Ķirzaka kā mājdzīvnieks? Kāpēc gan ne? Kādā ģimenē Kalifornijā mīt četrus gadus vecais Makgaivers, ķirzaka, kas sasniegusi ne pārāk liela suņa izmēru.

Argentīnas sarkanā tegu ķirzaka ir aptuveni 10 kilogramus smaga un mīt pie saimniekiem Skota un Aisas ASV.

"Viņš mājoklī var doties jebkur, kur vien vēlas, bet viņš izvēlas nākt klāt un gulēt pie dīvāna tieši tur, kur atrodas mūsu kājas," saimnieks Skots atklājis "The Dodo".

Tiesa, zinātāju vidū Makgaivers uzmanību piesaista jau labu laiku, jo viņam veltīti profili vairākos sociālajos tīklos ("Instagram", "Facebook" un "YouTube").

Ķirzaka labprāt gozējas saulītē saimnieku mājas pagalmā, kur var pavadīt vairākas stundas. Vēlāk neparastais mājdzīvnieks pats ieiet mājā, teicis Skots.

"Viņš ir diezgan gudrs. Viņš nav ģēnijs, viņš nav arī kā no seriāla "Makgaivers". Taču viņš ir daudz, daudz gudrāks, nekā cilvēki par rāpuļiem spēj iedomāties."

Lai arī fotogrāfijas un video fragmenti ar ķirzaku Makgaiveru ir interesanti un neparasti, saimnieks norādījis, ka par rāpuli nemaz nav tik viegli rūpēties.

Tā kā ķirzakas ir gana lieli dzīvnieki, nav viegli atrast piemērotu nožogojumu šiem zvēriņiem. Tāpat ķirzakas ir diezgan rijīgas, tāpēc viņu uzturēšanā jāiegulda daudz līdzekļu. Galvenokārt Makgaivers barojas no gaļas.

Taču, šķiet, vislielāko rūpi sagādā fakts, ka ķirzakai allaž jābūt siltumā. Gozējoties saulē vai sildoties saimnieka rokās – ķirzaciņai allaž jājūtas ērti. Turklāt saulē zvēriņš gūst tik nepieciešamo D vitamīnu. Savukārt tad, kad saule nav pieejama, Makgaivers bieži vien atrodams īpašā mājokļa daļā, kas iekārtota ķirzakas vajadzībām. Tajā atrodamas siltuma lampas un ierīce, kas mitrina gaisu.

Jautāts, kādas ir Makgaivera attiecības ar suņiem, saimnieks pastāstījis: "Viņš īpaši nebaidās no viņiem, viņš neuzbrūk. Viņš pārsvarā sēž un dara savu darāmo, cerēdams, ka suns viņu neaiztiks." Ja četrkājainais draugs sāk ķirzaku kaitināt, rāpulis vienkārši aiziet prom.

Skotam savas dzīves laikā jau piederējušas divas tegu ķirzakas, bet 2012. gadā viņš ieguvis Makgaiveru. Tāpēc pieredze ar šīs sugas dzīvniekiem viņam ir jau gadiem.

Vai šis mājdzīvnieks arī mīl savus saimniekus? "Tas ir sarežģīts jautājums, mēs varētu ieslīgt garās filozofiskās diskusijās," rezumējis saimnieks Skots.

Vidēji tegu ķirzakas dzīvo aptuveni 15 līdz 20 gadus.

Kopumā sociālo tīklu profilos Makgaivers guvis tūkstošiem cilvēku ievērību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!