Tie, kas apņēmušies kaut reizi dzīvē skatīt pandas, nu var doties uz Berlīnes zoodārzu Vācijā, kur pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezušies skaistie, melnbaltie dzīvnieciņi, vēsta "Reuters".

Berlīnes zoodārzā pandas ieradušās jūnija nogalē, taču plašāka publika skaistos zvēriņus varēšot skatīt jau 6. jūlijā.

Uz jauno mītni Vācijā no Ķīnas ieradušās divas pandas: tēviņš Jao Kings (tulkojumā viņa vārds nozīmē "mīļotais") un Menga Menga ("saldais sapnis"). Tēviņš esot septiņus gadus vecs un sverot 108 kilogramus, bet mātīte ir jaunāka, vien trīs gadus veca, un sverot 77 kilogramus, ziņo "ABC News".

Vēstīts, ka pandas pēc garā lidojuma no Ķīnas īpaši sagadītas. No lidostas uz zoodārzu zvēriņi vesti policijas pavadībā, neapstājoties pie sarkanajām gaismām, turklāt sev līdzi atveduši arī pandu iecienīto gardumu – bambusu. Kad krājumi no Ķīnas beigšoties, bambusu ievedīšot no Nīderlandes.

Vācijas valsts apņēmusies Ķīnai maksāt aptuveni vienu miljonu eiro ik gadu. Jāpiebilst, ka citas valstis Ķīnai raksturīgos dzīvnieciņus var "aizņemties", par tiem maksājot noteiktu naudas summu Ķīnas valsts savukārt šos līdzekļus izmantojot pandu pavairošanas programmām un šo dzīvnieku vajadzībām. Šāds pandu "aizņēmums" noteikts uz nākamajiem 15 gadiem.

Pēdējoreiz Berlīnes zoodārzā panda bijusi skatāma 2012. gadā, kad cienījamā 34 gadu vecumā mira tolaik par vecāko pandu tēviņu uzskatītais un apmeklētāju iemīļotais Bao Bao.

"Reuters" vēsta, ka savvaļā šobrīd varētu uzturēties aptuveni 1800 pandas, taču suga tiek uzskatīta par apdraudētu. Melni baltie dzīvnieciņi galvenokārt pārtiek no bambusa, taču ir visai izvēlīgi pārtikas ziņā. Tāpat īpaša uzmanība jāvelta pandu pavairošanai, kas allaž ir rūpīgs ne tikai pandu, bet arī viņu kopēju darbs.

Ar pandu lācēniem lepojas ne tikai Berlīnē. Šeit var aplūkot, kuros zoodārzos Eiropā vēl var vaigā skatīt pasaulē populāros zvēriņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!