Foto: Shutterstock
Izskats, darbības un raksturs – tas viss var norādīt par visai viegli dzīves uztveri. Protams, izskats var būt visai mānīgs, taču suņu pasaulē tam ir gana liela loma. Vienam šķiet, ka suns "smaida", jo par to liecina uz augšu vērstie mutes kaktiņi, taču cits ir pārliecināts, ka mīlulis noteikti ir skumīgs, nelaimīgs un norūpējies, jo par to vēsta bēdīgais skatiens. Kā gan ir patiesībā? Šoreiz piedāvājam vairākas suņu šķirnes, kuru pārstāvji galvenokārt darbībās ir tik mierīgi un pacietīgi, un allaž priecīgi, ka šķiet – viņus nekas nespēj ietekmēt.

Protams, teiciens, ka suņus maz kas satrauc, varētu šķist nepamatots, taču arī suņu šķirņu aprakstos tiek norādīts, kā četrkājainais draugs izturas, piemēram, pret bērniem, kuri apkārt spēlējas. Zināms, ka kņada un troksnis sunim var arī nepatikt, taču pacietība un tolerance nu ir tās īpašības, kas sevišķi raksturo daudzus suņus un, iespējams, liek pamatus galīgajai saimnieku izvēlei par labu vienai vai otrai suņu šķirnei. Atceries, ka suņus tomēr nevajadzētu iegādāties izskata dēļ vien, jo vēlāk var izrādīties, ka zem tā patiesībā slēpjas visai "ciets riekstiņš". Pirms izvēlies savu nākamo mīluli, rūpīgi izpēti, kāds ir suņa raksturs (tas allaž pieejams aprakstos), kā suns kopjams, kādas fiziskās aktivitātes viņam nepieciešamas. Tāpat vari vērsties Latvijas Kinoloģiskajā federācijā un pie attiecīgās šķirnes audzētāja, lai noskaidrotu ko vairāk par sunīti, kuru esi iecerējis iegādātis. Kārtīga izpēte nevienam nav nākusi par ļaunu un, galu galā, apstiprina, ka tiešām esi nobriedis veikt nopietnu izvēli!

Turpinājumā vari lasīt par tiem suņiem, kuru aprakstos bieži parādās tieši mierīgums un spēja apkārtējo pasauli uztvert pavisam viegli, koncentrējoties vien uz savu saimnieku.

Cilvēka 'aste' jeb franču buldogs

Foto: Shutterstock

Mazais, kompaktais franču buldogs ir liels cilvēku draugs, kurš ļoti pieķeras savam saimniekam, un ir kā uzburts uz bērniem. Suns parasti draudzīgi sasveicinās ar ikvienu ciemiņu. Šis piemīlīgā purniņa un "sikspārņa" ausu īpašnieks vienlīdz labi jutīsies kā pilsētas dzīvoklī, tā privātmājā.

Franču buldogs ar mīlīgi stāvajām, spicajām austiņām, saraukto purniņu un aizskustinošo skatienu noteikti ierindojas starp populārākajām suņu šķirnēm. Šis četrkājainais draugs kļuvis par daudzu jo daudzu cilvēku iemīļotāko dzīvnieciņu, lai arī nebūt nav tā, ka franču buldogs ir suns, kuram nevajag veltīt lielas rūpes. Patiesībā buldoga īpatnējā āda, kas īpaši purniņā veido krokas, ir rūpīgi jākopj, un pašam saimniekam jāiesaistās šajā procesā, ar drāniņu rūpīgi tīrot krokas, lai tajās nesakrātos netīrumi. Turklāt allaž jāpievērš uzmanība karstākajām gada dienām, jo franču buldogs slikti panes karstumu, viņu nevajadzētu ilgstoši pakļaut saules stariem. Sunītis var ātri pārkarst un lēni atveldzēties, atgūt spēkus. Turklāt buldoga ēšanas paradumi arī nespēs palikt neievēroti, gluži kā siekalošanās, kas sunīti pavada teju vai ik uz soļa.

Taču pāri visiem pienākumiem, kas jāievēro saimniekam, franču buldogs sniedz daudzus jaukus brīžus visai ģimenei. Suņuka miesasbūve neļauj viņam būt pārlieku aktīvam, taču, ja tā notiek, saimnieks var jau paredzēt, ka pēc tam mīlulis būs ārkārtīgi noguris un vēl visu nākamo dienu var pavadīt, laiski gulēdams. Franču buldogs ir gudrs, mīlīgs, rotaļīgs suns, kurš var uzturēties arī šaurā dzīvoklī. Iespējams, tieši tas – pielāgošanās cilvēka straujajam dzīves ritējumam –, iespējams, veicinājis sunīša popularitāti.

