28. un 29. oktobrī Reisveikā, Nīderlandē, norsinājās, iespējāms, pašas vērienīgākās un nozīmīgākās ikgadējās sacensības felinoloģijas pasaulē – “World Cat Show” jeb Pasaules kaķu izstāde, ko rīko Starptautiskā kaķu mīļotāju federācija (Fédération Internationale Féline – FIFe). Šogad par prestižo “World Winner” titulu cīnījās vairāk nekā 1700 kaķu no 35 pasaules valstīm, to skaitā, piemēram, no Indonēzijas, Ķīnas, Malaizijas, Argentīnas un Brazīlijas. Uzvarētāju noteica žūrija, kuras sastāvā bija 28 starptautiski atzīti dalībnieki no visas pasaules. Izstāde norisinājās divas dienas. Kamēr pirmajā dienā tiek izvēlēti nominanti titulam “World Winner”, otrajā dienā norisinās “Best In Show” sacensības, kurās nosaka labākos kaķus attiecīgajās nominācijās. Par to stāsta Kaķu mīļotāju klubu asociācijas jeb CFCA pārstāvji.

Šajās sacensībās tika pārstāvēta arī Latvija, un uz Nīderlandi devās 15 CFCA biedri, bet sarkanbaltsarkanās krāsas pārstāvēja 25 peļu junkuriņi. Kopumā mīluļi pārstāvēja desmit šķirnes: Svētās Birmas, meinkūnus, Kuriļu bobteilus, britu īsspalvainos, kartēziešus, burmillas, sfinksus, Abesīnijas, īsspalvainos orientālos un Devonas reksus. Murrātāji kopā ar saviem saimniekiem un ģimenēm pievarēja tālu ceļu, vairāk nekā divus tūkstošus kilometru. Lielākā daļa izstādes dalībnieku piekrīt, ka tāda mēroga pasākums nav tikai sacensības par prestižo titulu un balvām. Vispasaules izstāde apvieno vienādi domājošos cilvēkus no visas pasaules, palīdz iepazīties un rast jaunus draugus, stiprināt valsts reputāciju felinoloģijas vidē un parādīt attiecīgās šķirnes augstos sasniegumus.

Dalībnieku starpā bija arī Jūlija Saveļjeva, šī bija viņas pirmā Vispasaules izstāde. Pēc autobusā aizvadītiem diviem tūkstošiem kilometru, viņa piepildīja savu sapni – šajās sacensībās izstādīt sterilizēto meinkūnu šķirnes kaķi "National Winner Supreme Premier" LV*Family Value April O'Neil, "Distinguished Show Merit" (audzētāja Anžela Fomičeva).

"Kad es meklēju sev otro kaķi – meinkūnu, es izlasīju lielu daudzumu informācijas par šķirni un atklāju, kas ir Vispasaules izstāde. Tad man likās, ka tas taču ir forši – vienā vietā sapulcējas vairāk nekā 1500 paši, paši labākie kaķi un kaķenes no visas pasaules, un viņu saimnieki var dalīties pieredzē, iepazīties. Tajā brīdī manī dzima sapnis – kaut kad izstādīt savu kaķi "World Winner". Kad es atradu savu Eiprilu, audzētāja visādā ziņā atbalstīja mūsu dalību izstādēs. Tas kļuva par mūsu ģimenes hobiju. Šogad mēs izlēmām pamēģināt piedalīties "World Winner", un liela loma bija audzētājas atbalstam. Man par pārsteigumu, Eiprila lieliski pārieta dažas dienas ceļā, daudz labāk pat par mums ar vīru, un brīnišķīgi sevi parādīja izstādē. Vispasaules izstāde – tas noteikti ir spilgts notikums pasaules kaķu dzīvē. Divu dienu laikā tev apkārt ir līdzīgi domājošie no visas pasaules, var paskatīties labākos pārstāvjus no visdažādākajām šķirnēm, pakonsultēties ar speciālistiem. Es biju ārkārtīgi lepna pārstāvēt savu valsti, asociāciju un audzētavu tāda līmeņa sacensībās. Un, jā, mēs jau gatavojamies braucienam uz nākamā gada izstādi!" priecīgi atklāj Jūlija.

Sacensībās šogad īpaši veiksmīgi piedalījās trīs kaķi. Lūk, viņu stāsti!

Devonas rekss "National Winner Grand International Champion" LV*Malsan Demetrice, "Distinguished Show Merit" saimniece Natālija Kozlovska, audzētāja Irina Kančenkova. Tituls "Best In Variety".

Demetrises saimniecei Natālijai tā bija pirmā tāda līmeņa izstāde kā dalībniecei, lai arī iepriekš viņa tās apmeklēja kā skatītājs. Kaķenīte Demetrise, ko mājās sauc par Ļaļu, ir Devonas reksu šķirnes pārstāve, kas ieguva titulu "Best In Variety". Ļaļas titulu klāsts ir visai plašs, viņa iepriekš guvusi panākumus kā "Best In Show", labākā savā kategorijā "Best In Category" un labākā izstādē "Best of the Best". Taču viņas saimniece skaidro, ka "Best in Variety" Ļaļai ir unikāls tituls, jo līdz šim izstādēs nekad nav sasniegtas visas nepieciešamās Devonas reksu īpašības un pazīmes.

