Foto: Privātais arhīvs
Lai kaut nedaudz atpūstos no ikdienas darbiem un gūtu ieskatu kāda četrkājainā drauga dzīvē, "MansDraugs" gada laikā sarūpējis vairākus desmitus stāstu par kaķīšiem dažādās pasaules malās, kur saimnieki nesavtīgi palīdzējuši mīluļiem atkopties un dzīvei piešķirt otru elpu. Tāpēc gada nogalē piedāvājam tos stāstus par mīluļiem, kas lasītājiem patikuši vislabāk. Ja kādu no tiem esi palaidis garām, lūk, iespēja vēlreiz iepazīt skaistus kaķīšus un viņu saimnieku stāstus! Viņi arī laipni padalījušies ar fotogrāfijām, tāpēc skaistos peļu junkuriņus vari aplūkot dažādos kadros.

Miljona apjūsmotā kaķenīte Baba, kura nekad neizaugs liela

Lila jeb Mazā Baba ir kaķenīte, kurai ar saimniekiem ir paveicies, tā gribas teikt, iepazīstot dzīvnieciņu, kuru daba radījusi ar pavisam īpašu izskatu. Viņa allaž paliks kā kaķēns, taču Babas dzīvotprieks ir neizmērojami lielāks.

Babas saimnieks Maiks Bridavskis "MansDraugs" pastāstīja, ka viņa mīlule nudien esot viena no īpašākajām kaķenītēm pasaulē. Protams, to var ietekmēt gan tas, ka īpaši izveidotajam "Instagram" profilam, kurā publicētas fotogrāfijas ar Babu, ir vairāk nekā miljons sekotāju, gan tas, ka kaķenītei ir iedzimtas veselības problēmas. Taču nu jau Baba ir vairāk nekā piecus gadus veca, dzīvespriecīga, mīlīga kaķenīte.

Bridavskis pastāsta, ka Baba atrasta 2011. gada jūlijā kādā kaķu bariņā kā mazākais dzīvnieciņš. Ilinoisā, ASV, labestīgi cilvēki nogādājuši Babu patversmē, kur tās dabiniekiem bijis skaidrs – viņai būs nepieciešama īpaša kopšana un uzmanība. "Kopš tā laika Baba kļuvusi par vienu no vispopulārākajiem kaķiem pasaulē," par Babas dzīvi līdz šim stāstīja viņas saimnieks.

Lasīt vairāk

Aizkustinošs stāsts par Džonu Sniedziņu, kuru 'norakstīja' pat patversmē

Atrasts uz ielas, novārdzis un slimīgs, kaķītis Džons Sniedziņš pierāda, ka cerība ir katram četrkājainajam draugam, pat tam, kas sākotnēji var šķist absolūti bezcerīgs. Mīlulis ātri atguvis zaudēto svaru, spožo spalvu un dzīvesprieku, bet par to jāpateicas viņa saimniecei, kurai sākotnēji ieteica šo kaķīti tomēr neizvēlēties.

Baltā Džona Sniedziņa stāsts sākas 2016. gada 23. jūnijā, dienā, kad viņu, izbadējušos mīluli, atrada kādā pilsētā Dienvidkorejā. Nelaimē nonākušo dzīvnieciņu labvēļi nogādāja dzīvnieku patversmē, bet ziņas par viņu tika ievietotas tās mājaslapā. Tur viņu ieraudzījusi Reičela Brauna, kura sapratusi – kaķītim būs lemts dzīvot pie viņas. "Apraksts liecināja, ka kaķis bija dehidrējies, novājējis un ar smagu elpvadu infekciju. Es aprunājos ar pazīstamu veterinārārstu, kurš teica, ka problēmas ir viegli ārstējamas, un mans draugs, kurš runā korejiešu valodā, piezvanīja uz patversmi, lai aizrunātu kaķi," pastāsta sieviete. Patversmē gan par viņas lēmumu sākumā neviens neesot priecājies: "Patversmes vadītājs teica, ka kaķis netiek piedāvāts adopcijai un ka viņa ārstēšana tāpat būtu ļoti dārga. Vēl viņš teica, ka kaķis ir ļoti slims un, lai arī ir jauki, ka mēs gribam kaķi adoptēt, mīlulis neesot tā vērts. Taču tas tikai nostiprināja manu vēlmi kaķīti adoptēt, un nākamajā dienā es biju pēc viņa klāt."

