Foto: Vida Press

Ne velti mēdz teikt, ka tieši suns ir cilvēka labākais draugs – tas, luncinot asti, sagaida mūs mājās pēc garas darba dienas, nododas bezbēdīgām rotaļām prieka brīžos un nereti sēž mums līdzās, kad jūtamies skumji.

Iegādājoties suni, ir ļoti būtiski gan apsvērt savus ikdienas paradumus, gan izvērtēt izvēlētā suņa šķirnes īpatnības. Lai mājdzīvnieks kļūtu par ģimenes prieka avotu, nevis apgrūtinājumu, Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) prezidente Vija Klučniece rekomendē rūpīgi izvērtēt ikkatru no 13 punktiem:

1. Alerģija. Noskaidro, vai kādam no tavas ģimenes locekļiem nav alerģija pret suņa vilnu. Ieteicams apmeklēt paziņas, kuriem ir suns, un uzturēties šajā mājā vismaz stundu.

2. Dzīvnieka raksturs. Iepazīsties ar izvēlētās šķirnes raksturojumu.

3. Apdomība. Nekad neiegādājies suni spontāni – suņa iegādei jābūt pārdomātam lēmumam.

4. Iepazīšanās klātienē. Apskati izvēlēto šķirni ne tikai fotoattēlos, bet arī dabā, pavēro šo suņu uzvedību. Vari apmeklēt suņu audzētavas vai apskatīt tos suņu izstādē.

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. Šķirnei raksturīgas īpatnības. Noskaidro šķirnes plusus un mīnusus. Piemēram, siekalošanās vai citas šķirnei raksturīgas īpatnības.

6. Veselības pārbaudes. Pārliecinies, ka suņa vecākiem ir veiktas veselības pārbaudes un tie ir veseli (informāciju par katrai šķirnei veicamajām pārbaudēm iespējams noskaidrot gan internetā, gan LKF).

7. Atbilstošs kucēna vecums. Neiegādājies kucēnu, kas jaunāks par astoņām nedēļām.

8. Veterinārā pase un vakcinācijas. Pieprasi audzētājam Eiropas veterināro pasi savam kucēnam (ar identifikāciju – mikročipu) un vakcināciju atbilstoši vecumam.

9. Atsavināšanas līgums. Iegādājies kucēnu tikai ar atsavināšanas līgumu.

10. Izcelsmes dokumenti. Lauksaimniecības datu centra mājaslapā "Ldc.gov.lv" var iepazīties ar suņu audzētāju organizācijām, kuras var izsniegt sunim izcelsmes dokumentus (ciltsrakstus).

11. Cena nav noteicošais. Kā galveno faktoru suņa izvēlē nekad neizvirzi zemu cenu.

Foto: Shutterstock

12. Izvēlies šķirnes suni. Iegādājoties bezšķirnes suni, tu nevari zināt ne to, kāds būs viņa raksturs un temperaments, ne to, kādas iedzimtas slimības var atklāties.

13. Laika atvēlēšana. Apsver savas iespējas ik dienu noteiktu laiku veltīt sunim vismaz 10 gadu garumā.

Viena no labākajām vietām, kur nolūkot sev četrkājaino draugu, ir starptautiskā suņu un kaķu izstāde "Latvijas uzvarētājs", kas notiks jau šajā nedēļas nogalē – 10. jūnijā (no pulksten 10 līdz 18) un 11. jūnijā (no pulksten 10 līdz 17) starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tajā var gan iepazīt dažnedažādas suņu un kaķu šķirnes, gan arī līdz smalkākajām detaļām iztaujāt katras šķirnes ekspertus. Taču jāņem vērā, ka kucēnu un kaķēnu tirdzniecība izstādē nav atļauta.

Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju "Felimurs". Vairāk par izstādi iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!