Foto: Shutterstock
Mazi, mīlīgi, draiskulīgi un pat parocīgi – tādi ir daudzi sunīši no plašā šķirņu saraksta. Lai arī daudziem cilvēkiem labāk patīk tieši liela auguma suņi, kas spēj aizstāvēt sevi un savu saimnieku, citiem labpatīk maza izmēra mīluļi, kuri lieliski iekļaujas ģimenes dzīvē mājoklī. Tāpēc turpinājumā var lasīt par īpaši maziem šuneļiem, kurus cilvēki var ērti pārvietot, paņemt klēpī vai paķert azotē, ja jādodas uz kādu vietu.

Raksturojot suņu šķirnes, jāatceras, ka kucītes lielākoties būs nedaudz mazākas par saviem vīriešu dzimuma biedriem.

Suņa izvēlē gan vienmēr jāpatur prātā, ka ne tikai mīluļa augumam ir nozīme. Jāpievērš uzmanība arī tam, kā par sunīti jārūpējas, cik daudz laikam būs jāpavada, kopjot kažociņu (ja spalva ir gara, tā noteikti prasīs nedaudz vairāk rūpju, laika un uzmanības). Turklāt allaž var sazināties ar speciālistiem un audzētājiem, lai noskaidrotu, kādas ir šķirnes īpašības. Audzētājs noteikti varēs padalīties arī ar pieredzes stāstiem un padomiem, kādam dzīvesveidam suņuks vislabāk ir piemērots.

Protams, nevar noliegt, ka tieši vizuālais izskats ir pirmais, kas mudina uzņemties rūpes par konkrētās suņu šķirnes pārstāvi. Taču atbildīgs saimnieks noteikti izvērtēs visus faktorus, un tikai tad jaunais mājas mīlulis varēs nokļūt pie gādīgajiem saimniekiem.

Bet nu – par kuriem mazajiem mīluļiem ir runa?

Populārākais 'mazulis' pasaulē

Foto: Shutterstock

'Dziednieks' no Vidusjūras

Foto: Shutterstock

Gluži kā mākonis uz zemes – tā var raksturot baltās krāsas Maltas sunīti. Šīs suņu šķirnes pārstāvji ir draiski kompānijas mīluļi, ar kuriem paspēlēties tīkos ne viens vien ģimenes draugs un mājokļa viesis. Gadsimtu laikā Maltas sunīšus iemīļojuši karaļnamu pārstāvji, un arī mūsdienās jautrie suņi nav zaudējuši savu popularitāti.

Maltas sunītis ir mīlulis ar gadsimtiem senu vēsturi. Šos suņus savos rakstos pieminējis pat grieķu filozofs Aristotelis, bet ēģiptieši uzskatījuši, ka maltas sunītim piemīt spējas dziedināt. Suņus pat lika uz slima cilvēka spilvena, ticot un cerot, ka tādējādi četrkājainais draugs sasirgušo atveseļos. Protams, Maltas sunītim ir tieša saistība ar Maltu, valsts nosaukumu, kas ietverts šķirnes aprakstā. Taču suns raksturīgs vairākām valstīm, ko apskalo Vidusjūra.

Maltas sunīša īpašā pazīme ir allaž baltais, garais, elegantais kažociņš, kas suņa veidolu uzreiz padara gandrīz vai dižciltīgu. Taču arī raksturā sunītis ir ne mazāk apburošs, mīlulis ikdienā ir dzīvelīgs, pieķeras saimniekam, ir ārkārtīgi gudrs un apķērīgs.

Šīs suņu šķirnes pārstāvju augums svārstās no 20 līdz 25 centimetriem, vēstīts šķirnes standartā. Savukārt svars parasti ir trīs līdz četri kilogramu robežās.

Plašāk par Maltas sunīšiem var lasīt šeit.

Japānas imperatoru lielākais dārgums un mīlulis

No seniem dokumentiem izriet, ka japāņu hinu priekštečus 732. gadā Korejas valdnieki uzdāvināja japāņu galmam. Nākamo 100 gadu laikā Japānā no tuvējām valstīm ieveda daudz hinu.

Savukārt 1613. gadā briti hinus ieveda Anglijā. Krietni vēlāk, 1853. gadā, amerikāņi šīs šķirnes pārstāvjus ieveda ASV, un kopš tā laika šīs šķirnes popularitāte pasaulē ir tikai augusi, vēršot uzmanību uz japāņu hina kā lieliska dzīves kompanjona vērtību.

Japāņu hins ir mazs, elegants, skaists sunītis, kurš lepni ienes mājoklī īpašu auru. Kā jau daudziem dekoratīvo suņu šķirņu pārstāvjiem, arī hinam raksturīgs dzīvesprieks un mīlīgums, kā arī vēlme būt pie sava saimnieka. Suņukam ir arī ārkārtīgi valdzinošs purniņš, un aizkustinošais acu skatiens nespēs atstāt vienaldzīgu nevienu apkārtējo cilvēku.

Suņu vidējais augums ir aptuveni 25 centimetrus liels, taču, kā jau minēts, kucītes parasti ir nedaudz mazākas.

