Apmeklējot kaķu izstādes vai redzot īpaši skaistu peļu junkuriņu ar koptu spalvu, iespējams, daudzi pat neaizdomājas, ka patiesībā tas saimniekam prasa lielas rūpes un uzmanību – sagatavot kaķi izstādei un parādīt savu mājdzīvnieku no labākās puses. Tamdēļ oktobrī Rīgā notika seminārs-meistarklase audzētājiem par kaķu kažoka kopšanu un sagatavošanu izstādēm jeb grūmingu. Par to turpinājumā raksta Linda Riekstiņa, Kaķu mīļotāju klubu asociācijas "CFCA" valdes locekle un Starptautiskās kaķu mīļotāju federācijas (Fédération Internationale Féline, FIFe) starptautiskā tiesnese.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 40 audzētāju no visas Latvijas. Semināru vadīja talantīgais meistars Klaudio Barletta (Claudio Barletta) no Itālijas, kurš īpaši specializējas kaķu izstāžu grūmingā. Meistara panākumu atslēga ir prasmīga teorētisko zināšanu savienošana ar praksi, kas iegūta kaķu izstādēs visā pasaulē. Ikdienā viņš vada savu grūminga salonu "Groom Claba Groom", kā arī Itālijas nacionālajā televīzijā "RAI2" raidījumā par dzīvniekiem vada tematisko grūminga sadaļu. Papildus darbam ar kaķu skaistumkopšanu, Klaudio nodarbojas arī ar meinkūnu kaķu audzēšanu – viņa audzētavā "Clabacoon" dzimušie meinkūni ir ieguvuši izstāžu uzvarētāju titulus "Best In Show" un "Best Of Best" visā pasaulē, tai skaitā arī neskaitāmas uzvaras "FIFe" Pasaules izstādēs, iegūstot šīs federācijas prestižāko titulu "Pasaules Uzvarētājs" jeb "World Winner".

Tā kā šis bija praktisks, nevis teorētisks seminārs, dalībai pasākumā tika uzaicināti trīs dažādu šķirņu pārstāvji. Modeļu lomās iejutās brūna burma, balts meinkūns un melns marmorēts Persijas kaķis.

Seminārs tika iesākts ar īsspalvainās kaķu grupas pārstāvi burmu. Lektors demonstrēja pamatdarbības, kas jāveic, sagatavojot jebkuras šķirnes kaķi mazgāšanai – nagu apgriešana, acu un ausu tīrīšana, rādīja tehnikas, kā pareizi turēt kaķi un būt situācijas noteicējam, kā arī kādas ir roku kustības, izmantojot nepieciešamos instrumentus, lai sasniegtu pasaules līmeņa rezultātu. Izrādās, ka pat tik šķietami niecīgai niansei kā tas, kādā leņķī turēt ķemmi, var būt tik liela nozīme gala rezultātā. Liekot uzsvaru tieši uz izstāžu sagatavošanu, kas būtiski atšķiras no ikdienas kopšanas, lektors izmantoja profesionālo kosmētiku "Baldecchi". "Šajā semināra daļā skaidroju arī par apspalvojuma krāsas specifiku un dažādām spalvas tekstūrām – zīdainu, vilnainu, cietu u.c., kas katrai šķirnei ir atšķirīga. Audzētājam ir jāpārzina savas šķirnes standarts, lai varētu prasmīgi piemeklēt atbilstošāko kosmētiku attiecīgā mērķa sasniegšanai," komentē Barletta.

Lektors dalībnieku acu priekšā kliedēja maldīgo priekšstatu, ka īsspalvaini kaķi nav jāmazgā. Izmantojot pareizi izvēlētus kosmētikas līdzekļus, kas piemēroti attiecīgai šķirnei un tās prasībām saskaņā ar šķirnes standartu, var iegūt lielisku efektu. Semināra dalībniekiem bija iespēja klātienē pārliecināties, ka pareizi izmazgāta un izžāvēta burma, kuras kažokam jābūt cieši piekļautam ķermenim, ar zīdainu spīdumu, jau uzreiz pēc žāvēšanas būtu gatava dalībai izstādē – kaķis nebūt nebija pūkains, kažoks bija īpaši mirdzošs. Kā skaidroja lektors, Itālijā audzētāji mazgā visu šķirņu kaķus, tas ir viņu kultūrā.

