Kamēr ligzdas saimnieks, melnais stārķis, Zemgalē vēl nav atgriezies, ligzdu apdzīvo apakšīrniece – kuplaste vāverīte, novērots tiešraidē.

Brūnais zvēriņš ar tiešraides kameru aprīkotajā melno stārķu ligzdā Zemgalē novērots agrā 28. marta rītā, tāpēc interesanto vizīti varēja vērot jebkurš interesents, kas īsi pirms septiņiem no rīta bija pamodies un skatīja notikumus ligzdā. Vāverīte uzskrēja ligzdā, rūpīgi aizgāja uz otru ligzdas pusi pa maliņu, bet pēc tam it kā pazuda zem ligzdas. Taču pavisam drīz viņa parādījās kadrā atkal, šoreiz izvēlēdamās izpētīt koku, kas atrodas kreisajā pusē, un pazūdot no kameras acs pavisam.

Jāpiebilst, ka šajās dienās melnais stārķis tiek gaidīts, atgriežamies no migrācijas. "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki un pārējie tiešraides skatītāji nepacietībā gaida mirkli, kad ligzdā varēs manīt skaisto putnu. Pērn melnais stārķis ligzdā Zemgalē atgriezās 26. martā.

Tiesa, ligzda kopš pagājušās ligzdošanas sezonas piedzīvojusi izmaiņas, jo nolūzis putnu iecienītais zars, uz kura stārķi pastaigājušies un kur pavadījuši laiku.

Savukārt ornitologs un melno stārķu pētnieks Māris Strazds, skaidrojot forumā par melnajiem stārķiem, kuriem tūlīt, tūlīt jāatgriežas ligzdā, atklājis, ka šobrīd neesot labvēlīgi lidošanas apstākļi, kā dēļ melnais stārķis ligzdā joprojām nav manīts. "Pašlaik ir acīmredzami nepiemērots laiks un nekam nevajadzētu notikt, kamēr tas tāds saglabāsies," tā speciālists. Viņš pieļauj, ka melnie stārķi varētu atgriezties pašās pēdējās marta dienās, ja vien pērnais putns ir pie labas veselības.

"Dabasdati.lv" tiešraidēs nu vērojamas veselas piecas ligzdas, jo jūras ērgļiem Durbē, melnajiem stārķiem Zemgalē un vistu vanagiem Rīgā piepulcējušies ūpji un zivjērgļi Kurzemē. Šobrīd divas oliņas sagaidītas vistu vanagu ligzdā, bet trīs oliņas silda ūpju mātīte.

Iepriekš tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas varēja novērot, kā putns cīnās ar vēju un kā ērgļu pāris tiek izpūsts no ligzdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!