Lasīt vairāk

Apburošais runcis Pantera, kuru saimniece noskatījusi sludinājumu portālā

Runcis Pantera – izklausās bīstami! Taču kādam mīlulim Filipīnās vārds nepavisam neatbilst raksturam, jo pelēcīgais dzīvnieciņš esot tik rotaļīgs un mīļš, ka allaž ir gatavs pavadīt laiku kopā ar cilvēku. Viņa saimniece stāsta, ka kaķis viņas dzīvē ieviesis jaunas krāsas, kaut arī sākotnēji viņa nemaz neesot plānojusi dzīvot kopā ar četrkājaino draugu.

Skaistā runča Panteras saimniece Karmena "MansDraugs" pastāsta, ka savu mājas mīluli pirmoreiz ieraudzījusi vietējā sludinājumu un iepirkšanās portālā Filipīnās. "Mēs ar vīru nebijām plānojuši uzņemties rūpes par kaķi, bet ieraudzījām reklāmu par viņu un mums uzreiz iepatikās viņa mīlīgais izskats un apburošais kažoks. Nākamajā dienā aizbraucām viņam pakaļ," stāsta Karmena, piebilstot, ka Pantera bijis visaktīvākais kaķēns no visa mīluļu metiena.

Jautāta, kā viņi izvēlējās kaķa vārdiņu, saimniece paskaidro, ka pantera bijusi viņas mīļākā mīkstā mantiņa bērnībā. "Likās, ka viņam šis vārds labi piestāvēs," atzīst Karmena.

Raksturojot savu mājdzīvnieku, viņa saimniece stāsta, ka kaķītis turpina būt tikpat rotaļīgs, kāds viņš bija dienā, kad Karmena ar vīru aizbraukusi mīlulim pakaļ: "Viņš ir mīļš, draudzīgs, ziņkārīgs kaķis, kuram patīk, ja viņam pievērš uzmanību. Viņš noteikti ir viens jauks un izlutināts kaķis." Skaistā runča saimniece piebilst, ka neesot tādu brīžu, kad Pantera nevēlētos spēlēties: "Viņš vienmēr ir tam gatavs!" Vienīgais, kas spējot draiskulīgo kaķi nobiedēt, esot pēkšņas, skaļas skaņas, taču arī pie tām Pantera ar laiku pierod, paskaidro Karmena.

Lasīt vairāk

Populārākie 'Instagram' kaķi no Latvijas – Sansa un R2D2

Sintijas un Kaspara ģimenē aug divi kaķīši – mamma Sansa un viņas dēliņš R2D2. Jā, tieši tāds ir skaistā runča vārds! Kaķenīte Sansa ir aptuveni divarpus gadus veca mīlule, bet Ārtū (tā izrunā jaunākā kaķīša vārdu) 16. jūnijā nosvinēja gada jubileju. Ļoti iespējams, ka Sansa ir populārākā "Instagram" mīlule, kas dzīvo Latvijā, jo viņas gaitām seko vairāk nekā 23 tūkstoši lietotāju. Iepazīsties ar kaķīšiem, par kuriem stāsta viņu saimnieki!

"Abi esam kaķumīļi, mums bērnībā ģimenē vienmēr bija un joprojām ir kaķi. Tāpēc pirms pāris gadiem arī vietnē "Instagram" sākām sekot vienam no populārākajiem "Instagram" kaķiem – @rokuthecat, Skotijas nokareno ausu kaķim. Ļoti patika kaķīša mīlīgais izskats, īpaši nokarenās austiņas. Kaķīša bildītes profilā tika liktas salīdzinoši bieži, līdz ar to šī šķirne iepatikās arvien vairāk un vairāk.

