Latvijas Dabas fonds (LDF) šajā pavasarī jau sesto sezonu uzsāk tiešraides no putnu ligzdām. Un nu Durbes jūras ērgļiem, Zemgales melnajam stārķim un Rīgas vistu vanagam pievienojušies divas jaunas putnu sugas, starp kurām ir arī līdz šim tiešraidē nevērota: zivjērglis (Pandion haliaetus) un ūpis (Bubo bubo), "MansDraugs" pavēstīja LDF pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Viena no jaunajām tiešraides kamerām novietota pie ūpju ligzdas, kas atrodas Kurzemē. Šī ūpja ligzdošanas teritorija ir zināma kopš 1998. gada, kad dabiskā ligzdvieta atrasta uz zemes, pastāstīja Brizga-Kalniņa. Pēc vairākiem nesekmīgiem ligzdošanas gadījumiem uz zemes, ornitologi uzbūvēja mākslīgo ligzdu eglē, aptuveni 10 metru augstumā. Kopš 2013. gada šajā ligzdā ik sezonu ligzdošana norit sekmīgi. Ligzda ir tik liela, ka tajā varētu saritināties pieaudzis cilvēks.

Šobrīd ligzdā mājo ūpju ģimene, un mātīte perē nu jau trīs olas. Tēviņš uzturas ligzdas tuvumā un to sargā, visas dienas laikā ar mātīti sasaucoties.

Pie ūpju ligzdas uzstādītā kamera ir arī ar jaunām tehniskām iespējām – tai ir iespējams attālināti regulēt pietuvinājumu, līdz ar to pētnieki ūpju dzīves norisēs var ieskatīties ļoti precīzi, skaidro LDF pārstāve. Diennakts krēslainajā laikā kamera darbojas ar palēninātu ekspozīciju, tā ļaujot turpināt novērot putnus. Jau šīs sezonas beigās sistēma tiks pilnveidota, dodot iespēju turpināt novērojumus arī pilnīgā tumsā.

Savukārt zivjērgļa ligzda, kas arī ir Kurzemē, atrodas zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kura zināma jau kopš 1989. gada. Tad tika atrasta pirmā ligzda bebrainē. Kopš tā laika gan ornitologi ir uzstādījuši mākslīgās ligzdas, gan zivjērgļi veidojuši savas. LDF novērotā ligzda kopš atrašanas lielākoties bijusi apdzīvota, lai arī ligzdošana ne katru gadu bijusi sekmīga. Interesenti aicināti sekot līdzi tam, kā zivjērgļu pārim veiksies šogad un vai ir sagaidāmi mazuļi.

2016. gadā LDF tiešraides kameras vēroja vairāk nekā divi miljoni skatītāju. Tiešraides kameru darbību nodrošina sabiedrības atbalsts – uzņēmumu un cilvēku ziedojumi.

Tiešraide no ūpju ligzdas skatāma šeit. Savukārt tiešraidi no zivjērgļu ligzdas var atrast šeit.

Pārējās trīs ligzdas (jūras ērgļu, melno stārķu, vistu vanagu), kas aprīkotas ar tiešraides kamerām, vienuviet var skatīt šeit. Šobrīd vistu vanagu ligzdā izdētas jau divas oliņas, bet pavisam drīz sagaidāmi atgriežamies melnie stārķi.

Pērn tiešraidē varēja vērot notikumus zivjērgļu ligzdā Vidzemē. Tajā brīžiem varēja redzēt pat visai spraigus notikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!