Foto: Shutterstock
Latvijas Dabas fonda (LDF) eksperti 2016. gada aprīlī un jūlijā ar satelītraidītājiem aprīkoja trīs lielos dumpjus, tāpēc putnu migrācijai iespējams izsekot ar precizitāti. Nu fonda pārstāvji ziņo, ka putni sasnieguši vietas, kur pārziemos, taču ne visiem lidotājiem veicies tik labi,

Trīs lielie dumpji (Botaurus stellaris) aprīkoti, lai saņemtu jaunu informāciju par dumpju ekoloģiju gan ligzdošanas sezonā, gan pēc ligzdošanas un migrācijas laikā, kā arī ar mērķi noskaidrot sugas biotopu izvēles likumsakarības, paskaidro LDF. Lielais dumpis 19. gadsimtā bija Latvijā bieži sastopams putns, taču tagad ierindots starp aizsargājamām sugām.

Kopš aprīkošanas ar raidītājiem LDF eksperti sekojuši līdzi dumpju gaitām. Ar raidītājiem tika aprīkoti divi pieauguši dumpji – tēviņš un mātīte, kā arī jaunais putns, kas izšķīlies šopavasar.

Projekta eksperts ornitologs Jānis Reihmanis stāsta: "Jau tagad satelītraidītāju dati snieguši vērtīgu informāciju par lielo dumpju rudens migrācijas ceļiem. Cerams, ka pavasarī putni atgriezīsies Latvijā un, ja tie atgriezīsies Engures ezerā, būs iespējams novērtēt, vai veiktie apsaimniekošanas pasākumi Engures ezerā – seklūdens lāmu un ūdensteču veidošana, ietekmē lielā dumpja biotopu izvēli."

Putns, kurš gredzenots kā cālis ligzdā, migrāciju uzsācis 29. oktobrī. Šajā dienā tas atstājis ilgstošās uzturēšanās vietu Tukuma novada Ķilmju purvā un dienas beigās jau sasniedzis Šauļus Lietuvā. Virzoties uz dienvidiem un piestājot vairākās vietās Polijā, putns tālāk devies pār Čehijas, Slovākijas, Austrijas, Ungārijas, Slovēnijas un Horvātijas teritoriju. 16. novembra sākumā (naktī) no Horvātijas lielais dumpis sasniedzis Itāliju, no kurienes neskaidru iemeslu dēļ netika saņemts neviens raidītāja signāls, bet jau 18. novembra rītā pienākuši signāli no Sardīnijas salas, liecinot, ka putns veiksmīgi pārlidojis Itālijai un šķērsojis Tirēnu jūru. Pēc nokļūšanas Sardīnijā nākamās dienas laikā putns pārlidojis apmēram 60 kilometrus uz ziemeļiem.

2016. gadā šķīlies jaunais putns piecu dienu laikā bija veicis apmēram 1900 kilometrus garu ceļu. No tiem aptuveni 440 kilometri nolidoti virs atklātas jūras.

Savukārt abi pieaugušie putni garāku pārlidojumu uzsākuši 8. septembrī. Pieaugušais tēviņš, kurš visu augustu un septembra sākumu līdz aizlidošanai uzturējies Saldus novada Šķēdes pagasta Zutēnu dīķī, četru dienu laikā nolidojis ap 1200 km, līdz sasniedzis Rands Fjorda ezeru Dānijā pie Fredericijas pilsētas. Engures ezerā noķertā pieaugusī mātīte 8. septembrī veica ap 135 km garu pārlidojumu dienvidu-dienvidrietumu virzienā. Līdz pat oktobra sākumam tā uzturējās Pasrojes dīķu kompleksā Lietuvā ap 30 km no Mažeiķiem.

Lielo dumpju pieaugušās mātītes un tēviņa atrašanās vietas kopš šī laika nav mainījušās stāsta LDF. Par Lietuvā esošas mātītes (vai tās raidītāja) likteni LDF izsaka bažas, jo pēdējais signāls no Pasrojes dīķu kompleksa Lietuvā saņemts 19. oktobrī, pēc šī datuma pagaidām jaunu koordinātu neesot.

Atgādinām, ka putnu ligzdošanu un mazuļu augšanu varēja vērot arī portāla "Dabasdati.lv" nodrošinātajā tiešraidē. Šogad ar kameru aprīkotajā lielo dumpju ligzdā mazuļi neizauga, jo izdētās oliņas izēda ūdele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!