balkons zaļumi garšaugi mazdārziņš
Foto: Shutterstock
Pavasaris ir laiks, kad savu palodzi un balkonu varam sākt pārvērst par nelielu dārziņu ar pašu audzētām puķēm, garšaugiem un dārzeņiem. Skaidrs, ka šādā veidā neizdosies izaudzēt lielu ražu, taču pašu audzēts baziliks, čili pipari un zemenes sniegs lielāku baudījumu nekā veikalā iegādātie, kā arī izskatīsies ļoti pievilcīgi, augot skaistos traukos.

Iepirkšanās centra ''K Senukai'' dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz noderīgus padomus, kā izvēlēties un kopt savu dārziņu uz balkona vai palodzes.

Augam labvēlīgi apstākļi. Augšanas procesā augiem ir nepieciešama saules gaisma, tādēļ tos vēlams novietot tur, kur saule spīd lielāko dienas daļu. Ja saules gaisma nav pieejama, tad veikalā var iegādāties sēklas un augu stādus, kas labi jutīsies arī ēnainos apstākļos. Vienmēr jāņem vērā, ka katram augam var būt atšķirīgi audzēšanas apstākļi.

Trauka izvēle. Sēšanai un stādīšanai var izmantot kastes, podus, konteinerus, kā arī dažādus ne tik tradicionālus risinājumus – pītos grozus, spaiņus, stikla burciņas, maisus, auduma kabatas vai izveidot vertikālu koka dobi.

Piemērota augsne. Ja veidosi savu dārziņu no pašiem pamatiem, tad jāsāk ar izvēlēto augu sēklu iegādi. Augsnei var izmantot parastu, minerālvielām un barības vielām bagātu dārza melnzemi, kas nav pārāk smilšaina vai mālaina. Ja izmantosi augsni, kurai nav papildu barības vielas, mēslot augus varēs arī to augšanas laikā ar granulām vai šķidro mēslojumu.

Foto: Shutterstock

Sēklu sēšana. Izmērā lielākās sēklas var sēt pa vienai noteiktā attālumā, paredzot to, cik liels augs spēj izaugt. Šādi augs var augt līdz izpiķēšanai lielākā traukā. Smalkās sēklas var sēt vienā lielākā traukā uzreiz vairākas un izpiķēt tad, kad ir attīstījies pirmais īsto lapu pāris. Ir svarīgi nenokavēt piķēšanas brīdi, jo pēc tam strauji sāk attīstīties sakņu sistēma, un pārlikšana citā podiņā var traumēt augu.

Zemes mitruma regulēšana. Regulēt mitrumu augsnē palīdzēs drenāža – keramzīts vai dekoratīvo oļu kārtiņa trauka apakšā, kā arī caurumi paša trauka dibenā, lai zeme uzņemtu tik daudz mitruma, cik tai ir nepieciešams. Šobrīd ir nopērkami arī podi ar speciāli izveidotu drenāžas sistēmu.

Jāievēro augu regulāra laistīšana, atkarībā no tā, kāds ir siltuma un mitruma līmenis, taču nevajadzētu tos pārlaistīt, ne arī nokaltēt.

Foto: Shutterstock

Kādus augus izvēlēties?

Audzēšanai uz balkona un iekštelpās būs piemēroti dažādi garšaugi un dārzeņi, piemēram, baziliks, estragons, izops, melisa, dažādas piparmētras, raudene, rozmarīns, salvija, kressalāti, selerijas, pētersīļi, ķiršu tomātiņi, paprika, čili pipari, zemenes, gurķi u.c., kā arī puķes – begonijas, pelargonijas, fuksijas, atraitnītes, balzamīnes, alises, petūnijas u.c.

Baziliks labprāt augs saulainos apstākļos. Labākais laiks tā sēšanai ir aprīļa sākums vai vidus. Lai baziliks ātri un veiksmīgi sadīgtu, gaisa temperatūrai līdz pat +28 oC. Lai baziliks veidotos kupls, tam vajadzētu kniebt galotnes, lai aizkavētu tā ziedēšanu un palielinātu ražu.

Lai čili pipari pilnībā nobriestu, tiem būtu vajadzīgas apmēram 70 – 80 dienas. Tos sēj ne dziļāk par vienu cm, nelielos podos, irdenā, auglīgā augsnē. Tiem patiks saules gaisma, bet istabas temperatūrai nevajadzētu būt zemākai par +20 oC.

Ķiršu tomātiņus vislabāk ir sēt ne ātrāk kā februārī. Sēkliņas sēj mitrā, siltā un irdenā augsnē, trauku var pārklāt ar plēvi, lai saglabātu mitru klimatu. Ja gaisa temperatūra būs līdz +28 oC, sēkliņas sadīgs jau 7 – 9 dienās un pēc divām nedēļām dīgstus varēs izpiķēt ar barības vielām bagātīgā augsnē. Stādus novieto gaišā, siltā telpā, regulāri laista un mēslo, līdz tas zied un sāk ražot augļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!