Paskatoties uz franču buldogu, šķiet, ka šo skatienu neviens nevar piemuļķot. Ja viņš ko negribēs darīt, spēlēs neiesaistīsies, un ar savu mīlīgo purniņu tā vien pārmetoši skatīsies uz saimnieku. Sunītis varētu pavadīt vai visu dienu, laiski gulšņādams, taču viens ir skaidrs - to viņš darītu līdzās saimniekam, kas šim mīlulim ir vissvarīgākais. Ja ir kāda cilvēka "aste", kas sekos ik uz soļa, tas ir "francītis".

Lasīt vairāk

Angļu buldogs, draugs visiem

Foto: Shutterstock
Lai arī augumā maziņš, angļu buldoga pieķeršanās savam saimniekam ir neizmērojami liela. Sākotnēji audzēts kā cīņu suns, angļu buldogs ar laiku pārtapa par mājdzīvnieku, kas neprasa pārāk lielas aktivitātes, taču jāuzmana no pārkaršanas un pārslodzes. Lieliski piemērots ģimenēm ar bērniem, angļu buldogs būs uzticīgs bērnu mīlulis un saimnieku draugs.

Angļu buldoga raksturojumā ir ļoti daudz līdzīgu iezīmju, kādas piedēvē franču buldogam. Tiesa, pirmā un, iespējams, pamanāmākā atšķirība ir angļu buldoga austiņas, kas nav tik spicas kā franču sunītim, taču ir vairāk noļukušas un īsākas. Taču gan vienam, gan otram ir raksturīgas krokas, ko veido āda, masīvā miesasbūve un laiskums. Tāpat neizpaliek arī siekalošanās, sarauktais deguntiņš (šādus mīluļus sauc arī par brahicefāliem suņiem) un ātrā pārkaršana.

Arī angļu buldogs veiksmīgi iekļausies dzīvē šaurākā mājoklī, un viņam nekaitēs arī fakts, ka tajā uzturas mazi bērni. Mierīgais, tolerantais un maigais sunītis būs lielisks draugs jau no bērna kājas, turklāt ar jaunākajiem ģimenes locekļiem suns labprāt metīsies jautrās, taču mierīgās spēlēs.

Par ko gan angļu buldogs varētu satraukties? Iespējams, par to, ka saimnieks viņam nevelta pietiekami lielu uzmanību. Kopīga rotaļāšanās un laika pavadīšana ir neatņemama ikdienas daļa, tāpēc parūpējies, ka tavs suņuks to saņem pēc iespējas vairāk. Suņa aizraušanos noteikti varēsi arī dzirdēt, jo angļu buldogam, līdzīgi kā "francītim", raksturīga sava veida "rukšķēšana".

Lasīt vairāk

Allaž priecīgais zeltainais retrīvers

Foto: Shutterstock

Ja būtu jānosauc kāds suns, kurš vienmēr un jebkurā brīdī ir gatavs būt kopā ar savu saimnieku, doties piedzīvojumos vai vienkārši baudīt dzīvi, tad zeltainais retrīvers noteikti jāmin viens no pirmajiem. Ārkārtīgi skaistais suns ar krāšņo šķirnes nosaukumu ir viens no tiem, kuram prieks un laime noteikti nav sveša. Ja dzīvē trūkst aktivitāšu, jautrības un pozitīvu emociju, zeltainais retrīvers to visu var sniegt, jo šis ir suns, kas spēj būt draugs visiem, pat šķietamam ienaidniekam.

Šim dzīvnieciņam patīk aktivitātes un ūdens, tāpēc vēlams retrīveram sagādāt iespēju kārtīgi izskrieties un izpriecāties. Mazāk aktīviem cilvēkiem gan šīs suņu šķirnes pārstāvji nebūs tik labi piemēroti, jo, lai arī suns tik tiešām ir gatavs ar savu saimnieku pavadīt kopā katru mirkli, vajadzētu novērtēt katra suņa vajadzības, un retrīvera gadījumā tās saistāmas ar fiziskajām aktivitātēm.

Zeltainais retrīvers, kā varētu domāt, dzīvi tiešām ņem vieglāk un būtu gatavs draudzēties ar katru, kas viņam var veltīt brītiņu laika aizraujošām spēlēm. Kas gan var būt labāks par kopīgām izpriecām?

