Maldīgs ir uzskats, ka pie mums augušās vīnogas nav baudāmas. Ja arī tā gadījies, tad nav paveicies ar piemērotāko šķirni, jo patiesībā mūsu platuma grādos vīnogas ir pat aromātiskākas un satur daudz vairāk vitamīnu un aminoskābju, nekā dienvidos audzētās. Tāpēc vien ir vērts apsvērt domu par vīnogu audzēšanu piemājas dārzā, lai sulīgās ogas ķekaros varētu baudīt uz nebēdu. Vairāk par šķirnēm, ko audzēt Latvijā, lasi šeit.
Lai arī ir šķirnes, kas pielāgotas mūsu klimatiskajiem apstākļiem, jāņem vērā, ka vīnogas ir un paliek siltumu mīlošs augs, tāpēc visa pamatā tās var audzēt tad, ja ir saulaina, silta vieta, ko apspīd saule vismaz sešas stundas dienā – tā par savu pieredzi raksta Jana Drēviņa, kas ar vīnogu audzēšanu nodarbojas jau vairāk kā 20 gadus. Vēl pie pamatnoteikumiem būtiski ievērot, lai izraudzītā vieta būtu pasargāta no ziemeļu vējiem. Pieredzējusī vīnogu audzētāja skaidro, ka būtiski arī izraudzīties tādu vietu, kas neatrodas uz āderes, bet ir novirzīta kaut pusmetru no āderes punkta. Vēl būtisks priekšnoteikums ir gruntsūdens līmenis – tam sniedzoties augstāk par metru, izvēlētā vieta jāpaaugstina, lai no gruntsūdeņiem brīvā vieta sasniegtu metru. Atkarībā no šķirnes jāzina, kāda augsne augam nepieciešama – skābāka vai sārmaināka, tāpēc par to noteikti pirms tam pārliecinies tur, kur iegādāts stāds.