Foto: Shutterstock
Par labu šķirnes suni var nākties samaksāt simtiem un pat tūkstošiem eiro. Samaksa par vienas un tās pašas šķirnes pārstāvi var krietni atšķirties. Kā veidojas šķirnes suņa vērtība un kādi ir šobrīd pieprasītākie suņi? To skaidro Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece.

"Medijos bieži lasām par visdārgākajām suņu šķirnēm, ir pat izveidoti dārgāko suņu šķirņu topi. Taču bieži vien tie ir izdomājumi, lai ieinteresētu sensāciju kāro publiku. Patiesībā nav tāda dārgāko suņu šķirņu topa. Vienas un tās pašas šķirnes kucēns var maksāt gan 300 eiro, gan vairākus tūkstošus," norāda Klučniece.

Vispirms jau vārds "mode" saistās ar apģērbiem, taču arī attiecībā uz suņiem ir mode. Īpaši tas bija jūtams pēc filmām: "Lesija", kad plašu popularitāti iekaroja kolliji; un kura suņu šķirne kļuva īpaši populāra pēc filmas "Bēthovens"? Protams, ka milzīgie, labsirdīgie sanbernāri! Līdzīgi notika arī pēc filmas "Maska", kur galvenais četrkājainais varonis bija Džeka Rasela terjers Mailo. "Jo šķirne ir populārāka, jo vairāk cilvēku vēlas iegādāties attiecīgās šķirnes kucēnus, tādēļ ceļas arī cenas," skaidro federācijas prezidente. Plašāk par filmām, kas ietekmējušas suņu popularitāti, var lasīt šeit.

Šobrīd ļoti populāri un arī dārgi ir punduršpici jeb pomerāņi. Kucēna cena var sasniegt pat 6000 eiro, jo metienos dzimst maz kucēnu (reizēm pat tikai divi vai trīs), bet pieprasījums ir liels. Vienmēr dārgi ir bijuši vieni no lielākajiem suņiem pasaulē – angļu mastifi. Šīs šķirnes kucēna cena var sasniegt 3500 eiro.

Foto: Shutterstock

Klučniece paskaidro: "Vidēji laba, šķirnei atbilstoša, labi izaudzēta, no veseliem vecākiem iegūta kucēna cena mūsu tirgū svārstās no 400 līdz 1500 eiro, bet ļoti daudz kas ir atkarīgs no pārdevēja tirgotāja talanta. Parasti dekoratīvie jeb maza izmēra sunīši, tādi kā bišoni, kavaliera karaļa Čārlza spanieli, čivavas, papiloni, falēnes, grifoni, franču buldogi, maksā vairāk, īpaši šobrīd, kad tieši šie suņi kļuvuši populāri. Pamatā šeit runa ir par cenām pasaules tirgū. Latvijā tirgus ir mazs, tādēļ kucēnu cena ir atkarīga no tā, kā izdodas pārdot."

Tieši tas, kādus titulus un uzvaras izstādēs ir ieguvuši kucēna vecāki un pat iepriekšējo metienu pēcnācēju panākumi izstādēs, ilgdzīve un veselība, ir galvenais, kas nosaka augsto cenu. Šādus kucēnus iegādājas tie, kuri nodarbojas ar selekciju, kuriem ir ļoti būtiski savā īpašumā iegūt tieši, piemēram, pasaules uzvarētāja pēcnācēju, ar cerību, ka viņš būs tikpat izcils kā vecāki. Ievērojot šo faktoru, tiek pārdoti arī pieauguši suņi – prestižu izstāžu uzvarētāji.

Līdz šim vislielākā summa – 100 000 eiro – ir samaksāta par vācu aitusuņu specializētās izstādes uzvarētāju, lai gan parasti vācu aitusuņa kucēna cena nepārsniedz 1500 euro un tie nepieder pie visdārgāko šķirņu pārstāvjiem.

Jau minēto šķirņu pārstāvjus un daudzus citus suņus varēs sastapt starptautiskajā dzīvnieku izstādē "ZooExpo 2017", kas 30. septembrī un 1. oktobrī no pulksten 10 līdz 18 norisināsies izstāžu centrā Ķīpsalā. Vienuviet varēs aplūkot 226 šķirņu suņus un 26 šķirņu kaķus, kā arī citus dzīvniekus. Tāpat būs plašs zooindustrijas preču un pakalpojumu piedāvājums, dzīvnieku paraugdemonstrējumi un citas aktivitātes.

Kucēnu un kaķēnu tirdzniecība izstādē "ZooExpo" nav atļauta, bet ikviens varēs aprunāties ar dažādu šķirņu speciālistiem, lai saņemtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un aizrunātu savu nākamo četrkājaino draugu.

Vairāk par izstādi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!