Sākām internetā pētīt šīs šķirnes kaķa raksturu – kaķi esot mierīgi, draudzīgi, pašpārliecināti, ļoti sabiedriski un ar pakļāvīgu raksturu. Šīs šķirnes kaķus ir grūti nokaitināt. Ja pret skotu kaķi izturas rupji, sakumā viņš mēģina aiziet projām, bet savus nagus viņš izmanto kā pašu pēdējo glābiņu. Skots ir kā mērenības mērvienība – ne pārmērīgi uzbāzīgs, ne flegmātiski vienaldzīgs. Balss skotiem nav skaļa, patiesībā tie nav ņaudētāji, tomēr ir izņēmumi – visbiežāk tos dzird, apmierināti maļam savas dzirnaviņas. Patika arī šķirnes īpatnība – ja paši kaķi ir pelēcīgi ar izteiktākām melnām strīpiņām, tad viss vēderiņš ir pilnīgi balts un ķepiņu apakšiņas pilnīgi melnas. Raksturīgas ir arī koši zaļas actiņas un rozā deguntiņš."

Lasīt vairāk

Ducis persiešu itin labi sadzīvo vienās mājās

Foto: Privātais arhīvs

Ja šķiet, ka ar vienu kaķi mājās jau ir gana, iedomājies, kā ir tad, ja mājoklī dzīvo 12 kaķi. Katram savas prasības, sava personība... Taču ducis kaķu Japānā pierāda, ka sadzīvot var itin labi, turklāt viss ir izdarāms, ja ir mīloša un gādīga saimniece!

"Mūsu pirmo kaķi Juki satikām 2010. gada 30. decembrī," stāstu par to, kā mājoklī dzīvo 12 kaķi, iesāk visu mīluļu saimniece Mišela no Japānas. Sarunā ar portālu "MansDraugs" viņa skaidro, ka japāņu valodā "Yuki" nozīmē – sniegs. "Mēs viņu atradām ielas vidū, nosalušu un ņaudošu. Viņa izskatījās noklīdusi, taču viņai nebija ne vārda nozīmītes, ne mikročipa, tāpēc nolēmām, ka ņemsim kaķi pie sevis," turpina Mišela.

"Pagāja aptuveni trīs mēneši, līdz izdomājām, ka vajadzētu adoptēt vēl kādu kaķīti. Ieraudzījām Momo un Šū, taču nevarējām izlemt, kuru vēlamies. Beigās adoptējām abus," paskaidro kuplā pulka saimniece.

"Pārējie deviņi kaķi ir viņu bērni," pulka hierarhiju raksturo Mišela. Jautāta, vai kaķi savā starpā labi sadzīvo, viņa mierina: "Daži šņāc un tvarsta viens otru, bet tas nav nekas tāds, par ko jāuztraucas."

Lasīt vairāk

Zeltainais Hosiko, kuru salīdzina ar Runci zābakos un Gārfīldu

Dažreiz pietiek vien ar mīlīgu skatienu, kas vērsts pret cilvēku. Vai kam tādam var pretoties? Lūk, arī zeltainais runcis Hosiko pierāda, ka nekas daudz nav jādara – pietiek labi izskatīties un sekotāju tūkstoši garantēti!

Divus gadus vecais runcis Hosiko dzīvo Maskavā, Krievijā. Kā viņa saimnieki norādījuši kaķim veltītajā mājaslapā, Hosiko pie viņiem nonācis pēc tam, kad miris 15 gadus vecais Siāmas kaķis Miša. Visa ģimene bijusi sērās, taču nevēlējusies ilgu laiku pavadīt tukšumā, proti, bez četrkājainā drauga. Tāpēc nu priekšā bijusi izvēle, kādas šķirnes kaķīti ņemt – Abesīnijas vai skotu stāvausu kaķi. "Visbeidzot mēs izvēlējamies skotu kaķi. Nopirkām mazu, zeltainas krāsas kaķīti. Viņš bija ļoti kautrīgs, nobijies un ar daudz blusām," atceras saimnieki.

