ietekmējusi iespējas izbarot mazuļus un likumsakarīgi arī ligzdošanas sekmes, secinājuši eksperti.

Taču lielam satraukumam nav pamata, informē DAP. Līdzīgi pētījumi liecina, ka šāda epizodiska krīze, ja vien tā regulāri neatkārtojas, ilgtermiņā neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz populāciju kopumā. Tomēr arī turpmāk ir rūpīgi jāseko līdzi šī Latvijas dabas retuma dzīves gaitām, lai nepieciešamības gadījumā varētu laikus veikt atbalsta pasākumus šo noslēpumaino punktu populācijas saglabāšanai mūsu valstī, pārliecināti speciālisti.

Melno stārķu populācijas saglabāšanai galvenās pūles veltītas dabisko zināmo ligzdošanas vietu aizsardzībai. Taču papildus tiek būvētas arī mākslīgās ligzdas, kuras stārķi labprāt aizņem. Šajā sezonā no sertificētu putnu ekspertu 24 mākslīgi uzbūvētajām ligzdām sešās tika konstatēta sekmīga ligzdošana. Šogad valsts mežos atrastas arī septiņas, līdz šim nezināmas melno stārķu ligzdas.

Kā liecina informācija mājaslapā "Ornofaunistika", melnais stārķis Latvijā ir samērā parasts ligzdotājs, kura izplatība pēdējo gadu laikā sarukusi mežu izciršanas dēļ. Putni Latvijas ziemā netiek novēroti, Latvijas teritorijā ierodas marta mēnesī un migrācijā dodas vasaras izskaņā. Tiešraidi no melno stārķu ligzdas Zemgalē 2016. gadā piedāvāja portāls "Dabasdati". Šobrīd gan ligzda ir tukša, jo abi tajā izaugušie stārķēni devušies migrācijā Āfrikas virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!