Foto: Shutterstock
Mazi, mīlīgi, gandrīz viscaur balti sunīši raksturīgi īpaši bišonu tipa dzīvnieciņiem. Nezinātājs, sastopot nedaudzos, bet tik līdzīgos dzīvnieciņus, varētu padomāt, ka viņa acu priekšā atrodas viens un tas pats sunītis. Nudien, visiem mīluļiem kopīgs mazais augums, gaišā, garā spalva, nedaudz spicais purniņš un nokarenās austiņas. Turklāt visi kā viens primāri radīti kā cilvēka kompanjoni, laika gaitā pelnīti iekarojot vietu dažādās aprindās. Taču katram ir sava vēsture un izcelsmes vieta, kas sunīti padara unikālu. Ja nu kādreiz gadīsies sastapt šādu sunīti, vari mēģināt uzminēt, kuras šķirnes mīlulis gadījies tev ceļā. Tāpat sunīšus noteikti vari sastapt arī suņu izstādēs, kur mīluļu audzētāji par konkrētās šķirnes draugiem noteikti padalīsies arī kādā pieredzes stāstā.

Britu karaļnama dāmu mīlulis – baltais Maltas sunītis

Foto: Shutterstock

Gluži kā mākonis uz zemes – tā var raksturot baltās krāsas Maltas sunīti. Šīs suņu šķirnes pārstāvji ir draiski kompānijas mīluļi, ar kuriem paspēlēties tīkos ne viens vien ģimenes draugs un mājokļa viesis. Gadsimtu laikā Maltas sunīšus iemīļojuši karaļnamu pārstāvji, un arī mūsdienās jautrie suņi nav zaudējuši savu popularitāti.

Maltas sunīša nosaukums neļaus samelot, šīs šķirnes dzīvnieciņu izcelsme nosakāma Maltā, lai gan pastāv viedoklis, ka sunīši ir radušies citā tuvējā valstī, proti, Itālijā. Maltas sunītis ir viscaur balts un citā kažoka krāsā viņu sastapt neizdosies. Spalva ir zīdaina un pieskārienam patīkama, turklāt var izaugt teju līdz zemei. Tāpēc Maltas sunīša saimniekam par sava mīluļa frizūru būs cītīgi jārūpējas.

Aktīvais sunītis primāri radīts kā cilvēka kompanjons, tāpēc šis sunītis visas savas pūles veltīs tam, lai saimnieks būtu laimīgs. Un kā nu ne, ja reiz līdzās ir tik dzīvespriecīgs un mīlošs četrkājainais draugs! Ne velti arī šīs šķirnes šuneļi iecienīti, piemēram, britu karaļnamā.

Lasīt vairāk

Sniegbaltais 'mazais princis' Frizē bišons

Foto: Shutterstock

Frizē bišona lielākais lepnums ir sniegbaltais, kuplais un sprogainais kažociņš, suņuka galva atgādina lielu pieneņpūku. Cauri baltajām sprogām spīd divas tumšbrūnas acis, apaļas kā pogas, un melns deguntelis. Mazais bišons izceļas ar ļoti dzīvespriecīgu raksturu, un laikmetu gaitā bijis daudzu aristokrātu mīlulis.

Sprogainais klēpjsunītis - tā varētu tulkot frizē bišona nosaukumu un raksturot mīluli arī kopumā. Sunītis ir ārkārtīgi skaists un simpātisks, un ne velti savulaik par viņiem rūpējušies Francijas karaliskajā galmā. Acīm tīkamais, interesanti apcirptais mīlulis noteikti bija mājdzīvnieks, ar ko lepojās ne vien galma dāmas, bet arī visi sanākušie viesi.

Frizē bišons, atšķirībā no citiem bišonu tipa suņiem, var un mēdz būt tikai baltā krāsā. Ja kucēniem piedzimstot spalvā parādās citas nokrāsas, tās pieaugot, ticams, izzūd, skatam paverot vien spoži balto kažociņu.

Šīs šķirnes sunīši iemieso teju vai visas pasaules draiskulības, dzīvesprieka un draudzīguma esenci. Bišoni ir gluži kā klauniņi suņu pasaulē, jo viņu rotaļas un aktivitāte noteikti sajūsminās itin visus, kas atrodas līdzās četrkājainajam draugam. Ja nepieciešams lielisks kompanjons, frizē bišons būs īstā izvēle, tikai jārēķinās, ka baltais kažociņš un spalvas augšana prasa arī saimnieka rūpes un laiku.

Lasīt vairāk

Itāliešu oligarhu mīlulis – sniegbaltais Boloņas sunītis

Foto: Shutterstock

Baltais Boloņas sunītis jau izsenis zināms kā lielisks mājdzīvnieks un daudzu cilvēku draugs. Jau agrāk augstāko aprindu cilvēki viņus audzējuši un pat dāvinājuši citiem cilvēkiem, turklāt suņu lieliskās īpašības un patīkamais raksturs ļāvis mīluļiem iekļauties teju vai katrā ģimenē.

