Foto: Publicitātes foto
Jau svētdien, 13. novembrī, izstādē "ZooExpo 2016" būs nebijis notikums – uzstāsies divkārtēja pasaules vicečempione suņu frīstailā jeb suņu dejās Vanda Gregorova un viņas uzticamais četrkājainais draugs – Austrālijas aitu suns Brendija.

Vanda Gregorova no Čehijas ir divkārtēja pasaules vicečempione, desmitkārtēja Čehijas čempione, Eiropas čempione un vicečempione suņu frīstailā. Jaunā sieviete ir pieprasīta suņu trenere gan Čehijā, gan arī citās pasaules valstīs, kur viņa pasniedz gan meistarklases un seminārus suņu dresūrā, gan arī kopā ar Brendiju uzstājas dažādos pasākumos. Vanda šogad plāno arī absolvēt Prāgas Čārlza universitātes maģistrantūru. Neskatoties uz aizņemtību, Vanda atrada laiku nelielai sarunai. Ar suņu treneri sarunājas Dace Dambe.

– Teju katra bērna sapnis ir suns. Kā bija tev?

Piedzimu ģimenē, kur vienīgais mājdzīvnieks bija kanārijputniņš, bet arī tam nācās meklēt jaunas mājas, jo viņš pamanījās sabojāt dzīvokļa interjeru. (Iesmejas.) Tam sekoja zivtiņas, trusis, arī daudz asaru un solījumu… Un tad, kad sāku mācīties pirmajā klasē, notika visjaukākais – tētis man uzdāvināja takša kucēnu! Pēc kāda laika mūsu ģimenē ienāca vēl viens suņuks – čivava, vārdā Brutuss. Manu prieku par kucēnu gan mazināja mūsu bioloģijas skolotāja, kura mācību stundā paziņoja, ka čivavas nav gudri suņi. Tas manī radīja spītību pierādīt pretējo, un mēs abi sākām apmeklēt suņu apmācības skolu. Beidzot skolu, pārbaudes testu izturējām ar rezultātu 96 no 100 punktiem.

– Kā tev radās interese par suņu frīstailu?

Toreiz, kad man bija 12 gadi, lūkoju, kā vēl nodarbināt savu čivavas šķirnes puiku. Draudzene, kurai piederēja tervīrens, pierunāja mani kopā ar viņu apmeklēt suņu deju nodarbības. Kopš tā laika esmu gluži vai saslimusi ar šo skaisto suņu sporta veidu. Sāku Brutusam mācīt atsevišķus suņu dejas pamatvingrinājumus, piemēram, pagriezienus, riņķošanu u. tml. Pamazām apguvām tādus vingrinājums, kādus cits neviens grupā nemācēja, taču es gribēju iet tālāk. Divus gadus vēlāk jau piedalījos pirmajās frīstaila sacensībās, kurās ieguvu 2. vietu 18. dalībnieku konkurencē. Tagad man aiz muguras ir neskaitāmas sacensības, taču nekad neaizmirsīšu to milzīgo uztraukumu, kāds mani pārņēma pirms pirmajām sacensībām!

– Cik suņu tev šobrīd pieder?

Kopā ar galveno cīņubiedri Brendiju man ir arī trīs čivavas dāmītes, kuras, tāpat kā Brendija, māk "dejot" dažādas suņu dejas. Dažkārt mēs uzstājamies arī kopā. Taču jāteic, ka tas notiek reti, jo uzstāties vienlaikus ar četriem suņiem ir ļoti sarežģīti.

– Cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai sunim iemācītu priekšnesumu?

Vislabāk suņu apmācībai dienā atvēlēt divreiz pa aptuveni 10 minūtēm. Ja sunim visas kustības ir zināmas, tad deju priekšnesumu var sagatavot aptuveni mēneša laikā, taču, ja deja ir sarežģīta, ar jauniem kustību elementiem, tad tas var aizņemt pat pusgadu.

– Atklājiet noslēpumu – kā tad īsti ir, vai uzstājoties suns tiešām klausās mūziku?

Nē, nē! (Smejas.) Tas ir labi, ja skatītājiem tā šķiet. Tas nozīmē, ka abi esam labi pastrādājuši un priekšnesums ir izdevies! Taču īstenībā suns neseko mūzikai, bet gan manām komandām, kuras cenšos nemanāmi ievīt dejas horeogrāfijā. Sekojot komandām, suns izpilda prasītās kustības, veidojot priekšnesumu. Ja treneris kļūdīsies – kļūdīsies arī suns!

– Cik priekšnesumus suns spēj apgūt?

Ja suns māk atsevišķas komandas un kustības, tad nav sarežģīti izveidot priekšnesumu. Tāpat sunim vienlaikus ir iespējams iemācīt pat vairākus priekšnesumus. Protams, tas ir atkarīgs arī no tā, cik sarežģītas vai atšķirīgas ir dejas.

– Vai taisnība, ka visiem suņiem ir iespējams iemācīt trikus?

Jā, protams. Trikus ir iespējams iemācīt visdažādāko šķirņu suņiem un arī jauktenīšiem, taču jāatzīst, ka visspējīgākie suņi ir borderkolliji, Austrālijas aitusuns un malinuā. Ja tomēr kaut kas neizdodas, kā tas iecerēts, meklējiet problēmu sevī! Iespējams, jūs pietiekami nemotivējat suni, iespējams, par ātru gribat visu apgūt vai suns jūs vienkārši nesaprot!

– Nobeigumā – vai atklāsiet kādu priekšnesumu rādīsiet Rīgā, izstādē "ZooExpo"?

Skatītājiem Latvijā parādīsim deju par jūrnieku tēmu. Ceru, ka jums patiks!

Vandas un Brendijas priekšnesumu Ķīpsalā skatiet svētdien, 13. novembrī, plkst. 14.00. Savukārt jau tagad varat iedvesmoties, skatoties video:


Lasiet vairāk par Vandu Gregorovu viņas mājaslapā.

Jau vēstīts, ka 12. un 13. novembrī no plkst. 10 līdz 18 Ķīpsalā notiks starptautiskā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde "ZooExpo 2016". Starptautiskas profesionālās suņu un kaķu izstādes, plaša visdažādāko mājdzīvnieku un eksotisko dzīvnieku ekspozīcija, aizraujoša izklaidējošo pasākumu programma, kā arī plaša zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija – tas viss sagaida izstādes apmeklētājus. Un vēl – bērnu priekam LGK piepūšamās atrakcijas bez papildu maksas. Vairāk informācijas izstādes mājaslapā.

Biļešu cenas:

Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja bez maksas. Bērniem no 5 līdz 18 gadiem – 3,00 eiro, pensionāriem, invalīdiem, studentiem – 4 eiro, pieaugušajiem – 5,50 eiro. Ģimenes biļete (2+2; 1+3) – 12,50 eiro; vairāk bērnu – 1,50 eiro par katru bērnu. Autostāvvieta – 3,00 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!