Tiešraidē skatāmajā vistu vanagu ligzdā Rīgā izdēta jau piektā oliņa. Šīs sugas putniem piecas izdētas oliņas vienā ligzdā nav nemaz tik bieži novērojamas.

Tiešraides skatītāji portālā "Dabasdati.lv" jau noteikti būs ievērojuši, ka gandrīz vai pēdējo divu nedēļu laikā vistu vanagu mātīte Margo parūpējusies par ligzdas papildinājumu. Pirmā oliņa izdēta 24. martā, bet nākamās sagaidītas ar aptuveni divu līdz trīs dienu starpību.

Taču 4. aprīļa pēcpusdienā tiešraides skatītājus pārsteidza piektā izdētā oliņa. Jau līdz tam mātīte cītīgi sildīja oliņas un gandrīz visu laiku atradās ligzdā (kad tas nenotika, jo mātīte lidoja prom no ligzdas paēst, oliņas sildīja tēviņš), bet 4. aprīlī foruma dalībnieki novēroja, ka Margo uzvedas dīvaini un grozās interesantās pozās. Dienas laikā tapa zināms, ka mātīte silda nevis četras, bet nu jau piecas oliņas.

Sagaidāms, ka pirmā oliņa varētu šķilties maija pirmajā pusē. Pētnieka Aigara Kalvāna sagatavotā informācija portālā "Putni dabā" liecina, ka ligzda ar pieciem mazuļiem vistu vanagiem Rīgā gadās ļoti reti, lai arī tādi precedenti Rīgā ir bijuši jau iepriekš. Katru gadu vistu vanagu ligzdās varot novērot kādu putnu pāri, kas sarūpējis piecas oliņas. Parasti ligzdā tiek izdētas divas līdz četras oliņas, no kurām ne vienmēr izšķiļas visi vanadzēni.

Sarunā ar "MansDraugs" ornitologs Jānis Ķuze paskaidroja, ka putnu pārim mēdz gadīties arī piecas oliņas, lai arī par ārkārtīgi retu šo notikumu nevarētu nosaukt. Viņš arī pieļāva, ka šis ir gana liels perējums un ka vēl kādu oliņu skatītāji varētu pat nesagaidīt.

Pērn vistu vanagu ligzdā Rīgā tika sagaidītas četras oliņas, no kurām izšķīlās vien puse. Diemžēl izdzīvoja tikai viens no vanadzēniem. Savukārt 2015. gadā ligzdošana bijusi nesekmīga, jo, lai arī sagaidītas oliņas, dējumu izēdusi vārna.

"Dabasdati.lv" informācija liecina, ka tiešraidē var vērot vienu no Rīgas vistu vanagu ligzdām, kas atrodas pilsētas rūpnieciskajā zonā un ir būvēta papelē. Tā ir atrasta 2013. gadā, kad ligzdu atstāja trīs jaunie putni, savukārt gadu vēlāk ligzdā tika izaudzināti četri mazuļi.

Tiešraide no vistu vanagu ligzdas Rīgā skatāma šeit.

Forums par vistu vanagu ligzdā notiekošo rodams šeit.

Tiešraidē skatīt piecas putnu ligzdas var šeit. Bez vistu vanagiem skatāmi jūras ērgļi, melnie stārķi (šobrīd ligzdu apdzīvo viens putns), ūpji (arī šie putni jau silda oliņas) un zivjērgļu pāris. Zīmīgi, ka zivjērgļu ligzdā kāds jūras ērglis atkārtoti centies demontēt kameru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!