"Mazais Hosiko bija tik mīlīgs un smieklīgs, ka mēs nolēmām parādīt viņa fotogrāfijas "Instagram". Pamazām parādījās arvien vairāk un vairāk sekotāju. Un nu Hosiko mīl visā pasaulē. Viņš visiem patīk, ir pūkains un zeltains," ar savu skaisto mīluli lepojas saimnieki.

Lasīt vairāk

Rudais runcis Bobo, kurš deviņus gadus nodzīvojis pārtikas veikalā

Tu ieej veikalā, bet tur priekšā – četrkājainais draugs! Teiksi, ka tas ir neiespējami? Lūk, veikaliņā Ņujorkā jau gadiem ilgi mīt kaķis, kas sagaidījis teju katru pircēju. Taču pavisam drīz runcis Bobo dosies uz jaunām mājām – īsto vietu, kur jādzīvo kaķītim.

Bobo ir aptuveni deviņus gadus vecs rudas krāsas kaķītis, kas dzīvo Ņujorkā, ASV. Konkrētāk – kaķis dzīvo veikalā kādā no Ņujorkas rajoniem. Jā, tik tiešām – četrkājainais draugs teju visu savu dzīvi ir pavadījis, sagaidot pircējus pārtikas un citu preču veikalā.

Kā "MansDraugs" pastāstīja Bobo saimniece Enija, kura strādā veikalā, kaķītis ir pilnībā vesels un ļoti skaists. Viņa rudās krāsas kažoku paspilgtina baltie plankumi, ap kaklu veidojot tādu kā šallīti. Mīluļa zaļās actiņas sagaidījušas teju vai katru, kas ienācis veikalā.

Lasīt vairāk

Nīgrais kaķis Vinstons, kurš sēž kā cilvēks un rāda mēli

Pasaulē mīt ne tikai viens, bet pat vairāki nīgrie kaķi. Vinstons ir to starpā. Persijas šķirnes kaķītis ar izteiksmīgo purniņu un allaž redzamo mēlīti iekarojis vairāku tūkstošu cilvēku sirdi, turklāt ievērību guvusi arī cilvēkiem raksturīgā poza, kādā Vinstons ļoti bieži sēž.

Portālam "Catster" Vinstona saimniece Džesija Džounsa, kura ar savu Persijas kaķu šķirnes mājdzīvnieku mīt Austrālijā, atklāj, ka četrkājainais draugs ir līdzīgs zināmajam komiksu varonim, laiskajam Gārfīldam. Tieši Gārfīlda līdzinieku viņa toreiz, pirms nepilniem diviem gadiem, meklējusi. Turklāt Vinstona stāsts ir vēl īpašāks, jo Džesija viņu ieguvusi no kāda gados veca pāra, kuriem nācās pārcelties uz veco ļaužu namu un kur mazo mīluli nevarēja ņemt līdzi.

"Mēs ienācām istabā un tur viņš bija – izspļauts Gārfīlds ar mēlīti, kas rēgojas no mutes," atceras Džesija. "Godīgi sakot, es tam nespēju noticēt, it kā es viņu būtu nosapņojusi."

Lasīt vairāk

Kaķenīte Zoja, kas kļuvusi slavena ar īpašu sirsniņu kažokā

Nereti kaķa kažoka krāsojumam tiešām ir izšķiroša nozīme, un to apliecina arī kādas kaķenītes Zojas stāsts. Kā apliecina viņas saimniece, Zoju tik tiešām nolemts adoptēt, ieraugot mīlīgo sirsniņveida krāsojumu mīlules kažokā. Tieši tas ir iemesls, kāpēc Džoannei un viņas kaķenītēm pēdējo nedēļu laikā pievērsta pastiprināta uzmanība daudzviet pasaulē.

