"Kaķim birojā ir daudz interesantāka dzīve nekā vidējam mājas kaķim," pārliecināti stāsta Ģirts Ozoliņš, pašmāju uzņēmuma "Erica Synths" dibinātājs un vadītājs. Uzņēmuma darbinieki, kuri nodarbojas ar modulāro sintezatoru ražošanu, jau aptuveni gadu birojā Andrejsalā rūpējas par runci Tunci, melnbaltu kaķīti, kuru pērn notrieca auto. Lai arī biroja kaķi Latvijā nav ikdiena, Tunča stāsts pierāda, ka arī dzīvnieciņš var labi iejusties uzņēmuma kolektīvā un pat kļūt par sava veida darbinieku!

Uzņēmuma dibinātājs Ģirts "MansDraugs" stāsta, ka Tuncis viņa komandas aprūpē nonācis no dizaina aģentūras "Carre Branding" īpašnieces un daudzu "Erica Synths" mūzikas instrumentu dizaina autores Inetas Briedes gādīgajām rokām: "Inetai piemīt apbrīnojama īpašība piesaistīt dzīvniekus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir palikuši bez saimnieka, un atrast tiem jaunus saimniekus."

Runci pērn pavasarī Krasta ielā notriekusi automašīna, bet Ineta negadījumu redzējusi un kaķīti paņēmusi aprūpē, atceras Ģirts. "Kaķēnam nebija nopietnas traumas, bet bija nopietna elpošanas ceļu infekcija un sēne kažokā, tāpēc divus mēnešus katru dienu viņš bija jāmazgā ar īpašu šampūnu. Pirmās nedēļas par Tunci rūpējās Ineta, un pēc tam viņš pārcēlās pie mums uz biroju Andrejsalā. Kad es jautāju kolēģiem, vai mums vajadzētu kaķēnu, atbilde bija vienbalsīgs "Jā"!" kopīgo lēmumu uzņemties rūpes par Tunci, min uzņēmuma pārstāvis. Kopā ar darbiniekiem Tuncis birojā uzturas jau aptuveni gadu, kopš pērnā aprīļa.

Jautāts, vai runča vārdam ir kāda īpaša nozīme (nemaz tik bieži negadās sastapt runci vārdā Tuncis), Ģirts teic, ka vārdiņu sākotnēji piešķīrusi Ineta, un tāds mīlulim arī palicis. "Tam ir pavisam vienkārša nozīme: Runcis -Tuncis," tā Ģirts. "Kamēr kaķēns vēl nebija pie mums, viņam bija vairāki vārda varianti, bet Tuncis vislabāk reprezentē viņa personību. Tas ir vislabākais vārds, kāds viņam varēja tikt iedots. Iepazīstoties ar Tunci un uzzinot viņa vārdu, cilvēki noteikti pasmaida."

Lai arī Tunča dzīves sākums nebūt nav bijis rozēm kaisīts un bez grūtībām (mīluli tomēr notrieca auto un tikai laimīgas sagadīšanās dēļ viņu paņēma Ineta), Ģirts saka: "Man iepriekš ir bijis izcils mājas kaķis, un es esmu saticis daudzus, ļoti dažādus kaķus, bet Tuncis ir superkaķis. Viņš vienlaicīgi ir ziņķārīgs, aktīvs mīļš, apveltīts ar augstu empātiju." Uzņēmuma dibinātājs Tunci raksturo gan kā mazu dauzoņu, gan arī kā mīļdzīvnieciņu, gan sava veida uzņēmuma dvēseli. Darbinieki īpaši priecājas par runča izdomu un iesaistīšanos uzņēmuma ikdienas gaitās, teic Ģirts: "Tā kā mēs vairākas reizes nedēļā sūtām klientiem pasūtījumus, mums birojā ir ļoti daudz kastes, kur Tuncim ļoti patīk ielīst un ieviest savu kārtību." Uzņēmumā min, ka Tuncis piedalās arī moduļu iepakošanā, visneiedomājamākajās pozās guļot darbiniecei Līgai aiz muguras.

"Ar katru "Erica Synths" darbinieku viņam ir savs komunikācijas veids, piemēram, Ralfu viņš medī, slēpjoties aiz stūriem un viņam uzglūnot. Mani, kā kolēģi norāda, Tuncis uzskata par saimnieku un vienmēr īpaši sagaida, vai, kad viņš ienāk no āra, obligāti atskrien uz manu kabinetu izstāstīt, kā viņam ir gājis," raksturo Ģirts. Jā, kaķis tik tiešām "runā", viņš piebilst: "Tuncis ir visrunātīgākais kaķis pasaulē, un viņam ir ļoti bagāta valoda – viņš ar ņaudēšanu var detalizēti izstāstīt, kā viņš jūtas, ko ir redzējis un ko viņš vēlas. Un, manuprāt, viņš prot runāt saliktos paplašinātos teikumos."

