Izdzirdot par to, ka norisinās kaķu izstāde, daļai cilvēku, domājams, prātā izveidojas ainiņa: liela zāle, kurā izvietoti vairāki būri, savukārt tajos atrodas dažādu šķirņu pārstāvji. Tie ir titulēti un atzīti par labākajiem savas šķirnes kategorijā. Taču, iespējams, ne visiem ir zināms, ka izstādē var piedalīties arī jebkurš mājas kaķis un cīnīties par dažādiem tituliem, tostarp "World Winner", "MansDraugs" pastāstīja Kaķu mīļotāju klubu asociācijā.

Asociācijā stāsta, ka izstādēs, kas tiek organizētas pēc Starptautiskās kaķu mīļotāju asociācijas (Fédération Internationale Féline d’Europe) noteikumiem, var piedalīties mājas kaķi, kas ir vecāki par 10 mēnešiem. Savukārt galvenās prasības šādam izstādes dalībniekam ir būt unikālam un atšķirties no citām kaķu šķirnēm, kas atzītas asociācijā. Mīluļi sacenšas īsspalvaino un garspalvaino kaķu grupās.

Kā notiek sacensības? Katrā izstādes dienā mājas kaķi sacenšas par titulu "Best in Show". Par to, kā tiks noteikts titula ieguvējs, lemj izstādes organizators, jo jāņem vērā, cik daudz garspalvaino un īsspalvaino kaķu un kādu dzimumu pārstāvji pieteikti sacensībām. Var noteikt, piemēram, divus titula "Best In Show" ieguvējus starp garspalvainajiem un īsspalvainajiem kaķiem, neatkarīgi no dzimuma; divus titula "Best In Show" ieguvējus starp visiem mājas kaķiem un kaķenēm, neatkarīgi no spalvas garuma; vienu titula "Best In Show" ieguvēju starp visiem mājas kaķiem un kaķenēm.

Par šo titulu cīnās tie kaķi un kaķenes, kurus nominē žūrija, taču nominantu skaits ir atkarīgs no tā, cik daudz titulu organizatori izvēlējušies piešķirt.

Iespējams, var rasties jautājums – kā gan var noteikt uzvarētāju starp visiem mājas kaķiem un kaķenēm, ja reiz katrs dzīvnieks ir atšķirīgs un nav tāda mājas kaķa standarta? Lūk, ko ņem vērā tiesneši:

  • kaķa fiziskā forma un kopējais izskats – kaķim jābūt labi attīstītam, ķermeņa daļām jābūt proporcionālām, nedrīkst būt liekais svars;
  • spalvas stāvoklis – spalvai jābūt spožai, gludai un zīdainai;
  • temperaments – dzīvniekam jābūt draudzīgam, mierīgam un rotaļīgam, bez neuzticības un agresijas pazīmēm;
  • kā kaķis sagatavots izstādei – spalvai jābūt tīrai un koptai.

Kāpēc gan mājas kaķim vajadzētu piedalīties izstādēs? Saimniece Patrīcija Paplavska atklāj, ka viņas mājas kaķenīte Grieta jau vairākkārt piedalījusies "FIFE" rīkotajās izstādēs un mājas kaķu kategorijā kļuvusi par titula "Latvijas gada kaķis 2015" īpašnieci. Lūk, ko par dalību izstādēs saka pati saimniece:

– Kā sākās jūsu kaķenītes izstāžu karjera?

Pirmoreiz piedalīties izstādē ar Grietu mani pamudināja mana krustmāte. Tad mēs piedalījāmies izstādē ar Grietas brāli Ansi, kas bija aptuveni trīs gadus vecs. Kādu laiku viņi izstādēs piedalījās kopā, bet Ansim šī nodarbe ātri apnika.

– Kas jūs pamudināja turpināt piedalīties izstādēs ar Grietu?

Man ļoti iepatikās izstāžu atmosfēra, sacensību gars un azarts. Bija ļoti aizraujoši sacensties ar citiem kaķiem un kaķenēm un iegūt punktus dalībai nominācijā "Gada kaķis".

– Kā kaķenīte izturējās pret izstādēm?

Kā jau meitenei, Grietai mēdza būt mainīgs garastāvoklis. Ir bijušas dienas, kad viņai ļoti gribas sevi parādīt, bet mēdza būt arī tā, ka kaķenītei ātrāk gribas doties mājās.

– Kā ir attīstījusies Grietas izstāžu karjera?

Grietai bijuši ļoti labi rezultāti, un vairumā reižu viņa mājās atbraukusi ar kausiem un tituliem "Best In Show". Viņas karjeras kulminācija bija titula "Latvijas gada kaķis 2015" iegūšana mājas kaķu kategorijā. Tagad viņa ir devusies pelnītā atpūtā.

Šeit var ieskatīties kaķu izstādē, kas 16. un 17. oktobrī norisinājās Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!