Foto: PantherMedia/Scanpix
Katrs, kuram kaut reizi dzīvē nācies būt saskarsmē ar kādu dzīvnieku, zina, cik ļoti reizēm gribētos, lai viņi būtu spējīgi ar mums papļāpāt. Ja suni vai kaķi nav iespējams iemācīt sarunāties cilvēku valodā, tad ar papagaiļiem ir pavisam cits stāsts.

Iepazīsties ar "Vetstreet" ieteikumiem, kā, pieliekot nedaudz pūļu un rūpju, iemācīt papagailim cilvēku valodu.

Šķirņu pārzināšana

Teorētiski visus papagaiļus ir iespējams iemācīt runāt, taču vienas šķirnes pārstāvjiem šo mākslu pilnveidot ir vieglāk, bet citu – grūtāk. Visātrāk un visvieglāk vārdus uztver un spēj atkārtot, piemēram, pelēkais Āfrikas vai Amazones papagailis, taču arī citi un izmēros mazāki spēj atkārtot vārdus mums saprotamā valodā. Ja primāri mājvietā gribas papagaili, kurš spēs runāt, tad pirms iegādes labāk uzzināt, cik lielā mērā tas būs iespējams.

Vienkāršu vārdu atkārtojumi

Ar papagaiļiem ir tāpat kā ar bērniem – jāsāk ar pavisam vienkāršiem vārdiem, piemēram, sveiki un atā. Arī dziesmas viņi mācās līdzīgi, pievienojot vienam vārdam citu un veidojot teikumus. Jārēķinās, lai papagailis varētu apgūt dažādus vārdus, nepieciešams tos atkārtot vairākas reizes pēc kārtas. Šis ir iemesls, kāpēc sākotnēji papagaiļi iemācās atdarināt durvju zvanu signālus vai telefona taustiņu skaņu.

Neuztraucies, ja papagailis nesāk runāt uzreiz – tam ir vajadzīgs laiks. Citi ir spējīgi iemācīties simtiem vārdu mēnesī, bet dažiem tam vajadzīgs daudz ilgāks laiks.

Precizitāte un uzslavas

Mācot papagailim runāt, nedrīkst bubināt zem deguna, jo tas apgrūtina vārdu apgūšanu. Tāpat paturi prātā, ka arī intonācijai katru reizi jābūt vienādai, un augstās frekvences palīdz papagaiļiem zilbes uztver labāk. Atceries, ka bez motivēšanas nekur! Katru reizi, kad sāc mācīt jaunu vārdu, treniņu procesā apbalvo papagaili ar kādu gardumu, piemēram, saulespuķu sēklām. Galvenais ir atrast to, kas tieši šim putniņam garšo, lai katru reizi, izdzirdot šo vārdu, papagailim būtu motivācija to atkārtot atkal un atkal.

Paņem pauzi un neuzspied

Tāpat kā cilvēkam var būt dienas, kad nekas neiet kā pa diedziņu, arī papagaiļiem var nebūt noskaņojuma mācīties. Šādās reizēs nevajag neko uzspiest, jo putns var nebūt pietiekoši koncentrējies, un rezultātā nekāda labuma nebūs. Mācīšanas procesā atkārto vārdus piecas līdz sešas reizes pēc kārtas. Pārspīlēt arī nav vēlams, jo tādā veidā papagailim var apnikt mācīties vispār.

Pieņem papagaiļa individualitāti

Ar katru putnu pieejai jābūt citādākai, jo papagaiļi ir dažādi. Viens spēs vārdus izteikt ātri un precīzi, bet citam tas prasīs ilgu laiku. Reizēm gadās tā, ka papagailis līdz galam neiemācas runāt, bet spēj tikai atdarināt viena veida skaņu, atbildot uz cilvēka konkrēto izteikto frāzi. Lai nu kā – novērtē, ka putniņš centies un mēģinājis iemācīties, jo tas ir pats galvenais!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!