"Katrs ir pelnījis otru iespēju," stāstu par savu mājdzīvnieku Benbenu iesāk viņa saimnieki Sandija un Adams. "MansDraugs" viņi pastāsta, kāpēc izvēlējās dot mājas kaķītim, kurš jau iesaukts par skumjāko kaķi pasaulē.

Runcis Benbens ticis atrasts, klaiņojam pa Kanādas pilsētas Vankūveras nomali, līdz viņu kāds nogādājis vietējā dzīvnieku patversmē. Par mīluļa dzīvi līdz tam nekas neesot zināms, taču speciālisti konstatējuši, ka kaķītim ir vairākas plēstas brūces un lauztas ribas, traumēta gūža, pleci un mugurkauls. "Patversmē pieļauj, ka viņam uzbrucis kāds liels dzīvnieks, visdrīzāk – suns," pastāsta saimnieki.

Par savu nākamo mājdzīvnieku saimnieki uzzinājuši gluži vai nejauši, jo Sandija strādā diennakts veterinārajā klīnikā, kur gaužām sliktā veselības stāvokļa dēļ nonācis arī Benbens. "Mums uzreiz iepatikās viņa purniņš. Lai arī mums teica, ka kaķis nekad nestaigās, mēs ticējām, ka viņam jādod iespēja dzīvot," atminas saimnieki. Taču pāris vēl neesot uzņēmies rūpes par dzīvnieciņu.

Kad Benbena veselības stāvoklis uzlabojies, kaķītis nosūtīts atpakaļ uz dzīvnieku patversmi, kur mīluli varēja adoptēt. Kā izrādās, kaķa veselības stāvoklis bijis tik slikts, ka neviens neesot vēlējies viņu adoptēt, visi mēģinājumi bijuši veltīgi. "Tad viņš pats padevās. Viņš pārstāja ēst. Pārstāja dzert. Pārstāja kustēties. Viņš juta, kas tuvojas. Tad patversmē nolēma viņu iemidzināt. Kad par to uzzinājām, sapratām, ka kaķītis jāglābj. Mēs paspējām tieši laikā, dienu pirms viņš būtu iemidzināts," stāsta saimnieki.

Izglābts no eitanāzijas un nonācis jaunās mājās, kaķīša veselības stāvoklis bijis stabils, taču, saprotams, runcis bijis nobijies un apjucis, nespēdams aptvert, kas noticis. "Mēs viņam nodrošinājām drošu vidi vannasistabā, prom no mūsu pārējiem kaķiem. Ātri vien viņš saprata, ka ir drošībā. Tad viņš murrāja, mīlinājās, sāka pat mūs laizīt. Mēs domājam, ka tādējādi viņš mums pateicās," priecīgo brīdi raksturo Sandija un Adams.

Taču ar to viņu piedzīvojumi vis nebeidzās. Pāris atceras, ka Benbens visai drīz viņus pārsteidzis: "Kad viens no mums gāja ārā no vannasistabas, pa atvērtajām durvīm Benbens ieraudzīja mūsu pārējos kaķus. Un ar to pietika! Viņa ziņkāre ņēma virsroku. Mēs joprojām nesaprotam, kā viņš to izdarīja, bet Benbens saņēmās, piecēlās kājās un apņēmīgi spēra soļus. Viņš pārvietojās lēni, bieži apsēdās, lai sakopotu spēkus, reizēm pat nogāzās, bet tomēr izgāja no vannasistabas."

Līdzīgi kā pirmie soļi, arī pirmās dienas jaunajā mājoklī neesot bijušas vieglas. Saimnieki pastāsta, ka Benbens nevarēja nokārtoties kastītē, jo bija pārāk garš un bieži vien, nespēdams noturēties kājās, apsēdās netīrajās smiltiņās. Tāpēc nācies iegādāties kastīti īpaši Benbenam, to vēlāk pielāgojot mīluļa vajadzībām un veicot iegriezumus kastītes malās, atvieglojot tai pieeju.

Tā kā kaķītis joprojām nebija gluži vesels, Sandija un Adams divreiz dienā devuši Benbenam četru veidu medikamentus, ieskaitot morfiju. "Tas viņam riebās," nepatīkamo ārstēšanās procesu raksturo saimnieki. Viņi pievērsuši uzmanību katrai runča kustībai, pārliecinoties, ka mīlulim viss ir kārtībā. Saimnieki pat izklājuši mājokli ar vingrošanas paklājiņiem, nosedzot cieto koka un linoleja segumu un atvieglojot kaķīša pārvietošanos. Ar laiku Benbens guva spēku un pārliecību pārvietoties drošāk un veiklāk, vairs nemaz negāžoties un neapstājoties pusceļā.

Kas gan ir mainījies kaķa un viņa saimnieku dzīvē? Saimnieki raksturo, ka Benbena dzīve mainījusies par 180 grādiem. Ko runcis nevarējis iepriekš, pilnīgi noteikti varot tagad: "Viņš var staigāt, viņš var skriet. Viņš var pat lekt! Benbens ir ārkārtīgi ziņkārīgs, viņam viss noteikti jāizošņā. Mēs ar viņu dodamies regulārās pastaigās un pat braucienos, kuri viņam patīk."

"Viņš ir pilns dzīvotgribas, enerģijas un prieka. Viņš ar mums samīļojas katru dienu. Viņš nevarētu būt laimīgāks, izņemot brīžus, kad viņam jādod zāles. Tās šobrīd ir tikai divu veidu, abas kā tabletes, bet drīz paliks tikai viena," pārmaiņas Benbena dzīvē raksturo saimnieki.

Benbens iemantojis interneta lietotāju uzmanību kā, iespējams, skumjākais kaķis pasaulē. To, protams, pamanījuši arī viņa saimnieki, kuri ir pārliecināti – šāda izteiksme Benbenam būs vienmēr. "Viņa purniņam ir lieka āda, kas liek acīm izskatīties tādām – skumjām. Taču mums tas patīk!" tā Sandija un Adams. Kaķītim, iespējams, iepriekš gūto traumu dēļ viena no austiņām ir šķietami noļukusi, un arī tas nav traucējis saimniekiem iemīlēt Benbenu tādu, kāds viņš ir. Kaķa skumjais izskats ir maldinošs, jo kaķītis esot ļoti draudzīgs un sabiedrisks, izbaudīdams katru jaunu dienu.

"Mēs visi gribam otru iespēju, vai tas būtu kontroldarbs skolā, kas slikti uzrakstīts, vai neizdevušās attiecības. Mēs visi esam bijuši situācijā, kad tā vien gribējies otru iespēju. Taču ne jau mājdzīvnieki izvēlas, vai viņus pametīs saimnieks. Tā vienkārši notiek. Un tāpēc mums patīk uzņemties rūpes par dzīvniekiem, kurus citi cilvēki neizvēlētos. Mēs esam pārliecināti, ka šie dzīvnieki ir pelnījuši otru iespēju, jo viņi jau neizvēlējās šādu dzīvi... To izdarīja cilvēks. Lielākā mācība, ko esam guvuši, ir tā, ka jānovērtē otrās iespējas," vērties uz dzīvi plašāk un novērtēt to iesaka runča Benbena saimnieki, kuri ar savu iniciatīvu cenšas pievērst arī līdzcilvēku uzmanību un rūpes.

Sekot līdzi kaķa Benbena ikdienai var "Instagram" profilā un "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!