Retrīvera pozitīvais purniņš un skatījums uz dzīvi noteikti var ienest prieku katrā ģimenē un jebkuram cilvēkam, kurš ir gatavs veltīt savam četrkājainajam draugam uzmanību. Tā retrīveram ļoti patīk, un parādā viņš arī nepaliek, jo pretī sniedz nesalaužamu uzticību, mīlestību un lieliskas atmiņas par kopīgajiem darbiem un nedarbiem.

Lasīt vairāk

Draudzīgais ņūfaundlends

Foto: Shutterstock

Iespējams, šis lielais suns, mīlīgais ņūfaundlends, varētu mulsināt. Tik liels un ievērojams, kā gan viņu varētu nekas nesatraukt? Bet tā tiešām ir! Lielais, pūkainam lācītim līdzīgais suns raksturā ir izteikts "miera mika", kurš ielās pārvietojas lēni un graciozi. Protams, arī aktivitātes šim mīlulim nav svešas, taču galvenokārt pat mājoklī sunītis ir uzmanīgs, vērīgs un nemaz nejūtas kā zilonis trauku veikalā.

Iespaidīgais ņūfaundlends ir draudzīgs un mīļš suns, kurš nekaitē arī jaunākajiem ģimenes locekļiem, drīzāk sparīgi viņus aizstāvēs, ja būs nepieciešamība. Šīs šķirnes suni tik viegli no atmiņas un sirds nemaz neizdosies izdzēst. Ja reiz redzēts, par viņu vēl ilgi nāksies atcerēties, un to var ietekmēt gan neparasti lielais, pūkainais augums, gan patīkamais raksturs, kas nemaz neliek cilvēkam baidīties no iespaidīgā skaistuļa.

Vienīgais, kas var sagādāt rūpes, ir garā spalva, kas jāķemmē un jākopj, kā arī siekalošanās, kas raksturīga ņūfaundlendam. Taču tie būs vien ikdienišķi sīkumi un ātri vien iekļausies dzīves rutīnā, un tos noteikti nomāks suņa draudzīgums, mierīgā daba un uzmanība, ko gribēsies sunītim veltīt. Turklāt uzmanību viņš noteikti gūs arī no garāmgājējiem, kas pastaigas laikā sunīti ne vien ievēros, bet arī, ticams, atskatīsies uz lielo mīluli. Par ko gan satraukties? Ņūfaundlends patīk daudziem!

Par šo un citiem suņiem, kas ir līdzīgi lāčiem, lasiet šeit.

Vācu dogs, vienlaikus liels un mazs

Foto: Shutterstock

Vācu dogs jeb suns, kuru, ticams, nesatrauc viņa lielais augums. Suns tik tiešām ir iespaidīgs un bieži vien tiek minēts starp pasaulē lielākajiem suņiem, nereti iekļūstot pat Ginesa pasaules rekordu grāmatā. Lai arī vērā ņemamais augums varētu ieviest cieņu un rast satraukumu apkārtējos cilvēkos, pats vācu dogs gan nesmādēs iespēju iekārtoties saimniekam klēpī, ja būs tāda izdevība. Arī lieli suņi taču vēlas izbaudīt saimnieka tuvumu un mīlestību, un kāpēc gan to nedarīt cilvēka klēpī?

Tiesa, suņa lielais augums gan var sagādāt ne mazumu rūpju saimniekiem, kurus satrauc apkārtējā drošība. Patiesībā, tādiem cilvēkiem, ticams, tomēr nevajadzētu izvēlēties vācu dogu kā savu mājdzīvnieku, jo šis suns prasa gana daudz uzmanības un laika veltīšanas. Lielajam mīlulim ir kārtīgi jāizkustās, lai saglabātu sevi veselīgā formā, turklāt suns izdala siekalas, kas nesagatavotiem saimniekiem varētu šķist apgrūtinoši. Taču tiem, kam nekas no iepriekšminētā nav traucēklis, vācu dogs (lai arī ievērojami liels) būs tikpat labs mājdzīvnieks, cik labs citiem ir, piemēram, mazais Jorkšīras terjers. Varētu pat teikt, ka vācu dogs dvēselē ir gluži kā jebkurš cits četrkājainais draugs.

Šeit var atrast padomus, kā rūpēties par suni, kurš ir saimnieka lielumā, savukārt te var vienkopus aplūkot pasaulē lielākos suņus.

Ja šajā šķirņu apkopojumā neatradi sunīti, kam "svēts miers" noteikti ir raksturīgs, pastāsti mums savus novērojumus! Raksti iespaidus komentāros vai sūti uz mansdraugs@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!