Foto: Shutterstock

Čivava, Ķīnas cekulainais suns, peruāņu kailais suns – kas šos mīluļus vieno? Nebūs melots, ja teiktu, ka šo trīs šķirņu pārstāvji izskatā ir visai īpaši un pat īpatnēji. Par čivavām, šķiet, jautājumu nav – šos četrkājainos draugus itin bieži redzam ielās. Taču Ķīnas cekulainais suns un peruāņu kailais suns gan varētu nebūt pati pirmā suņu šķirne, kas ienāk prātā, domājot par mājas mīluļiem. Tāpēc turpinājumā vari iepazīties ar, iespējams, jau zināmo čivavu un divām citām suņu šķirnēm, kuras ikdienā noteikti ievērosi, bet – vai vēlētos kļūt par šī suņa saimnieku?

Mazais, bezbailīgais un populārais suns – čivava

Foto: Shutterstock

Čivava noteikti ir ierindojams starp pasaulē populārākajiem suņiem, turklāt šīs šķirnes pārstāvji ir arī vismazākie starp sugasbrāļiem. Bieži vien, redzot mazos mīluļus, gribas iesaukties, ka lielākā daļa kaķu ir lielāki par čivavām, un tālu no patiesības tas nav. Čivavas noteikti ir arī vieglāki par kaķiem, Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātajā šķirnes standartā ziņots, ka vērā tiek ņemts nevis suņa izmērs, bet gan svars, kam vajadzētu būt robežās no pusotra līdz trim kilogramiem. Mazāks vai lielāks svars netiek atzīts.

Pirmais un galvenais čivavas dzīves uzdevums ir būt par lielisku kompanjonu. Iespējams, tieši suņa parocīgā izmēra dēļ daudzi saimnieki izvēlas rūpēties par šīs šķirnes pārstāvjiem. Tā kā augums ļauj ērti ietilpt cilvēka rokās vai pārnēsājamā somā, čivava noteikti var ceļot līdzi cilvēkam.

Foto: Shutterstock

Interesanti, ka čivava nosaukumu guvis no Meksikas štata. Pieļauts, ka čivavas sākotnēji dzīvojuši savvaļā, bet ar laiku suņus pieradinājuši tolteku civilizācijas pārstāvji.

Čivavām, kā jau minēts, raksturīgs mazs, kompakts augums, ko paspilgtina teju vai vienmēr stāvā aste. Iespējams, daudziem cilvēkiem visierastākais čivavas izskats varētu šķist īsspalvainais, taču, izrādās, ir arī garspalvaini suņi. Lai arī parasti ielās var redzēt tieši īsspalvainus suņus, nereti var novērot arī garu, zīdainu un taisnu vai viegli viļņotu spalvu. Tā var būt visdažādākajās krāsās.

Tie, kas savā ceļā jau saskārušies ar čivavām, zinās, ka tas ir "liels suns mazā ķermenī". Čivava nebaidīsies apkārtējai pasaulei pavēstīt, ka viņa priekšā nostājies liels suns vai svešinieks, no kura jāaizstāv savs saimnieks. Čivavas ir mazi, žiperīgi, dzīvelīgi un apbrīnojami drosmīgi suņi, kuri spēs pierādīt savu taisnību. Tāpēc saimniekam jārēķinās, ka čivava var izrādīties kā ciets riekstiņš, ko atminēt nemaz nav tik vienkārši.

Īpatnējais un bezspalvainais peruāņu kailais suns

Foto: Shutterstock

Viena no bezspalvainu suņu šķirnēm, peruāņu kailais suns, pasaulē zināms jau tūkstošiem gadu. Interesanti, ka viņam vēsturiski piedēvētas pat maģiskas spējas, bet līdz pat mūsdienām tiek īpaši apbrīnots suņa izskats. Tas gan nenozīmē, ka bezspalvainais ķermenis nav jākopj. Patiesībā tas var prasīt pat vairāk rūpju.

Peruāņu kailais suns, kā jau lasāms nosaukumā, radies Peru. Tiesa gan, tā kā šī šķirne radusies ļoti sen, par to liecības meklējamas jau pirms mūsu ēras, vēl līdz šim pētniekiem un speciālistiem nav izdevies noskaidrot, kā suņi šajā pasaules daļā nonāca. Pieļauts, ka suņi Peru nonākuši līdz ar ieceļotājiem no Āfrikas un Āzijas.

Nenoliedzams ir viens – peruāņu kailais suns bija nozīmīga Peru iedzīvotāju kultūras daļa. Attēli un suņu veidoli manāmi vairākos keramikas izstrādājumos, māla traukos un figūriņās. Šīs liecības, kas iegūtas daudzos arheoloģiskos izrakumos, radušās vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras, tādējādi padarot peruāņu kailo suni par vienu no vecākajām suņu šķirnēm pasaulē.

Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātajā standartā ziņots, ka peruāņu kailais suns pieķeras saimniekam un pārējiem ģimenes locekļiem, kuru kompānijā ir aktīvs un dzīvelīgs, savukārt pret svešiniekiem suns var būt piesardzīgs. Tā iemesla dēļ peruāņu kailais suns var sargāt sevi, savu māju, ģimenes locekļus un teritoriju.

Ticams, ka īpatnējā izskata dēļ peruāņu kailais suns atturētu daudzus saimniekus no šī mīluļa izvēles, taču arī tas ir gaumes jautājums. Kā nekā, ir cilvēki, kas joprojām izvēlas kailo suni par savu mājdzīvnieku!

Lasīt vairāk

Ķīnas cekulainais suns, kas noteikti liks atskatīties

Foto: Shutterstock

Iespējams, visīpatnējākais suns no visas trijotnes ir tieši Ķīnas cekulainais suns. Kāpēc tieši cekulainais? Atbilde ātri vien rodas, paskatoties attēlus, kur tas redzams. Mīluļa galvu rotā spalvu cekuls, kā arī spalvu "zeķītes" uz kājām un spalvu kušķis astes galiņā. Pārējais ķermenis ir teju vai pilnībā kails, kas mīluļa koptēlu padara ārkārtīgi neparastu un daudziem saimniekiem arī valdzinošu.

Runājot par Ķīnas cekulainā suņa izcelsmi, šķirnes nosaukums liecina, ka suns radies Ķīnā. Lai arī pavisam precīzu norāžu par to, kur un kā šķirne radusies, nav, pieļauts, ka cekulainie suņi vai tiem līdzīgie priekšteči piederējuši Hanu dinastijas pārstāvjiem. Tolaik, iespējams, Ķīnas cekulainie suņi audzēti kā dārgumu sargi, kā arī medību suņi. Mūsdienās Ķīnas cekulainie suņi galvenokārt ir kā cilvēka uzticamie draugi un kompanjoni, taču bieži vien sava savdabīgā izskata dēļ piedalās konkursos par neglītākā suņa titulu. Taču saviem saimniekiem, protams, viņi ir paši labākie un skaistākie, un pat neparastais izskats neatbaida mīlošu cilvēku!

Priecīgs un nekad nav nikns – tā, raksturojot suņu temperamentu, ziņots Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātajā šķirnes standartā. Šķiet, tas ir katra suņu saimnieka sapnis, vai ne? Turklāt suns ir arī aktīvs un dzīvelīgs, un kopā ar viņu ikdiena noteikti netiks aizvadīta garlaicībā. Tiesa, saimniekam noteikti jāapbruņojas ar iecietību, jo viņa un suņa virzienā, iespējams, var tikt raidīti interesanti skatieni, ko veicinās suņa izteiksmīgais veidols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!