Foto: Privātais arhīvs
Nevis kaķis vai suns, bet stirniņa! Šis dzīvnieciņš aizvadītajā nedēļā sarīkoja gandrīz vai vētru sociālajos tīklos, kur lietotāji dalījās ar informāciju par kādu atrastu stirniņu ar traumētu apakšžokli. Saldus dzīvnieku patversmes pārstāves "MansDraugs" atklāja, ka uzmanība nudien bija liela un visai drīz pēc ziņas publicēšanas izdevies atrast stirniņai jaunas mājas.

"Šodien Brocēnos viena uzņēmuma teritorijā ieklīda stirna. Stirniņai ir vizuāls un funkcionāls apakšžokļa defekts – izskatās, ka tas pirms kāda laika bija lauzts, tādēļ nepareizi saaudzis. Stirniņai ir apgrūtināta barības uzņemšana, tādēļ nepieciešama cilvēku palīdzība (no rokas burkānus un ābolus, sagrieztus mazos gabaliņos, apēda bez problēmām). Ņemot vērā stirniņas draudzīgo raksturu un absolūto nebaidīšanos no cilvēkiem un citiem dzīvniekiem, ir ļoti liela varbūtība, ņemot vērā stirniņas traumu, ka viņa ir atveseļojusies ne bez cilvēka palīdzības. Meklējam stirniņai kādu mājsaimniecību, kas varētu uzņemties aprūpi par šo jauko un draudzīgo dzīvnieciņu," 27. janvārī vēstīja ieraksts Saldus dzīvnieku patversmes "Facebook" lapā. Lai arī parasti dzīvnieku patversmēs nonāk mājdzīvnieki, kaķi un suņi, retāk arī citi grauzēji un putni, stirniņas gadījums lika saausīties tūkstošiem interesentu, kuri portālā dalījās ar informāciju un aktīvi izteica komentārus, ko ar dzīvnieciņu vajadzētu darīt.

Kā portālam "MansDraugs" apstiprināja patversmes pārstāve Laila Rupeika, stirniņa tiešām bijusi ļoti draudzīga: "Varēja redzēt, ka viņa ir pieradusi pie cilvēka, ēda no rokas, gāja klāt pat pie suņiem." Patversmes pārstāve atzīst, ka arī komentāros daudzi cilvēki teikuši, ka stirna jānogalina, jāpalaiž atpakaļ brīvībā, taču Laila stāsta: "Dabīgā vidē izdzīvot ar apakšžokļa traumu nav iespējams, viņa neizdzīvotu." Stirniņas glābēja skaidro, ka ne visiem cilvēkiem likums ļauj mājās turēt savvaļas zvērus, bet "likums arī neļauj to atstāt bezpalīdzības stāvoklī. Palaist stirnu mežā būtu nolemt viņu nāvei." Tāpēc patversmes darbinieki teju vai vienbalsīgi nolēmuši, ka, līdzīgi kā ikvienam patversmē nonākušajam zvēriņam, arī stirniņai jāmeklē jaunas mājas.

Patversmes pārstāves Laila un Kitija Kociņa sarunā ar "MansDraugs" priecīgi atklāja, ka stirniņa pie jauniem saimniekiem nonākusi jau sestdienas, 28. janvāra, rītā, vien nepilnu dienu pēc ziņas publicēšanas. Meža dzīvnieciņa tīkotāju gan esot bijis tik ļoti daudz, ka uz interesentu vēstulēm sociālajos tīklos nākas atbildēt vēl šodien, stāstīja Kitija: "Cilvēki bija ļoti atsaucīgi."

Jaunā stirniņas saimniece ir kāda veterinārārste, kura nevēlējās publiskot savu vārdu un uzvārdu. Patversmē skaidro, ka stirniņa jaunajās mājās jūtoties labi, viņa dzīvojot meža ielokā, plašā teritorijā, kuru jau iepriekš apciemojušas savvaļas stirniņas.

Laila piebilst, ka viņa gan cerējusi, ka atsauksies stirniņas iepriekšējais saimnieks, pie kura zvēriņš audzis: "Mani tas izbrīna, bet varbūt viņš sabijās." Viņa gan saprot, ka, iespējams, saimnieks nevēlējās sevi atklāt, taču ir gandarīta, ka tik ātri izdevies atrast stirniņai jaunas mājas.

Laila stāsta: "Kā saka – nav labuma bez sliktuma. Ja stirniņai nebūtu apakšžokļa traumas, iespējams, nemaz tik daudzi cilvēki par viņu neinteresētos." Patversmē arī cer, ka tikpat liela atsaucība reiz būs arī par sunīšiem un kaķīšiem, un tic, ka īpašajai stirniņai būs lieliska dzīve jaunajās mājās.

Valsts meža dienesta (VMD) mājaslapā ziņots, ka medījamos dzīvniekus (tostarp stirnas) nebrīvē atļauts turēt, ja saņemta VMD ikreizēja atļauja. Personai, kura vēlas turēt dzīvnieku iežogotā platībā, jāvēršas ar VMD ar iesniegumu, dzīvnieku turēšanas pamatojumu un iežogotās platības plānu (plašāk par nosacījumiem lasiet šeit). Medījamo dzīvnieku turēšana nebrīvē ir atļauta Medību likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!