Foto: Shutterstock
Kamēr viens saimnieks vēlas aktīvu un prasmīgu darba suni, cits meklē uzticamu kompanjonu, kas ir mazs izmērā un lieliski iekļaujas ģimenes dzīvē mājoklī pilsētā. Suņu šķirnes ir ārkārtīgi dažādas, katra ar savu vēsturi un raksturīgākajām iezīmēm. Vai zini, kuri četrkājainie draugi izaugs par lielākajiem savas sugas pārstāvjiem? Varbūt esi prātojis, kuri suņi nemaz nav piemēroti mājas sargāšanai? Par to un daudz ko citu vari uzzināt turpinājumā.

Desmit bīstamākie suņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Lai arī pierasts, ka četrkājainie draugi ir cilvēka sabiedrotie un bez iemesla savam saimniekam neuzbrūk, reizēm pat niecīgākā kustība dzīvniekos var sacelt trauksmi un izraisīt agresiju.

Lasīt vairāk

Deviņas miermīlīgu suņu šķirnes, kuras nenodarīs pāri pat mušai

Foto: Shutterstock

Nesatricināms un mierīgs – tā varētu raksturot suni, kas nepakļaujas ārējiem faktoriem. Lai arī daudz kas tik tiešām ir atkarīgs no šķirnes rakstura un ģenētikas, tomēr var noteikt, kuru suņu šķirņu pārstāvji galvenokārt ir mierīgi, raksturā piezemēti un nepavisam ne agresīvi.

Lasīt vairāk

Desmit labākie sargsuņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Lai arī mūsdienās suņi tiek vairāk izmantoti kā mājas mīluļi, nevis mājas sargi, vairākas suņu šķirnes jau vēsturiski veidojušās kā mājas, mantas un cilvēku aizstāvji. Tāpēc arī ir nosakāmas tās suņu šķirnes, kuru pārstāvjus uzskata par labākajiem sargsuņiem.

Lasīt vairāk

Aizies svešiniekam līdzi – desmit sliktākie mājas sargi, kuriem nevar uzticēties

Foto: Shutterstock

Ko dara suns, kas sadzirdējis svešinieka tuvošanos? Protams, sāk aizrautīgi riet un pievērst arī saimnieka uzmanību. Taču, izrādās, ir arī tādas suņu šķirnes, kuru pārstāvji gatavi pat sadraudzēties ar svešiniekiem un pat ienaidniekiem, pat ja viņi šķērso suņa teritoriju.

Lasīt vairāk

Desmit spēcīgākie suņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Vai bieži esi aizdomājies, cik patiesībā spēcīgs ir tavs suns? Te lieti noder šķirnes vēsture, kas vairumā gadījumu pavēsta, vai suns senatnē kalpojis kā lopu gans, kamanu vilcējs, varbūt pat sacenties ar sugasbrāļiem. Joprojām ir nosakāmas tās suņu šķirnes, kuru pārstāvji ir spēcīgāki par pārējiem.

Lasīt vairāk

Desmit mazāk populāras suņu šķirnes, kuras ielās bieži nesastapsi

Foto: Shutterstock

Ja lūgtu nosaukt, kādu šķirņu suņus bieži redz dažādu pilsētu ielās, domājams, atbildes būtu līdzīgas – Jorkšīras terjers, mopsis, taksis vai vācu aitusuns. Jā, nosauktās tik tiešām ir populāras, jo šos mīluļus gadās redzēt teju ik uz stūra. Taču ir arī tādas suņu šķirnes, kuru pārstāvjus negadās nemaz tik bieži redzēt un kuras ar laiku kļūst arvien retāk redzamas un mazāk populāras.

Lasīt vairāk

Nerimstošās 'taures' – trauksmaini suņuki, kuru rejas dzirdēsi bieži

Foto: Shutterstock

Ja dzīvo daudzdzīvokļu mājā un kādā no stāviem dzīvo čivava, noteikti zini, ka spalgais rējiens ir dzirdams kā pirmajā, tā pēdējā stāvā un arī ārpus mājas. Šķiet paradoksāli, kā tik mazs ķermenis var izdot tik spalgas skaņas! Taču, izrādās, lielākie trokšņotāji ir nevis augumā lielie suņi, bet gan mazie un dekoratīvie mīluļi.

Lasīt vairāk

Mazie sliņķi: četri sunīši, kas ātri nogurst

Foto: Shutterstock

Mēdz teikt - kas labi strādā, labi atpūšas. To noteikti var attiecināt arī uz sunīšiem. Kamēr lielāko suņu šķirņu pārstāvji, domājams, būs ar neizsīkstošāku enerģiju, citiem pietiks ar gana neilgām aktivitātēm, lai pēc tam nodotos saldam miedziņam un atpūtai.

Lasīt vairāk

Mazi vien bērnībā. Trīs skaistuļi, kas izaugs par milzu suņiem

Foto: Shutterstock

Kurš gan spēj pretoties mazam, mīlīgam, nedaudz neveiklam kucēnam, kurš vēl tikai iepazīst pasauli un vēlas dauzīties ar katru, kurš viņam gatavs veltīt uzmanību? Diemžēl šis laiks ir visai īss, un mazais ķipars ātri vien sāk augt, kļūstot par pieaugušu, spēcīgu un nobriedušu mājas mīluli. Turklāt daudzi no kucēniem nākotnē kļūs par ārkārtīgi lieliem suņiem, par ko daudzi cilvēki, ieraugot apburošo kucēnu, kuru tā vien gribas paņemt azotē un aiznest uz mājām, nemaz neaizdomājas.

Lasīt vairāk

Labākās suņu šķirnes cilvēkiem, kuri dzīvo laukos. Iesaka speciāliste

Foto: Shutterstock

Kāds sunītis būs piemērots dzīvei laukos? Kad runa ir par mazo jeb dekoratīvo šķirņu sunīšiem, šķiet, nemaz nerodas šaubas par to, vai dzīve mājoklī pilsētā būs viņiem neatbilstoša. Taču lauku teritorijās ir citādi. Tur pat augumā lieli suņi var justies labi, jo tiek pie plašumiem, kuros izskraidīties, vienlaikus gūstot saimnieka uzmanību. Kuras šķirnes ir piemērotas lauku dzīvei?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!