Darbs, kas prasa pacietību – pākšaugu audzēšana mazdārziņā
Foto: Shutterstock

Veikalā iegādājoties paciņu kaltētu pupiņu, grūti iedomāties, kāds darbs ieguldīts katras pāksts izaudzēšanā. Sākot no sēklas, beidzot ar ražas novākšanu un katras pupiņas apčubināšanu. Darbs, kas viennozīmīgi prasa pacietību un arī zināšanas, un ar tām nebaidās dalīties Krimuldas puses saimniecības ''Zutiņi'' pārstāve Rūta Beirote.

Augsne

Viens no pamatnoteikumiem ir augsnes izvēle. Pākšaugi ir unikāli augi ar to, ka paši spēj saražot sev slāpekli, tādēļ daudziem audzētājiem šķiet, ka tos var stādīt vājās un nabadzīgās augsnēs, bet tā gluži nav. Kā pupas tā zirņi labprātāk augs bagātīgā, ne pārāk slapjā zemē. Pretējā gadījumā tie pēc uzdīgšanas jāpabaro, lai attīstās pats augs un sakņu sistēma, uz kuras tad gumiņbaktērijām arī sākt rosīties. Labākie pupiņu priekšaugi ir graudaugi, dārzeņi, izņemot pākšaugus, kartupeļus un cukurbietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!