Jūras ērgļu ligzdā šajā sezonā pieredzēti vairāki satraucoši notikumi, un viens no tiem noticis aizvadītās nedēļas nogalē, 9. aprīlī. Agrā rītā Durbē novērota jūras ērgļu cīņa par vietu "zem saules" jeb ligzdā, no kuras viens putns tika izdzīts.

"Dabasdati.lv" foruma dalībnieki agrā 9. aprīļa rītā novērojuši sīvas sacensības par vietu jūras ērgļu ligzdā Durbē. Jau iepriekš secināts, ka vietu ligzdā tīko nevis tikai divi putni, mātīte un tēviņš, bet arī "trešais lieks" jeb sveša mātīte. Foruma aktīvisti prātojuši, ka mātīte cītīgi guļ mīkstajā, salmiem klātajā ligzdā, lai sargātu savu vietu, gādātu par, iespējams, pirmo oliņu vai atkoptos pēc kādas gūtas traumas. Iespējams, visticamākā versija varētu būt tā, ka mātīte gulējusi ligzdā, lai to sargātu un tajā nelaistu svešo putnu.

Taču 9. aprīļa rītā aina kļuvusi vēl skaidrāka, kad svešā mātīte padzinusi otru putnu, gandrīz vai uzlidojot tam virsū un izgrūžot biedru no ligzdas. Vēlāk foruma dalībnieki novērojuši, ka svešajai mātītei nagi esot pilni ar spalvām, kas varētu norādīt uz iespējamu pāridarījumu iepriekš ligzdā bieži novērotajai mātītei.

Dienas laikā svešā ligzdas iemītniece tur jau jutusies kā mājās, raksturojuši foruma dalībnieki, gulējusi salmos un labi sapratusies arī ar tēviņu.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad jūras ērgļu ligzdā Durbē nav sagaidīta neviena oliņa. Tiešraides vērotāji pieļāvuši, ka nu jau būtu par vēlu jūras ērgļiem sagādāt oliņu, jo parasti tas notiekot februāra beigās vai marta sākumā.

Iepriekš jūras ērgļu ligzdā novērots, kā spēcīgais vējš izpūš putnus no ligzdas un kā ērgļu dāma spoguļojas kamerā.

Tiešraide no jūras ērgļu ligzdas Durbē skatāma šeit.

Plašāk par "Dabasdati.lv" foruma dalībnieku novērojumiem var lasīt šeit.

Visas ar tiešraides kamerām aprīkotās ligzdas var vērot šeit. Bez jūras ērgļiem vērojami vistu vanagi, melnie stārķi, ūpji un zivjērgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!