Abas skaistās māsiņas dzīvo Nīderlandē. Kā portālam "MansDraugs" atklāj kaķenīšu saimniece Džoanne Sminka, sākotnēji viņas iecere bija adoptēt vienu kaķenīti, un tā nepavisam nebija Zoja.

"Mēs izvēlējāmies Iziju, bet, kad gājām viņai pakaļ 2015. gada septembrī, mēs pamanījām viņas māsu, Zoju. Es ieraudzīju sirsniņu un uzreiz tajā iemīlējos," par Zojas īpašo kažoka krāsojumu stāsta Džoanne. Līdz tam neviens melno spalvu izveidoto formu neesot pamanījis.

Tāpat kaķenītes īpašā zīme esot krāsojums uz purniņa, precīzāk, zoda. Džoanne stāsta, ka tas veidojot tādu kā smaida formu, līdz ar to šķiet, ka Zoja visu laiku ir priecīga.

Lasīt vairāk

Elegantā Smūtija – kaķenīte ar vasarīgu vārdu un smaragdzaļām acīm

Kaķenīte, kas atgādina par vasaru un prieku – kas gan var būt vēl labāks? Turklāt šādam priekam ir arī vārds – Smūtija! Simpātiskā mīlule ar izteiksmīgajām acīm dzīvo Nīderlandē, un viņas saimnieks atklāj, ka Smūtijas skaistumu novērtē daudzi tūkstoši cilvēku visā pasaulē.

Kā portālam "Mansdraugs.lv" atklāj kaķenītes Smūtijas saimnieks Arvīds, viņa zeltainās krāsas mīlule ir divus gadus un divus mēnešus veca. Mazā kaķenīte sver divarpus kilogramus un ir tiešām ļoti maziņa, turklāt lielāko daļu viņas ķermeņa klāj gara spalva, kā jau britu garspalvainajam kaķim.

"Es domāju, ka viņa zina, cik viņa ir skaista. Ikreiz, kad es fotografēju vai filmēju, viņa pozē," mīlīgo Smūtiju raksturo Arvīds.

Lai arī Smūtija ir ļoti skaista un eleganta kaķenīte, viņa nemaz neuzvedas kā princese, stāsta Arvīds. Viņš mazo mīluli raksturo kā mīlīgu kaķenīti, kura nevarētu nodarīt pāri pat mušai. Smūtija esot ļoti mierīga, un Arvīds piebilst, ka viņai daudz labāk patīk cilvēki, nevis citi kaķi.

Lasīt vairāk

Unikālais Ačums – vienīgais kaķis pasaulē, kas sirgst ar vilkaču sindromu

Kaķis, kam neparasti ātri aug spalva – ar to ir unikāls un interesants Ačums, Kanādas pilsētā Kvebekā dzīvojošs kaķis. Pašlaik viņš ir vienīgais zināmais kaķis, kas sirgst ar neparasto sindromu, taču tas nepadara dzīvnieku par nespējīgu. Kaķa sociālo tīklu profiliem seko tūkstošiem cilvēku, kas ar interesi vēro Ačuma piedzīvojumus.

Persijas šķirnes kaķis Ačums dzimis 2014. gadā, un drīz pēc viņa dzimšanas saimniece sapratusi, ka mīlulis ir pavisam īpašs. Ačuma izskats teju nemaz neatgādina ierasto Persijas kaķi ar saraukto purniņu, jo kaķēns sirgst ar hipertrikozi, sauktu arī par vilkaču sindromu. Tiesa, tas tikai izklausās baisi.

Visā visumā Ačums ir veselīgs un dzīvespriecīgs kaķis, taču iedzimtā sindroma dēļ viņam daudz ātrāk aug spalva, kā arī nagi, kuri tiek pavisam apgriezti.