Lai iedrošinātu īsspalvaino kaķu audzētājus sākt savus kaķus mazgāt un žāvēt ar fēnu, lektors sniedza ieteikumus, kā rīkoties, lai pakāpeniski pieradinātu kaķus pie fēna un žāvēšanas – svarīgi jau ikdienā kaķi pieradināt pie fēna skaņas, piemēram, pašiem žāvējot matus, atstāt vannas istabas durvis vaļā, lai kaķis dzird šo skaņu un saprot, ka nekas slikts nenotiek. Īpaši labi, ja pieradināšanu mazgāšanai un žāvēšanai var sākt jau no kaķēna pirmajiem dzīves mēnešiem. Svarīga arī žāvēšanas tehnika – pēc fēna ieslēgšanas, vispirms gaisa plūsmu nepieciešams pūst sev virsū un tikai pēc brīža to virzīt uz kaķi, žāvēšanu sākot no mugurpuses virzienā uz galvu. Ja kaķis jūtas drošāk, uz galvas var uzklāt dvielīti.

Lektors sniedza arī padomus, kā kopt un mazgāt sfinksus, jo, kaut arī viņiem nav apmatojuma, to āda prasa īpaši maigu un uzmanīgu kopšanu.

Nākamais tika kops balts meinkūns, kurš sākotnēji nemaz nebija spoži balts. "Mūsu baltais princis Elisejs pa vasaru bija kārtīgi dzīvojies pa lauku, līdz ar to kažoks bija kļuvis pelēks, vietām dzeltenīgs, dažās vietās bija arī savēlies," stāsta Natālija Dreimane, audzētavas "LV* BBMC" īpašniece un baltā meinkūna saimniece. Bijusi pat doma pirms vešanas runci izmazgāt, lai kaķu frizieris nesabīstas, taču, iepriekš ar lektoru saskaņojot, vienojās, ka tieši tas būs tas, kas vajadzīgs prezentācijai.

"Šis man bija īsts izaicinājums! Es skaidroju, kā lietot attīrošo pastu "GOOP", kā arī produktus no "Baldecci" līnijas, parādot to, kā šos produktus pareizi izmantot, iestrādājot kaķa kažokā, kā arī to, kādās kombinācijās un secībā šos produktus lietot, lai iegūtu spoži baltu rezultātu," komentē Barletta.

Tā kā īpaši semināram, pēc iepriekšēja lektora lūguma, tika iekrāti arī daži savēlušies spalvu kunkulīši, lektors prezentēja tehnikas un instrumentus, kā atbrīvoties no kunkuļiem, lieki neizplešot spalvu un neatstājot plikus laukumus uz ādas.

Pusotras stundas laikā baltais meinkūns pārvērtās par spoži baltu princi. "Lektors stāstīja un rādīja ļoti daudz dažādus interesantus paņēmienus, kā atbrīvoties no spalvas savēlumiem, kā pareizi izķemmēt taukainu asti, kādus šampūnus lietot, lai sasniegtu maksimālu balinošo efektu, kā kvalitatīvi izžāvēt kaķa kažoku ar fēnu un kā izstādes dienā kaķi padarīt neatvairāmu – gan ar baltu pūderi, gan speciālām kaķu smaržām," iespaidos dalās runča saimniece.

Acīmredzami mainījās ne tikai kaķa ārējais izskats, bet arī uzvedība – no kautrīga runča viņš pārvērtās par pārliecinātu un lepnu skaistuli. "Efekts tiešām bija satriecošs – mūsu Elisejs kļuva balts, pūkains un smaržīgs. Procesa sākumā kaķis bija kautrīgs un bikli pacieta visas procedūras, bet beigās bija vēl laimīgāks par savu saimnieci, jo spalva bija kļuvusi viegla un āda varēja elpot. Elisejs pateicībā skaisti pozēja gan uz friziera rokām, gan uz galda, izslējies visā savā krāšņumā," priecājas saimniece Natālija.

Kā saldais ēdiens semināra noslēgumā tika prezentēts Persijas runcis Dolārs, kurš savas izstāžu karjeras laikā ir ieguvis neskaitāmas godalgas, tai skaitā kļuvis par Pasaules čempionu "WCF" izstāžu sistēmā. "Dolārs, kā es saskaitīju, savu astoņus ar pusi gadus vecā mūža laikā ir mazgāts vairāk nekā 100 reizes! Saņemot uzaicinājumu Dolāram kļūt par semināra modeli garspalvaino kaķu grupā, es uzreiz piekritu, jo zinu savu kaķi, viņa noturīgo psihi un miermīlīgo raksturu," stāsta runča saimniece Iveta Penele.

