Foto: Shutterstock
31 gadus vecais runcis Natmegs tiek uzskatīts par vecāko kaķi pasaulē, taču ir kāds šķērslis – mīluļa vecumu neesot iespējams dokumentāli pierādīt, tāpēc murrātāju nevarot atzīt Ginesa pasaules rekordu grāmatā, vēsta "Mirror".

Kaķa Natmega jeb Muskatriekstiņa (tulkojumā no angļu valodas vārda "nutmeg") saimnieki Liza un Ians Finliji dzīvo Lielbritānijā, un tur jau aptuveni 31 gadu dzīvo arī, iespējams, vecākais kaķis pasaulē. Saimnieku īpašumā runcis nonācis pirms 26 gadiem, kad tas atrasts, klaiņojam pa ielām. Toreiz ārsti teikuši, ka kaķītis ir aptuveni piecus gadus vecs, ziņo "Mirror". Kaķīša 31 gadu ilgais mūžs pielīdzināts aptuveni 141 gadam cilvēka dzīvē.

Savukārt "Chronicle Live" vēsta, ka runča dzimšanas diena ik gadu tiekot svinēta martā, tādējādi simbolizējot mēnesi, kad abi saimnieki savu nākamo mīluli atraduši. Viņi pastāstījuši, ka, iespējams, Natmega ilgdzīvošanas noslēpums slēpjas patikā pret gardu ēšanu. Runcis labprāt pusdienās notiesājot krietnu gabalu vistas un citu ēdienu, lai arī viņa mutē ir palikuši vien daži zobiņi, ar kuru palīdzību sagrauzt pārtiku.

"Viņš nāk un apguļas klēpī, kad ir laiks doties gulēt. Mēs esam viņa ģimene, un viņš neļauj mums to aizmirst. Varbūt tas ir ilgas un laimīgas dzīves noslēpums," teicis saimnieks Ians. Pārim savu bērnu neesot, tāpēc runci viņi pamatīgi izlutinājuši, teikusi Liza: "Ik rītu piecos viņš nāk pie mums un mēs dodamies viņu barot. Tad viņš dodas atpakaļ gulēt."

Arī citas vecuma pazīmes mīlulī esot saskatāmas. Piemēram, sākotnēji kaķa kažociņš bijis brūnā krāsā, bet nu jau iekrāsojoties pelēcīgs. "Savā vecumā viņam klājas labi," tā Liza. Kaķis arī pārcietis būtiskas veselības problēmas, taču, kā jau mīlulis ar vairākām "dzīvībām", kaites Natmegs braši pārvarējis.

Tiesa gan, lai arī kaķa saimnieki pieļauj, ka viņu mīlulis varētu būt vecākais kaķis pasaulē, pierādījumu tam neesot. Līdz ar to Ginesa rekordu grāmatā kaķis nevarot tikt iekļauts. Ginesa rekordu grāmatas pārstāvji "Chronicle Live" atzinuši, ka kaķa saimnieku iesniegums par vecāko kaķi pasaulē varētu tikt pieņemts: "Mēs ceram, ka viņi atradīs atbilstošus dokumentus, kas mums varētu palīdzēt atzīt Natmega sasniegumu." Tiek vēstīts, ka Finliji meklējot jebkādus saglabātus pierakstus vai fotogrāfijas, kurās varētu būt saskatāms Natmegs, lai spētu apstiprināt sava mīluļa ilgo mūžu.

Jau iepriekš esam vēstījuši par, iespējams, vecākajiem kaķiem pasaulē – Korduroju un Skūteru. Skūters diemžēl jau ir aizgājis mūžībā, bet 27 gadus vecais Kordurojs 2016. gada oktobrī pazudis no mājām, un arī viņa saimnieki lēš, ka mīlulis jau varētu būt citos medību laukos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!