Boloņas sunītis savulaik bijis zināms daudzu galma dāmu vidū. Šīs šķirnes dzīvnieciņi veiksmīgi iekļāvušies gan Krieijas, gan Austrijas un Francijas augstāko aprindu pārstāvju ikdienā, pildot uzticama kompanjona pienākumus. Dzīvnieciņu draiskulība, saimnieka smaidu raisošais purniņš un lieliskās rakstura īpašības ļāvušas sunim būt par itin populāru diplomātisko dāvanu, tādējādi Boloņas sunīti padarot par universālu mājdzīvnieku, kas labi iekļaujas dažādās ģimenēs.

Arī Boloņas sunīti, kura izcelsme nosakāma Boloņā, Itālijā, gadīsies redzēt tikai baltā kažoka krāsā. Savukārt gadījumos, ka būs redzami tumši plankumi spožajā spalvā, varēs secināt, ka saimnieks nav pildījis savu pienākumu un dzīvnieciņu mazgājis. Aktīvajiem un žiperīgajiem suņukiem, laiku pavadot ārā, nav nemaz tik grūti sasmērēties un savu sniegbalto kažociņu padarīt netīru, tāpēc Boloņas sunītim, līdzīgi kā viņa mazajiem sugasbrāļiem, jāpievērš īpaša uzmanība tīrības ziņā.

Raksturojot Boloņas sunīti, jāatkārto vien citām bišonu tipa suņu šķirnēm piedēvētās īpašības: mīlestība pret saimnieku, rotaļība, draudzīgums, dzīvesprieks un viss pārējais, kas "piestāv" fantastiskam kompanjonam.

Lasīt vairāk

Madagaskaras oficiālais suns un bagātnieku mīlulis – Tulearas kotons

Foto: Shutterstock

Patīkams kažoks, lielisks raksturs un vēlme būt kopā ar cilvēku – ko gan vēl vairāk no četrkājainā drauga varētu vēlēties? Visas šīs īpašības savienojušās arī Tulearas kotonā. Šo mīluli savulaik varēja atļauties vien bagātākie Madagaskaras iedzīvotāji.

Tulearas kotons, suns ar interesantu šķirnes nosaukumu, radies Madagaskarā. Nosaukumā ietverta arī visai konkrēta šīs salu valsts vieta, proti, pilsēta Tuleara. Baltais suņuks tiek uzskatīts arī par tādu kā Madagaskaras oficiālo suni, ar kuru lepojas ne vien dzimtenē, bet ārpus tā robežām, kur mīlulis nav pārāk plaši zināms.

Tulearas kotona īpašā pazīme ir suņa spalva. Vērīgākie lasītāji noteikti pamanīs vēl kādu norādi, kas paslēpusies suņu šķirnes nosaukumā. Proti, kotons jeb "coton" tulkojumā no franču valodas apzīmē kokvilnu, savukārt tas veiksmīgi apzīmē pieskārienus sunīša kažociņam. Tas ir mīksts un pūkains, turklāt var būt ne tikai baltā, bet arī citās krāsās.

Lasīt vairāk

Havanas bišons, kurš aizceļojis uz Kubu

Foto: Shutterstock

Havanas bišons no iepriekšējiem šī tipa sugasbrāļiem noteikti atšķiras ar savu kažociņa krāsojumu. Dzīvnieciņu var gadīties sastapt ne vien baltā, bet arī dažādās citās kažoka krāsās, turklāt tā var būt arī raiba, piemēram, viena sunīša kažokā var novērot gan baltu, gan pelēcīgu krāsu. Taču ir visai ticams, ka arī Havanas bišonu var redzēt viscaur sniegbaltā kažoka krāsā, lai gan tas var gadīties reti.

Kā Havanas bišona izcelsmes vieta tiek minēta Vidusjūras baseina rietumu daļa, iespējams, Tenerife. Taču pārsteidzošā kārtā suņi līdz ar itāliešu jūrniekiem nonākuši arī teju vai pasaules otrā pusē, Kubā, kur guvuši šķirnes nosaukumu par godu Kubas galvaspilsētai Havanai. Tiesa, politiskās situācijas dēļ, kā norāda Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātais šķirnes standarts, suņi Kubā gandrīz pavisam izzuduši, taču šķirnes atgriešanās notikusi ASV.

Dzīvespriecīgais un rosīgais suns ir īstens valdzinātājs, savā varā ātri vien pārņemot visus apkārtējos. Sunim patīk draiskoties, taču viņu var izdoties arī veiksmīgi apmācīt, aktīvajām spēlēm pievienojot vēl dažādus paklausības elementus. Arī Havanas bišonu var raksturot kā mazu klauniņu, jo ģimenes un arī plašākā cilvēku lokā dažādus pārsteigumus, amizantus brīžus un nezūdošu smaidu no cilvēka sejas suņuks noteikti sagādās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!