Latvijas Dabas fonda nodrošinātajā tiešraidē skatāma melno stārķu ligzda Zemgalē. Pretēji kā pērn, kad ligzdā tika izaudzināti divi stārķēni, šogad aktivitāte putnu mājvietā krietni pieplakusi. Nav izveidojies stabils pāris, tāpēc tēviņš Ozols lielāko daļu laika ligzdā pavadījis vienatnē. Taču brīžiem vēroti visai spraigi notikumi.

Nolūzis putnu iecienītais zars

Gada sākumā melno stārķu ligzdā Zemgalē noritējuši visi nepieciešamie sagatavošanās darbi, lai arī šogad interesenti varētu ligzdā notiekošo skatīt tiešraidē. Taču šogad ligzdā ir acīmredzamas izmaiņas, kas ietekmējušas tiešraides kopskatu, jo nogāzies zars, uz kura daudzkārt stāvējuši gan melnie stārķi, gan citi ligzdas viesi.

Kā ziņo "Dabasdati", šogad jaunā tiešraides sezona uzsākta ātrāk, 2. martā. Tiesa, tik agri putni vēl nav gaidāmi atpakaļ, pērn melnie stārķi šajā ligzdā atgriezās marta otrajā pusē. "Lai arī mežā atstātā kameras sistēmas daļa (saules panelis un kamera ligzdas kokā) bija veiksmīgi pārziemojusi, ligzdas koks bija piedzīvojis būtiskas pārmaiņas – domājams, sniega svara nolauzts zars bija uzgāzies ligzdu balstošajam zaram, kas triecienu nebija izturējis un bija nolūzis aptuveni vietā zem ligzdas. Tā rezultātā ir zaudēts lielais zars aiz ligzdas, kas iepriekš aizņēma lielu kopskata daļu – uz šī zara labprāt uzturējās gan vecie putni, gan jaunie, laikā, kad tie sāka kāpt ārā no ligzdas. No augšas uzkritušais zars nebija nolūzis pilnībā, bet bija palicis karājoties, tādējādi gan aizsedzot pielidošanas ceļu, gan draudot nogāzt ligzdu tajā brīdī, kad atdalīsies no koka stumbra pilnībā," vēsta "Dabasdati".

Lasīt vairāk

Žiperīga vāverīte rīta agrumā šiverē pa ligzdu

Kamēr ligzdas saimnieks, melnais stārķis, Zemgalē vēl nav atgriezies, ligzdu apdzīvo apakšīrniece – kuplaste vāverīte, novērots tiešraidē.

Brūnais zvēriņš ar tiešraides kameru aprīkotajā melno stārķu ligzdā Zemgalē novērots agrā 28. marta rītā, tāpēc interesanto vizīti varēja vērot jebkurš interesents, kas īsi pirms septiņiem no rīta bija pamodies un skatīja notikumus ligzdā. Vāverīte uzskrēja ligzdā, rūpīgi aizgāja uz otru ligzdas pusi pa maliņu, bet pēc tam it kā pazuda zem ligzdas. Taču pavisam drīz viņa parādījās kadrā atkal, šoreiz izvēlēdamās izpētīt koku, kas atrodas kreisajā pusē, un pazūdot no kameras acs pavisam.

Lasīt vairāk

Ligzdā atgriezies pirmais melnais stārķis – Ozols

1. aprīlī priecīgs notikums novērots tiešraidē no melno stārķu ligzdas Zemgalē. Tur beidzot atgriezies ligzdas saimnieks, melnais stārķis Ozols, ziņo "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki.

Putns atgriezies 1. aprīļa pēcpusdienā. Kā novērojuši "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki, melnais stārķis jau uzreiz ķēries pie ligzdas labiekārtošanas darbiem un tīrīšanas, turklāt uzreiz uzvedies kā mājās. Dalībnieki sprieduši, ka melnais stārķis izskatās pēc Ozola, viena no ligzdas pastāvīgajiem iemītniekiem, savukārt putna biedre Zīle vēl nav atgriezusies. Tiesa, tā kā putni nav gredzenoti, nav iespējams pavisam precīzi noteikt, vai tie ir pērnā gada putni, taču lietotāji, salīdzinot dažādu laiku fotogrāfijas, tiekušies pieņemt, ka nu ligzdā uzturas Ozols. Dalībnieki teikuši, ka jāgaida, kamēr atgriežas putna dzīvesbiedrs, lai varētu mēģināt konkrētāk noteikt, kurš no tiem ir mātīte, bet kurš – tēviņš.

Lasīt vairāk

Melnais stārķis ķeras otram putnam kaklā

Kamēr melno stārķu ligzdā Zemgalē nav ieradies otrs pastāvīgais iemītnieks, tikmēr tajā var vērot dažādus interesantus notikumus, jo ligzdu diennakti var skatīt "Dabasdati.lv" tiešraidē. 19. aprīļa rītā ligzdā tikušies divi melnie stārķi, taču abi nav labi satikuši.

19. aprīļa rītā neilgi pirms pulksten 12 ligzdā beidzot vienuviet novēroti divi melnie stārķi, taču viņu tikšanās nebūt neizvērtās draudzīga. Video fragmentā redzams, kā viens no putniem gandrīz vai uzbrūk otram un ar knābi cenšas satvert sugasbrāļa kaklu.

"Dabasdati.lv" foruma dalībnieki un tiešraides skatītāji bijuši pārsteigti par notikumu, piedāvājot vairākas versijas, kāpēc putni nesapratušies. Viena no tām liecina, ka ligzdā apgūlies tās saimnieks Ozols, taču svešinieks vēlējies biedru padzīt no ligzdas, un tad nu to darījis, kā vien mācēdams. Tāpat pieļauts, ka atgriezusies mātīte.

Lasīt vairāk

Trīs putni cīnās par vietu ligzdā

Melno stārķu ligzdā Zemgalē šopavasar novēroti visai spraigi notikumi. Lai arī līdz šim ligzdā, kuras notikumus var vērot "Dabasdati.lv" tiešraidē, atgriezies viens pastāvīgais iemītnieks, tagad novērots, ka putnu mājvietā paviesojušies arī citi lidotāji.

24. aprīļa rītā ligzdā vienuviet manīti trīs melnie stārķi. "Dabasdati.lv" vērīgie foruma lietotāji uzreiz sāka pētīt, kādi putni viesojušies ligzdā Zemgalē un kurš no tiem bija ligzdas saimnieks Ozols, taču negredzenotus putnus nav nemaz tik viegli atšķirt. Tāpēc pastāv vairākas versijas par to, kas novērots ligzdā. Piemēram, kāds novērojums liecina, ka pirmais putns ligzdā bija svešs tēviņš, kuram piebiedrojās Ozols. Savukārt pēc tam, kad svešais putns aizlidojis, ligzdā ieradusies kāda mātīte. Turpretim cits novērojums vēsta, ka ligzdā pirmais bija Ozols, pie kura ielidoja divi sveši stārķi. Tāpat pastāv iespēja, ka visi trīs putni tomēr bija tēviņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!