Foto: Kadrs no video
Amerikāniete Džesika Vindesa publicējusi video, kurā redzams sparīgs zaķu kautiņš. Īsais fragments pāris dienu laikā skatīts miljoniem reižu.

Kā redzams video, kautiņš noticis dienas tumšākajā laikā Arizonas štatā ASV. Kāda ceļa malā divi zaķi iesaistījušies kautiņā, stāvēdami uz pakaļķepām un ātri vicinot priekšķepas. Pēc neilga laiciņa zaķi pārstāj kauties, taču ļepato viens otram pakaļ.

"Woodland Trust" zaķu kautiņus raksturo kā daļu no pārošanās sezonas, kad tēviņi meklē/noskaidro, vai un kādas mātītes pa gadu ir radušās. Lai arī varētu šķist, ka kaujas divi tēviņi, portālā vēstīts, ka patiesībā tēviņš kaujas ar mātīti, kura nevēlas iesaistīties "mīlas priekos". Tā kā video redzams, ka viens no zaķiem skrien prom, iespējams, tā ir mātīte, kura cenšas no pretējā dzimuma zvēriņa aizbēgt. Savukārt tad, kad uzstājīgais partneris zaķenītei ir apnicis, tieši mātīte var būt tā, kura uzsāk ķepu vicināšanu.

Kā liecina informācija "National Geographic", šiem zaķiem (jackrabbit) raksturīgas garākas pakaļkājas un ausis, salīdzinot ar trušiem. Šīs sugas zaķi vairāk raksturīgi Ziemeļamerikai. Dzīvnieciņi ir diezgan ātri un spēj sasniegt ievērojamu ātrumu (vairāk nekā 60 kilometri stundā). Turklāt zaķa lēcieni, ko nodrošina spēcīgās pakaļkājas, var būt pat trīs metrus tāli un īpaši noderīgi, bēgot no kāda dabiskā ienaidnieka. Zvēri galvenokārt barojas ar zaļumiem un augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!