Foto: Shutterstock

Bieži vien cilvēki mēdz runāt par salauztu sirdi, īpaši pēc tam, kad noticis kas nelāgs. Taču kādai sievietei Teksasas štatā ASV konstatēta takotsubo kardiomiopātija, ko mēdzot saukt arī par lauztās sirds sindromu, un tam par iemeslu varot kalpot arī četrkājainā drauga nāve, norādīts "The Telegraph".

Sirds slimību dēļ miris 62 gadus vecās Džoanijas Simpsones Jorkšīras terjers, un pēc šī notikuma saimniece sūdzējusies par intensīvām sāpēm krūšu rajonā. Viņa steigšus nogādāta slimnīcā, bet pēc sākotnējām apskatēm ārsti pieļāvuši, ka sieviete piedzīvojusi sirdstrieku. Tiesa gan, turpmākās apskates un pārbaužu rezultāti liecinājuši, ka Simpsonei konstatēta takotsubo kardiomiopātija jeb lauztās sirds sindroms.

Nule kā publicētajā pētījumā, kas pieejams žurnālā "New England Journal of Medicine", aprakstīts šis gadījums un Simpsones stāvoklis, kas parasti raksturīgs sievietēm pēc menopauzes un ko var veicināt stress pēc kāda notikuma. Nonākusi ārstu redzeslokā, Simpsone minējusi gan nepatīkamās sāpes, gan arī vairākus stresa iemeslus, tostarp arī suņa nāvi.

Portālam "The Washington Post" Simpsone atklājusi, ka suņu meitenes zaudējums viņai bijis ārkārtīgi smags. Savu mīluli Mehu viņa uztvērusi kā meitu, jo pašas bērni jau pieauguši un sākuši savu dzīvi. Suņu meitenei paticis peldēt baseinā, bet vakaros, kad Simpsone ar vīru cepuši gaļu un taisījuši burgerus, Mehai pienākusies pašai sava porcija.

Diemžēl deviņus gadus vecais dzīvnieks bijis slims, tāpēc saimniece nolēmusi mīluli nemocīt un iemidzināt. Plānotajā eitanāzijas dienā Meha neesot jutusies slikti, tāpēc Simpsone atcēlusi plānoto procedūru, bet Meha mocībās mirusi nākamajā dienā. To saimniece raksturojusi kā vienu no ļaunākajiem notikumiem, ko nācies pieredzēt.

Simpsone izteikusies, ka lietas un notikumus ņemot pārāk ļoti pie sirds, bet diagnoze viņai šķitusi loģiska. Tiesa, tas neapturēšot viņu no rūpēm par četrkājainajiem draugiem. "Tas ir sirdi plosoši. Tas ir traumatiski. Tas ir viss kopā. Bet ziniet, ko? Viņi man dod tik daudz mīlestības un kompānijas, ka es to darītu atkal. Es turpināšu rūpēties par dzīvniekiem. Tas mani neapturēs."

Simpsones "salūzusī sirds" konstatēta 2016. gadā, taču atkārtotā pārbaudē pēc gada vairs neesot manīti slimības simptomi. Plašāk par šo gadījumu lasāms publicētajā pētījumā.

Takotsubo kardiomiopātijas pazīme ir kreisā sirds kambara paplašināšanās, ko izraisa sirds muskuļa pavājināšanās, savukārt to ietekmē izmaiņas hormonos stresa laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!