Lasīt vairāk

Siltummīle Rorija, kura gozējas uz auto paneļa

Ikviens kaķa saimnieks, kas reiz savu mīluli vedis automašīnā, zinās, cik nepatīkama mēdz būt dzīvnieka reakcija un uzvedība, ņaudot un skrāpējoties. Taču Rorija ir pierādījums tam, ka braucienu automašīnā arī kaķis var izbaudīt. Viņa piesaistījusi plašu uzmanību ar to, ka laiskojas un bauda saulīti uz automašīnas paneļa.

Kaķenīte Rorija pat guvusi iesauku "paneļa kaķis", jo viņa kļuvusi slavena tieši ar fotogrāfijām un video fragmentiem, kuros redzama, laiskojamies uz automašīnas paneļa. Mīlule nemaz neliekas traucēta un neizrāda nekādu trauksmi, kāda parasti rodas kaķiem ikreiz, kad viņi brauc automašīnā.

Kā portālam "MansDraugs" atklāj Rorijas saimnieki, kuri ar savu mīluli dzīvo ASV, kaķenīte ir ļoti īpaša un tik tiešām neparasta. "Viņai patīk iet ārpus mājas un braukt mašīnā, viņa to dara jau kopš mazotnes," stāsta mazās mīlules saimnieki. Viņi kaķenīti adoptējuši no dzīvnieku patversmes un uz mājām veduši automašīnā. "Viņa pie tās ir pieradusi," tā tiek raksturota dzīvnieka drosme un patika pārvietoties auto.

Lasīt vairāk

Kaķenīte Rū, kas dzimusi bez priekšķepām

Vairāki desmiti tūkstošu lietotāju sociālajos tīklos seko līdzi kādas īpašas kaķenītes Rū dienas gaitām. Rū, kurai ir zīmīgs vārds, ir neparasts dzīvnieciņš, jo piedzimis ar ģenētisku problēmu – viņai nav priekšķepu. Taču tas netraucē mazajai mīlulei baudīt gan saimnieku, gan apkārtējo uzmanību.

Kas ir šī kaķenīte un kā viņa iemantojusi tik daudzu tūkstošu uzmanību? Intervijā portālam "Meowbox" kaķenītes saimniece Džekija Dīka Eikija stāsta par dzīvnieciņa īpašo stāvokli, ikdienas paradumiem, kā arī vārda nozīmi.

Mazā Zaķenīte Sjū Rū (Lil' Bunny Sue Roux) ir gandrīz divus gadus veca kaķenīte, kura dzimusi ar ģenētisku defektu – bez abām priekšķepām. Tas gan nepadara dzīvnieciņu par neaktīvu un vientuļu, jo kaķenīte ir rotaļīga, ziņkārīga un saimnieku mīlēta.

Lasīt vairāk

Mīlīgā kaķenīte Pankūciņa, no kuras baidās pat suņi

Izdzirdot šīs kaķenītes vārdu, noteikti šķiet, ka viņa jau ir īpaša, jo ne katru kaķi sauc par Pankūciņu. Turklāt šī kaķenīte ir vēl īpašāka, jo dzimusi bez abām priekšķepiņām.

Pankūciņa ir divus gadus veca kaķenīte, kas dzīvo ASV, "MansDraugs" atklāj viņas saimniece Megana. Tieši mīlules izskats ir tas, kas pievērsis vairāku tūkstošu cilvēku uzmanību.

Kā stāsta Megana, kaķenīte piedzima ar vairākām kaulu problēmām. Pankūciņa dzimusi bez gandrīz vai abām priekšķepām. Kaķenīte dzimusi arī bez labās priekšķepas, bet kreisā priekšķepa ir deformējusies, līdzīgi kā astīte, kuru pērnvasar nācās amputēt. Megana stāsta, ka arī Pankūciņas mugurkauls ir ieliecies. Dzīvnieciņš pārvietojas vien uz abām pakaļķepām, taču nekas no iepriekš minētā, šķiet, netraucē mīlulei dzīvot laimīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!