Foto: Shutterstock
Nepakļaujieties skatienam, kas redzams attēlā, īpaši tad, ja runa ir par šokolādes tāfelīti, ko esat tikko atvēruši. Ne kaķim, ne sunim šokolāde nenāks par labu. Kamēr cilvēks var vienā reizē apēst vai visu iepakojuma saturu, mazākā izmēra mīlulim pietiks pat ar vienu gabaliņu, kas var izraisīt nepatīkamas veselības problēmas.

Domājot par to, vai šokolādes tāfelīte, atvērta kādā īpašā notikumā vai atstāta uz galda kā ikvakara našķis, ir kaitīga mājdzīvniekiem, atbilde ir viennozīmīga: jā. Ne kaķim, ne sunim kofeīns nav veselīgs un ieteicams, lai arī cilvēkam kafija, šokolāde un citi kofeīnu saturoši pārtikas produkti pat palīdz gūt spēku un koncentrēties darbam. Līdzīgu efektu dzīvniekos tas neradīs.

Uz mājas mīluļiem spēcīgāk iedarbojas teobromīns jeb viela, kas rodama kakao, savukārt no tās top šokolāde. Jo tumšāka un spēcīgāka šokolāde, jo kaitīgāka tā ir gan sunim, gan kaķim.

Ko tad šokolāde var izraisīt? Informācija "Pets4homes" liecina, ka sekas var būt dažādas, no salīdzinoši vieglām līdz pat ļoti smagām. Galvenokārt dzīvniekiem nepiemēroto pārtikas produktu apēšana saistās ar vemšanu un caureju, kā arī slāpēm, taču tiek vēstīts, ka apēstā šokolāde var veicināt arī daudz nopietnākus veselības traucējumus, piemēram, sirdsritma paātrināšanos, krampjus un arī mīluļa nāvi. Tāpēc, ja novērots, ka mājdzīvnieciņš ticis pie gardās maltītes un apēdis brangu šokolādes gabalu, nevajadzētu tam atmest ar roku un cerēt, ka gan jau viss būs kārtībā. Īpaši tad, ja zināms, ka kaķa vai suņa veselība jau tā nav vislabākajā kārtībā, vēlams sazināties ar savu veterinārārstu, kas palīdzēs saprast, kā labāk rīkoties attiecīgajā gadījumā.

Foto: Shutterstock

Lai arī suņi galvenokārt ir augumā lielāki par kaķiem un savu reizi apēsts šokolādes gabaliņš nekādus bojājumus mīluļa veselībai un pašsajūtai nenodarīs, ar kaķīšiem ir citādi. Mīlulis ir mazs, un, lai ietekmētu viņa veselību, bieži vien nav vajadzīgs pat liels šokolādes daudzums. Ja kaķītis ir apēdis šokolādi un saimnieks to zina, un pamana, ka dzīvnieciņš sācis ātrāk elpot, kļuvis nemierīgs un nepavisam neizturas kā ikdienā, noteikti jāvēršas pie speciālista. Arī kaķītim liela kofeīna deva diemžēl var izraisīt nāvi, vēsta "Web MD".

Taču ir dzirdēti arī pozitīvi, veiksmīgi un pat pārsteidzoši gadījumi par kaķiem un suņiem (piemēram, pašmāju suņuku Hari, kurš arī slepus apēdis pāris konfektes), kas ēd šokolādi un viņu veselība ir vislabākajā kārtībā. Vai tas ir čaukstošais, spīdīgais papīrs, kurā ietīta konfekte un kurš ieinteresējis mīluli, vai nekaitīgais šokolādes sastāvs (piemēram, baltajā šokolādē kofeīna daudzums ir mazāks), kura dēļ sunim vai kaķim tā vien kārojas apēst saldumu, iznākums nepavisam nav bijis letāls. Taču jāatceras, ka šokolāde ir gardums cilvēkam, nevis dzīvniekam. Ja vēlies pacienāt savu četrkājaino draugu, labāk izvēlies kaut ko no zooveikalos pieejamā produktu klāsta, kur arī atradīsi īpaši dzīvniekiem domātus našķus un pat šokolādes. Tad izbaudīt saldo mirkli varēs ne tikai saimnieks, bet arī mīlulis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!