Gandrīz vai kā sarunājušas, nešpetnas vārnas 17. maijā traucējušas mieru gan zivjērgļu, gan ūpju ligzdā Kurzemē, novērots Latvijas Dabas fonda nodrošinātajās tiešraidēs.

17. maija agrā rītā vārnu viesošanās novērota ūpju ligzdā, kur tobrīd uzturējās mātīte ar trim putnēniem. Ap pulksten 11 vārna sāka skaļi uzvesties un lidināties apkārt ligzdai, un tam cītīgi sekojusi arī ūpju mātīte. Interesanti, ka ar laiku pie pieaugušā putna piesteidzies viens no mazuļiem un māmiņai cieši piespiedies klāt, kamēr pārējās atvases gulējušas ligzdā atsevišķi.

"Dabasdati.lv" foruma dalībnieki, kuri vērojuši notikumus tiešraidē, izteikuši pieņēmumu, ka vārna vēlas mazuļiem uzbrukt, taču tāpat pieļauts, ka jaundzimušie jau ir gana lieli, lai vārnas tiem nenodarītu pāri.

Forumā ziņots, ka vārnu klātbūtne novērota arī vēlāk dienas laikā.

Līdzīgus notikumus varēja vērot arī tiešraidē no zivjērgļu ligzdas Kurzemē, kur ap pulksten 17 vārna lidojusi visai tuvu ligzdai. Brīžiem svešiniece nosēdusies uz ligzdas konstrukcijas vai tuvējā zara, rosinādama zivjērgļu mātītei Tīnai aizstāvēt savu dējumu.

Vārnas viesošanās ligzdas tuvumā novērota arī pēc pulksten 18.

Foruma dalībnieki secinājuši, ka vārna savu uzdevumu jeb mobingu veikusi perfekti, nolaižoties ļoti tuvu zivjērglim, riņķojot ap ligzdu, skrubinot zariņus un dauzot kameras koku, kaitinot saimnieci dažādos veidos. Par laimi, zivjērgļu mātīte spēja aizstāvēties un mēģināt dzīt iebrucēju prom no savas teritorijas.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas skatāma šeit, bet ūpju ligzdu var skatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!