Foto: Shutterstock
Kā nodarbināt kaķi? Paspīdinot viņa ceļā lāzera stariņu. Sarkano punktiņu, kas, saimnieka vadīts, strauji maina virzienu, kaķis cenšas veikli noķert un aši maina kustības. Kas lāzera punktiņā ir tik vilinošs un kāpēc saimniekiem tā ir viena no iecienītākajām rotaļlietām?

Lāzers ir visai lēta, taču efektīva rotaļlieta, kas ļauj mājas apstākļos nodarbināt kaķi. Protams, jāņem vērā, ka pašam saimniekam jāspēj atbildīgi vadīt lāzera stars un jāpasargā kaķi no neveiklām situācijām, piemēram, aizkrišanas aiz dīvāna vai saduršanās ar asu priekšmetu. Taču tad, ja saimnieks uzmanīgi un akurāti virza sarkano stariņu pa grīdu, kaķis var izkustēties un mēģināt notvert nenotveramo.

"Lāzers simulē medījuma kustības, tāpēc piesaista kaķa uzmanību, liek viņam staru ķert un lēkt tam virsū," dzīvnieku uzvedības speciāliste Stefānija Bornsa-Veila atklājusi "How stuff works". Spēlēšanās ar lāzeru varot būt raksturīga gan jauniem un draiskulīgiem kaķiem, kuriem ir neizsīkstoša enerģija, gan arī vecākiem kaķiem. Tāpat speciāliste pastāstījusi, ka saimnieks var novērot pēkšņu mednieka instinkta izzušanu brīdī, kad viņš pārstāj spīdināt lāzeru.

A video posted by Kārlis (@janitors) on Apr 10, 2016 at 9:44am PDT

Kaķis ir mednieks, tā tas ir bijis visos laikos. Tie mīluļi, kuriem dienas gaitas ļauts pavadīt ārā, savam saimniekam var sarūpēt "dāvaniņu" – kādu noķertu pelīti vai putniņu. Medījuma atnešana saimniekam ir kā palepošanās par padarītu darbiņu, ko turpat var arī gardi notiesāt.

Lai atmodinātu mednieka instinktu mājas kaķī, saimnieki var spīdināt lāzera stariņu. Vairumā gadījumu tieši mājas kaķi ir tie, kuri netiek pie dzīva medījuma vai paša medību procesa, reizēm vien aprobežojoties ar putniņiem, kas lido otrpus logam. Tāpēc, ja vēlies fiziski nodarbināt savu mīluli un vērot, kā kustas viņa ķermenis, mēģini paspīdināt lāzera stariņu viņa priekšā. Nav garantēts, ka kaķis uz to reaģēs, jo ne visiem dzīvniekiem tas veicina medību instinktus. Taču daudzi mīluļi uzreiz, pamanījuši sarkano staru, cenšas to noķert un ir gatavi lēkāt pa visu mājokli, cītīgi sekodami sarkanajam punktiņam.

Daudzi var jautāt – kas tad tur liels? Parasts, sarkans punktiņš! Taču speciālisti rosina domāt, ka kaķis to uztver nedaudz citādi: "Diez vai kaķis gaismu, kas nāk no lāzera, uztver tā, kā mēs, jo viņu acis pasauli uztver citādi," atgādina Džons Bredšovs, dzīvnieku speciālists. Viņaprāt, neesot nozīme tam, kādā krāsā ir lāzers, jo kaķi sarkano krāsu neuztverot, drīzāk punktiņu redzot kā baltu vai dzeltenīgu krāsu. Tāpat kaķi ir daudz jutīgāki pret kustībām, kas arī esot iemesls mīluļu interesei par kustīgo gaismu: "Es pieļauju, ka tas ir lāzera galvenais pievilcības aspekts. Kaķim kustība ļoti interesē, un pat tad, kad mēs lāzeru turam nekustīgu, joprojām pat mazākā rokas trīcēšana rada pietiekami daudz vibrāciju, kas turpina uzturēt kaķa uzmanību."

Foto: Shutterstock

Taču speciālisti arī atgādina, ka tā tomēr ir spēle bez iznākuma, jo kaķi ķer to, ko nemūžam nespēs iegūt, radot psiholoģiskas problēmas. Tāpēc esot jāatceras parūpēties arī par citiem spēlēšanās veidiem, lai kaķis varētu rotaļāties ar taustāmiem objektiem. Bredšovs paskaidrojis, ka, iespējams, lāzers varētu kaitēt pārlieku aktīviem kaķiem, taču vidusmēra mīlulim dažas minūtes aktīvas spēlēšanās ar lāzera raidīto stariņu noteikti nekaitēšot. Tas četrkājainajam draugam nodrošināšot garīgo un fizisko piepildījumu.

"Regulāras spēles un aktivitātes medniekiem, spēja vērot dzīvi ārpusē, pat ja no palodzes, plašas telpas un iespējas noslēpties – tam visam jābūt daļai no kaķa ikdienas. Rūpes par kaķi prasa daudz pūļu un zināšanas par to, kā radīt mājas kaķim vislabākos dzīves apstākļus. Spēlēšanās ar lāzeru var tikt iekļauta ikdienā," piedāvājusi Borna-Veila.

Šeit vari lasīt plašāk par to, vai kaķim spēlēšanās ar lāzeru nekaitē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!