"Semināra trešais kaķis bija skaists Persijas kaķis melnā marmorētā krāsā. Šeit es atkārtoju visu sagatavošanās procesu soli pa solim, kas paredzēts kaķa sagatavošanai izstādēm. Šajā reizē es arī varēju labāk izstāstīt, kā lietot fēnu, kā turēt kaķi pirms fēna ieslēgšanas un kā uzsākt kaķa žāvēšanu. Noslēgumā es veltīju uzmanību tam, kā izmantot antistatiskos produktus dažādām spalvas tekstūrām, kā arī parādīju darbības, kas veicamas dažas minūtes pirms došanās pie tiesneša uz vērtēšanu," komentē lektors Barletta.

"Izcilais semināra grūminga speciālists Klaudio Barletta ir brīnišķīgs sava aroda meistars, kurš patiesi mīl kaķus, ko varēja manīt visu semināra laiku – pirmo reizi redzot Dolāru, viņš, mazgājot un žāvējot, visu laiku ar viņu sarunājas un mīļojās. Nevienu brīdi es nejutu neuzticību vai nedrošību, kad ar manu mīļo Dolāru darbojās pilnīgi nezināms cilvēks. Neliela nedrošība pārņēma, kad Klaudio ieslēdza jaudīgo fēnu, ar kādu Dolārs ne reizi nebija žāvēts, bet, glaudot kaķi un sākot žāvēt no mugurpuses, Dolārs pat nenoraustījās un nesabijās, vienkārši gulēja un gaidīja, kad šī improvizētā kaķu SPA procedūra beigsies. Atgriežoties mājās, Dolārs uzvedās tik pašapzinīgi un lepni, it kā saprastu, ka bija nonācis rokās vienam no labākajiem grūmeriem," iespaidos dalās runča saimniece.

"Jaunums man bija visa kaķa apstrāde ar uzputotu švammīti un pēc tam vēl mazgāšanas līdzekļa iestrāde dziļāk spalvā ar gumijotu masāžas suku. Man likās, ka garā persiešu spalva noteikti saveltos. Izrādās, ka tādā veidā šampūns tiek iemasēts un tiek pilnīgi attīrīta āda un spalva visā tās garumā no jebkādiem netīrumiem. Rezultātā Dolāra spalva ieguva dūnu mīkstumu un viņš izskatījās kā pūku mākonis," stāsta Iveta.

Semināra gaitā dalībniekiem tika prezentēti arī skulpturēšanas tehnikas pamatprincipi, demonstrējot pamatprincipus, kā ar šķēru palīdzību var izcelt to, kas katrai šķirnei jāizceļ, kā arī paslēpt to, kas būtu jāpaslēpj.

"Šis bija intensīvs vienas dienas seminārs. Es ļoti novērtēju dalībnieku uzmanību un interesi. Lielākai daļai audzētāju jau bija pieredze grūmingā, bet meistarklases beigās šķita, ka ikviens guva sev noderīgu informāciju un iemācījās ko jaunu, kas arī bija šī pasākuma mērķis – novadīt augsta līmeņa grūminga semināru noderīgā un praktiskā veidā, lai patiesi citiem audzētājiem palīdzētu uzlabot savas zināšanas. Visi dalībnieki bija ļoti ieinteresēti uzlabot savas zināšanas grūminga tehnikās un tas mani motivēja vēl vairāk!" pēc semināra iespaidos dalījās talantīgais lektors Barletta.

"Semināram es dotu nosaukumu "Ko nezinām par zināmo". Varētu domāt, ka viss jau ir zināms, jo katrā izstādē esam saņēmuši komplimentus un atzinīgu novērtējumu par kaķa grūmingu. Pateicoties šim semināram, es guvu pilnīgu pārliecību par "Baldecchi" kosmētikas izcilo kvalitāti, sagatavojot savu kaķi izstādēm, kā arī ikdienas kopšanā. Šis seminārs bija ļoti, ļoti noderīgs un vajadzīgs, jo deva pārliecību tam, ka jāmazgā ne tikai garspalvaini kaķi, bet arī īsspalvaini. Tas, ko Klaudio paveica pusotras stundas laikā ar balto meinkūnu, bija īsta meistarklase!" iespaidos dalās Persijas runča saimniece Iveta.

"Seminārā gūtā pieredze ir neatsverama, tā ļaus labāk sagatavot mūsu mīluļus izstādēm, kā arī labāk izprast kaķu vajadzības pēc spalvas kopšanas, lai tā vienmēr būtu skaista, spīdīga un veselīga," atzīst meinkūna saimniece Natālija.

Semināru rīkoja Kaķu mīļotāju klubu asociācija "CFCA" sadarbībā ar "Royal Canin Latvia". Vēl citas fotogrāfijas no semināra var aplūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!