Foto: Privātais arhīvs

Runcim Tuncim, kā jau biroja darbiniekam, ir ļauts būt klāt visos nozīmīgākajos pasākumos un uzmanīt, lai viss notiek kā plānots. "Mums nav gluži sapulces un pieņemšanas, bet dažreiz mēdz nākt ciemiņi, un arī tad viņš piedalās tikšanās, guļot man klēpī vai komunicējot ar viesiem," skaidro uzņēmuma dibinātājs. Turklāt Tuncis, kā jau savas mājvietas patriots, nesmādē arī visai skaļu mūziku: "Mūsu studijā "Erica Synths Garage" ik pa laikam notiek nelieli mūzikas festivāliņi, kur uzstājas elektroniskās un eksperimentālās mūzikas mūziķi, lielākoties mūsu draugi, klienti, paši uzņēmuma darbinieki, jo mēs esam Latvijā izveidojuši tādu nelielu modulārsintezatoru entuziastu grupu. Skaņa "Erica Synths Garage" ir labāka un jaudīgāka par vairumu Latvijas klubu, bet Tuncis lieliski jūtas, guļot uz mūziķu galda un vērojot mūziķus un apmeklētājus." Taču nav vis tā, ka kaķītis ir ieslodzīts četrās sienās, teic Ģirts. Uzņēmuma birojs atrodas Andrejsalā, un peļu junkuram ļauts pārvietoties pa āru un izpētīt, kas notiek teritorijā ārpus biroja.

"Tuna the Cat" – lūk, tāds ir runča Tunča tituls angļu valodā. "Tā kā mums visa produkcija tiek eksportēta, mūsu komunikācija medijos un sociālajos tīklos ir tikai angļu valodā," paskaidro Ģirts. Runcim šajā komunikācijā ir liela loma: "Viņš dod nopietnu ieguldījumu uzņēmuma mārketingā, jo, lai cik tas dīvaini un absudri nešķistu, "Instagram" vai "Facebook" ziņas, kas ir ar Tunča piedalīšanos (labi, vispārināsim – dzīvnieku piedalīšanos), daudz ātrāk sasniedz daudz lielāku auditoriju, nekā nopietni un ļoti paziļināti mūzikas moduļu demo un paziņojumi par jaunumiem." Ģirts gan uzreiz piebilst, ka uzņēmums ražo vienus no pasaulē labākajiem jaunu moduļu demo video, un Tuncis produkcijas reklamēšanā ir kā papildu priekšrocība. Uzņēmuma vadītājs pat skaidro, ka "Instagram" ir izveidota īpaša mirkļbirka jeb haštags "#catsonsynths", ar kura palīdzību vienuviet var skatīt pie aparātiem guļošus un sēdošus kaķīšus.

Nevaru nepajautāt Ģirtam par izmaiņām, kādas radušās, kopš līdzās darbiniekiem mīt arī četrkājainais draugs. Viņš skaidro, ka lielu izmaiņu nav, taču "ir daudz vairāk prieka par mazajām lietām". Darbinieki šogad apņēmušies strādāt harmoniskāk, salīdzinot ar pagājušo gadu, un kaķim atmosfēras radīšanā ir liela nozīme. Savukārt biroja viesiem preti kaķi "nav īsti iespēju iebilst", teic Ģirts: "Mums jau arī nav tipiskais "birojs". Bet, neskatoties uz to, visi, kas ir bijuši pie mums ciemos, ir pozitīvi pārsteigti un iepriecināti par to, ka mums ir Tuncis."

Kā jau iepriekš minēts, Tuncis nesmādē kastes. Uzņēmuma vadītājs saka, ka runci bieži vien var nejauši atrast kādā no iepakojuma kastēm, turklāt kaķis mēdz būt gana izvēlīgs pret to, kura kaste ir gulēšanai piemērotākā. Ģirts teic, ka runcis Tuncis pat mēdz nograuzt kastei vāku, lai gulēšana būtu patīkamāka. Tāpat kaķim noteikti jāredz, ko dara uz studiju atnākušais mūziķis, jo Tuncis allaž ir klāt, tiklīdz notiek darbība ap sintezatoriem.

Foto: Privātais arhīvs

"Īpaši interesanti ir vērot, kā Tuncis medī Ralfu, slēpjoties aiz stūriem un kastēm un gatavojoties viņam uzbrukt. Uzbrukums, protams, beidzas ar nostāšanos uz pakaļkājām draudīgā pozā un bēgšanu prom uzreiz pēc tam," kaķa delverību raksturo uzņēmumā.

Protams, kaķītis telpā un kolektīvā ienes patīkamas vēsmas un padara atmosfēru jaukāku, kam piekrīt arī Ģirts. Viņš iedrošina cilvēkus ieviest birojā mājdzīvnieciņu, par kuru rūpēties. "Protams, ir jārespektē kolēģu viedoklis un iespējamās alerģijas, bet tas ir jāizvērtē pirms tam. Citādi kaķis ienes birojā milzīgu prieku, harmoniju, rada pozitīvu atmosfēru sanāksmju laikā." Noteikti neiztikt arī bez pienākumu dalīšanas, saka Ģirts, tāpēc kolektīvā jāizrunā, piemēram, kurš un cik bieži baros kaķīti, kurš tīrīs kastīti.

"Tikai tad, ja visi ir vienlīdz ieinteresēti un motivēti darīt arī sadzīves lietas, kas saistītas ar kaķa turēšanu, birojs ir gatavs kaķim. Un arī pašam kaķim birojā ir daudz interesantāka dzīve nekā vidējam mājas kaķim, jo cilvēki birojā pavada lielāko dienas daļu. Vairums mājas kaķu saimniekus redz tikai dažas stundas vakarā un no rīta," rezumē Ģirts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!