Foto: AFP/Scanpix

Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieki ASV no pienākumu pildīšanas atbrīvojuši savu četrkājaino kolēģi Lulu (attēlā), kas atteikusies pildīt savus pienākumus un meklēt sprāgstvielas, norādīts CIP mājaslapā.

18. oktobra ziņojumā lasāms par melno labradoru meiteni Lulu, kas sākotnēji iesaistīta CIP darbā un apmācīta meklēt sprāgstvielas. Lai arī Lulu izrādījusi interesi par sprāgstvielām un to smaržām, ar laiku viņa kļuvusi liderīga un interese mazinājusies. CIP speciālisti aprakstījuši, ka pat tajos gadījumos, kad suns vai vēl tikai kucēns izrāda potenciālu kļūt par labu dienesta suni un palīdzēt darbā, ar laiku tas var mainīties, gluži kā notiek arī cilvēku pasaulē ar mainīgo garastāvokli.

Apmācībā pagājušas vien dažas nedēļas, kuru laikā Lulu uzvedība liecinājusi par neieinteresētību un vieglprātību. Suns neesot spējis koncentrēties uzdevumam, izrādījis vienaldzību un, meklējot sprāgstvielas, paļāvies uz nejaušību vai pat minējis, kur tās atrodas. Ziņojumā norādīts, ka parasti šāds atslābums suņos novērojams vienu vai divas dienas. "Visiem suņiem, gluži kā lielākajai daļa cilvēkiem-studentiem, mācoties ko jaunu, ir labās un sliktās dienas," aprakstījuši CIP pārstāvji.

"Var būt miljons iemeslu, kāpēc konkrētajam sunim ir slikta diena, un treneri pārtop par suņu psihologiem, cenšoties saprast, kas sunim varētu palīdzēt. Dažreiz kucēns ir garlaikots un viņam vienkārši vajag papildu spēļu laiku vai izaicinājumus, dažreiz sunim vajag atpūtu, dažreiz tā ir kāda neliela medicīniska problēma," vēstīts ziņojumā, norādot, ka parasti dažu dienu laikā speciālisti varot tikt ar suni skaidrībā.

"Taču dažiem suņiem kā Lulu problēma nav īslaicīga. Šis vienkārši nav darbs, kas ir paredzēts viņiem. Lulu vairs nebija ieinteresēta sprāgstvielu meklēšanā," novērots CIP. Lulu pat motivēta ar ēdienu un rotaļām, taču suns neesot juties savā ādā.

Lai suni lieki nemocītu un paļaujoties uz pārliecību, ka nevar sunim likt darīt to, ko viņš negrib, nolemts Lulu atbrīvot no pienākumu pildīšanas. To speciālisti raksturojuši kā ļoti smagu lēmumu, taču tādējādi ņemta vērā suņa fiziskā un emocionālā labklājība.

Taču tas gan nenozīmē, ka suns palicis bez aprūpes un cilvēka uzmanības. Cilvēkam, kas līdz šim rūpējies par Lulu, bijusi iespēja melno skaistuli adoptēt. CIP mājaslapā paskaidrots, ka visi dienesta suņi, kas atbrīvoti no pienākumu pildīšanas vai devušies pensijā, vēlāk lielākoties tiekot adoptēti, un to darot tie paši cilvēki, pie kuriem suņi mituši jau iepriekš.

Nu Lulu baudot dzīvi kopā ar savu saimnieku un viņa atvasēm. Vēstīts, ka labradors dienas aizvadot, dzenot pēdas piemājas trušiem un vāverēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!