Plašāk par japāņu hinu var lasīt šeit.

Suns, kas daudziem var nepatikt

Foto: Shutterstock

Skaistulis, ko zina teju ikkatrs

Foto: Shutterstock

Protams, ka bez Jorkšīras terjera šis saraksts būtu nepilnīgs. Līdzīgi kā čivava, arī Jorkšīras terjers pavisam noteikti ir viens no populārākajiem suņiem pasaulē. Pat ja cilvēks nav īpaši interesējies par suņu šķirnēm un nepārzina to daudzveidību, ticams, ka Jorkšīras terjers tiek atpazīts, tiklīdz sunīti ierauga.

Jorkšīras terjera augums svārstās no 17 līdz par 22 centimetriem. Tieši nelielais augums ir viens no faktoriem, kāpēc cilvēki vēl aizvien apzināti izvēlas šīs šķirnes pārstāvjus. Taču te gan liela loma ir ne tikai suņa izmēram.

Ikdiena ar jorkšīrieti nav un nevar būt garlaicīga, jo suns ir kā ūdenszāle, kas nemitīgi virzās no vienas vietas uz otru. Suns ir ārkārtīgi aktīvs un dzīvespriecīgs, turklāt teju vai izstaro prieku un pozitīvismu visur, kur vien dodas. Draiskulības jorkšīrietim nepavisam nav svešas.

Taču šī suņa sakarā ir arī jāmin atbildība, kas rodas. Tā kā sunim nemitīgi aug spalva, tā jāapcērpj, lai sunītis varētu ērti kustēties un redzētu to, kas notiek apkārt. Augošās spalvas dēļ saimnieki nereti izvēlas mīluļa izskatu papildināt ar "astīti" jeb ar gumiju sasietām priekšējām spalvām. Tādējādi mīlulis skaidri redz, kas notiek apkārt, turklāt tas arī piešķir tādu kā odziņu interesantā suņa koptēlā.

Suņuka zīdainā spalva, kam ir patīkami pieskarties, kā arī jaukās rakstura īpašības pelnīti padarījušas jorkšīrieti par vienu no populārākajiem suņiem pasaulē. Mīluļi ar savu klātbūtni rada prieku ne tikai saimniekos, bet arī apkārtējos cilvēkos. Vai spēsi būt noskumis, ja līdzās ir Jorkšīras terjers?

Darbīgais suņuks ar 'pērtiķa seju'

Foto: Shutterstock

Saukts arī par "pērtiķa seju", augumā mazais suņuks ir rets, taču ārkārtīgi darbīgs četrkājainais draugs, kuru bija iemīļojusi arī Beļģijas karaliene. Kā liecina šķirnes standarts, līdzās Briseles grifonam allaž tiek minēts un piedēvēts arī Brabantes grifons un beļģu grifons. Visi trīs suņi ir gandrīz vai vienādi, atšķiras vien nelielas nianses mīluļu izskatā (galvenokārt spalvas garumā, jo Brabantes grifonam tā būs krietni īsāka, kā arī krāsā).

Taču viņu kopīgās īpašības ir mazais augums, protams, arī izteiksmīgais purniņš un lieliskas rakstura īpašības: draiskulība, trauksmainība, sava veida lepnums, draudzība, pieķeršanās saimniekam un sev tuvo cilvēku uzmanīšana.

Galvenokārt grifoni sasniedz vismaz 20 centimetrus lielu augumu, taču var izaugt pat 27 centimetrus lieli. Savukārt suņa svars var būt dažāds, sākot no aptuveni trīsarpus līdz pat sešiem kilogramiem.

Plašāk par grifoniem var lasīt šeit.

Melnais suns, ko reiz iemīļoja Vācijā

Foto: Shutterstock

Arī afenpinčers savā ziņā ir līdzīgs Briseles grifonam, jo abiem mīluļiem ir izteiksmīgs purniņš, ko nereti sasaista ar pērtiķēna seju. Kā vēstīts šķirnes standartā, afenpinčeri radušies Vācijā, kur tie bijuši īpaši populāri 19. gadsimta beigās un gadsimta mijā, kad daudzi cilvēki iemīļojuši šos dzīvnieciņus.

Jāteic, ka mīluļa purniņu nudien nevar nepamanīt, jo to klāj salīdzinoši gara spalva, kas raisa asociācijas ar diezgan nopietnu, nosvērt sunīti. Taču patiesībā afenpinčers ir gana bezbailīgs, drosmīgs, trauksmains, mērķtiecīgs, pat karstasinīgs sunītis, kas reizēm rīkosies, daudz nedomājot. Taču viens gan ir skaidrs: afenpinčers ir uzticams ģimenes mīlulis, kas ar saviem mīļajiem būs gatavs pavadīt visu laiku.

Interesanti, ka afenpinčera spalvas krāsa allaž būs melna, taču pats kažociņš ir raupjš un biezs.

Afenpinčera augums var sasniegt pat 30 centimetrus, taču vismazākie šķirnes pārstāvji galvenokārt būs aptuveni 25 centimetrus lieli. Savukārt svarā afenpinčers sasniedz četrus līdz sešus kilogramus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!