Ļaļa ir četrus gadus veca, viņa ir savdabīga un izvēlīga, izrīko apkārtējos, viņai patīk gulēt ar savu māmiņu, bet gulēt saimnieka klēpī nāk tikai tad, kad pati to vēlas. Tāpēc Ļaļa iemieso tipiskas Devonas reksa rakstura īpašības – tiekoties ar saimnieku, viņa luncina asti, nes mantiņas un vālītes.

Stāstot par šķirni kopumā, Natālija piebilst, ka Devonas rekss ir dabiska šķirne, kas radusies Devonšīras grāfistē Lielbritānijā. Kā tipiskas Devonas reksu pazīmes var minēt ūsu neesamību, viļņainu un mīkstu spalvu, kailu galvu, kaklu un vēderu. Rakstura ziņā šīs šķirnes kaķi ir mīlīgi, viņiem patīk kompānija.

Sfinkss "Mediterranean Winner" RU*Moon Pet Wow Zorro, saimniece un audzētāja Irina Šibanova, nominācija "Best In Show".

Pirms 20 gadiem Irina izstādē ieraudzīja sfinksu un iemīlējās šķirnē no pirmā acu uzmetiena. Ar laiku viņas mīlestība pārtapa audzētavā, kas dibināta 2003. gadā. Kaķenīte Zorro jeb Zorka dzimusi Irinas audzētavā. 2017. gada februārī kaķenīte Spānijā ieguva prestižu titulu "Vidusjūras uzvarētājs" jeb "Mediterranean Winner". Savukārt izstādē Nīderlandē Zorro ne tikai saņēma nomināciju "Best In Show", bet arī kļuva par čempiona titula ieguvēju.

Irīnai šī bija jau 11. Vispasaules izstāde. Pēc viņas vārdiem, izstāde viņai patika, jo līdzīgi domājošo sastapšana vienmēr ir svētki.

Īsspalvainais orientālais kaķis, Zuri of Monoceros, saimniece Aurēlija Buiviene, audzētāja Brigita Guobe, nominācija "Best In Show".

Latvijas komandai otro nomināciju kategorijā "Best In Show" nopelnīja Zuri, vien astoņus mēnešus veca kaķenīte. Viņa dzimusi Brigitas audzētavā. Zuri ir brīnišķīgs raksturs – viņa ir ļoti maiga, viņai patīk gulēt uz radiatora, kā sunim atnest mantiņas. Tāpat viņa ir ārkārtīgi ziņkārīga, kā jau daudziem bruņurupuča krāsojuma kaķiem. Zuri interesē absolūti viss, kas tiek atnests mājās, taču visvairāk par visu viņai patīk palīdzēt saimniecei virtuvē un degustēt ēdienu, ko viņai, protams, neviens neatļauj.

Brigita atceras, ka visu savu dzīvi viņai apkārt bija suņi, un viņa sevi uzskatīja par pārliecinātu suņu cilvēku. Taču vienā brīnišķā dienā viņa redzēja melnu orientālo kaķi un neprātīgi iemīlējās. Tā nu pirms 12 gadiem viņas mājās parādījās pirmais orientālais kaķis, pēc dažiem mēnešiem – otrs, un kopš tā brīža Brigita ar aizrautību nodarbojas ar šo šķirni. Audzētāja domā, ka orientālo kaķu personība un uzvedībai viņai piestāv, un nav bijusi lielāka veiksme par to, ka viņa varēja satikties ar šo neticami lielisko šķirni.

Uz Nīderlandi Brigita atlidoja ar lidmašīnu. Kaķiem, protams, tas bija liels piedzīvojums. Savukārt pati izstāde, viņasprāt, bija lieliska: "Šī ir tā vieta, kur iespējams satikt audzētājus-domubiedrus, draugus no visas pasaules, padalīties ar pieredzi un plāniem nākotnei. Vispasaules izstāde pati par sevi ir liels notikums, un ir neticami liels gandarījums būt daļai no tā un parādīt rezultātus grūtajam darbam, ko daru katru dienu. Tieši tāpēc, kad tavs kaķis tiek tādas izstādes finālā, jūti spēku un gūsti neiedomājami lielu gandarījumu par padarīto darbu. Manuprāt, tas ir gada galvenais notikums, tāpēc būt tur, parādīt savas vērtības ciltsdarbā – pēc tā es tiecos."

Vispasaules izstādi Brigita apmeklē jau desmit gadus un atceras, ka pirms trim gadiem vēl viens viņas kaķis bija nominēts "Best In Show". Katra izstāde prasa daudz sagatavošanās darbu, tāpēc Brigita jau tagad sāka plānot braucienu uz nākamo "World Winner 2018", kas norisināsies Tamperē, Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!